Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mila z milowego lasu

Co i w jakiej ilości jadają wasze 2-latki?

Polecane posty

jak w temacie, czy możecie podać przykład, np. z dzisiaj, co jadło wasze dziecko w ciągu dnia i ile? Nie wiem czy moje dziecko nie je za mało lub za dużo więc chciałabym porównać. Acha i czy szykujac posiłki szykujecie tyle i tyle i jak dziecko zje dokładacie, czy już nie? Pytam bo niektóre posiłki podziubie i nie zje za wiele, a inne (ale rzadko) je w zastraszających ilościach A co najbardziej lubią jeść wasze pociechy? Podajcie przykłady :-)

Gość Mamamamama patiii
Dziś córka zjadła : śniadanko ; zupka mleczna z makaronem II śniadanie: pół banana, pół jabłka Obiad : 2 łyżki ziemniaków, 1 kotlecik mielony, 2 łyżki buraczków Podwieczorek : serek Danio waniliowy Kolacja : 1 kromka chleba z serem żółtym W między czasie jeszcze kilka biszkoptów, kawałek ciasta które dziś upiekłam. Dziś więcej zjadła niż ostatnio. Różnie bywa z jej apetytem. Mała uwielbia wszystkie mleczne produkty, mięso, owoce. Jak zje wszystko to pytam czy jeszcze chce. Zazwyczaj nie chce hehe :P Ma 2 lata i 3 miechy. Waży 13 kg przy 90 cm. Czyli raczej przeciętna

Gość moja corka jadla dzisiaj
8 - owsianka z bananem 12 - kanapka z szynką i sałatą lodową, jabłkox2 15 - łyżka ziemniaków, pulpet, marchewka gotowana 19 - kakao, jajecznica z3 jajek

nie dajecie zup w ogóle czy dzisiaj tak wyszło? Ja staram się zawsze gotować dwa dania, pełna nadzieji że moj szkrab zje :-) Ogólnie wydaje mi się za szczupły ale może to tylko takie moje wrażenie, waży 11 kg ma 22 miesiące Moje dziecko dziś zjadło: - o 5 nad ranem 180 ml mleka modyfikowanego (przed wyjściem z domu) - o 8 na śniadanie 2 kromeczki z bułki (baton) - o 10 pół banana - o 12 zupa jarzynowa około 120 ml - o 13 kasza z gulaszem z chudym mięsem wieprzowym i ogórek konserwowy (nie przepada za mięsem np. kurczaka, pozostałe musi być bardzo drobne i nie-suche, więc gulasz jeszcze wchodzi w grę) - o 16 serek Danio waniliowy (inny nie wchodzi w grę, słodyczy nie je bo nie lubi :-) ) - o 19 kromka z bułki z masłem i jajecznica z 2 jajek na szynce i cebulce

acha a jakie mają ulubione dania? i śniadaniowe i obiadowe?

Gość motylekkolorowy
Mój malec 23 mcy: - w nocy 2 razy mleko po 240 ml !! - rano mleko 150 ml - bułeczka z nutella - pół banana - batonik - ziemniaki puree i sredniej wielkosci kotlecik z piersi kurczaka - chrupki kukurydziane w niewielkiej ilosci - wieczorem mleko 150 ml Wyjątkowo dzis nie bylo zupy bo po prostu nie mialam czasu, ale tez szykuje zwykle dwa dania. Wiem, ze pije za duzo mleka, zwlaszcza w nocy, ale wazy 12,5 kg mierzy 90 cm, pediatra twierdzi, ze mozna mu nadal dawac mleko w nocy jesli chce, a chce bardzo......

to zazdroszczę ci, że mały lubi mleko, mój ani kakao ani mleko, jedynie przed całkowitym rozbudzeniem udaje mi się przemycić trochę. Dziś to 180 ml, ale zdarzają się dni że nie chce wcale bądź wypije maksymalnie 150 ml nad ranem

Gość moja corka jadla dzisiaj
u mnie zawsze jest jedno danie - albo zupa albo mięsko/ryba z jarzynką. Moja je mało, tylko 4 posiłki wciągu dnia i małe porcje, nie dałaby rady na raz tyle zjeść. Waży 11 kg i ma 86cm, jest strasznie szczupła. Staram się jej dawać czeo, to co lubi, żeby trochę więcej jadła. Je ulubione dania to jajecznica, nalesniki, racuszki i wszelkie owoce.

Gość mama załamana ...
Moja ma 2 lata i 4 miesiące, waży 12,5 kg śniadanie - 180 ml mleka modyfikowanego II śniadanie - 2 razy ugryzie chlebek bez niczego (żadnego masła, wedliny - NIC) obiad - pól miseczki rosołu z makaronem drugiego dania nie ma bo i tak go nigdy nie tknie kolacja - kilka gryzków kanapki, dziś było to pól plasterka wędliny, na wieczór przed spaniem - 150 ml mleka. Czasami jest trochę lepiej - 1 listopada zjadła nawet kotleta schabowego :) Zrobiłam jej morfologię - wszystko w porządku, lekarz nie zauważył nic niepokojacego.

Gość o kurka wodna
8 - kaszka mleczno- ryżowa 11 - kilka gryzów bułki 12 1,5 chochelki rosołu z makaronem 16 racuszki i bakuś 19 kanapka z serem

Gość Mamamamama patiii
Moja Lubi zupy. dziś miałam mięsko na obiad więc to zjadła. Wczoraj miałam krupnik i nawet sporo wciągnęła :) Mleka modyfikowanego nie pije już z rok. Sama odrzuciła. Kaszek tych z proszku też nie chce jeść. Ale kaszkę mannę chętnie wcina.

rano 50 ml mleka i 1/2 plasterka szynki - bułke oddała psu w międzyczasie 5 szt kólek do mleka cheerios......i 2!! łyżeczki jogurtu jak starsze jadły załapała sie na 2 gryzy pieczonego kurczaka i łyżeczkę ketchupu...... poprosiła o chleb - dostała, ugryzła raz poprosiła o mandarynke wyssała sok z 1 cząstki resztę wypluła na podłogę.... poszła spać po spaniu apetyt wrócił zjadła zupke - krupnik: sama , chętnie sporo!!! pod wieczór 2 razy ugryzła jabłko... wypiła ok 100 mleka, ukradła tacie kostke czekolady do spania zrobiłam lekką kaszkę - wypiła 100 ml i tak dużo jak na nią....

Gość xxxxxxyyy
MOja corka - 20 mies. dzis zjadla: tost wieloziarnisty z szynka drobiowa plus kubek goracej czekolady (iine dopuszczalne sniadania - drobna owsianka wielozbozowa z suszonymi owocami na mleku kr. - ok 250 lub jajecznica na mleku ze szpinakiem +tost z dzemem +mleko lub maly serek ) maly kubek mleka + szwedzka bulka cynamonowa (pol), muffinka jagodowa (pol) + deser sojowy badz male gotowe danie typu marchewka, cheddar, soczewica, lub slodki ziemniak i kurczak, warzywa (ok 100-120 ml) to na "miescie" owoce - wszelakie - jak b, glodna w drodze ze sklepu pochlania 2-3 parowki na surowo (nie pochwalam , ale sama sciaga z polki i sie domaga wyjatkowo stanowczo) dania obiadowe - rozne wariacje z miesem, ryba + rozne warzywa - co najmniej 3-4 rodzaje (plodozmian) + slodki ziemniak (absolutny mus i podstawa )+ makaron, ryz, kuskus, quinoa, zazwyczaj pozypane mozarella i peitruszka badz kolendra (ok 200-300 ml) + maly serek lub dwa przekasek jako takich nie dostaje , ale uprawia jedzenie towarzystkie - z rodzenstwem wiec owoce w ciaglym wlewie, wygrzebuje szynke z lodowki, chrupie pitte i skorki od chleba co 2-3 dni - kubek mleka + pare guziczkow gorzkiej czekolady powtorka dania obiadowego (nieco mniejsza porcja) lub domowa pizza, badz jajecznica, parowki, kanapka (zalezy co bylo wczescniej) + kubek mleka lub 2-3 serki (po 50 ml kazdy) lub sojowe jogurty pije tylko wode lub mleko, czasem w ramach posilku kakao badz smoothie wzrost - 84 cm - wagi nie znam, ale na oko wydaje sie w sam raz

sniadanie 9.30 - kulki Nestle z mlekiem - mala miseczka obiad 14.00 - mniej wiecej 2 lyzki stolowe ziemniakow, pol sredniej pangi panierowanej - zjedzona glownie panierka kolacja 20.00 - pol kromki chleba z maslem bez skorki i 150 ml kaszki wieloowocowej. vibovit. Czasami pomiedzy posilkami zje jakiegos biszkopta, krakersa, serek itd. Moje 2 letnie dziecko nie chce jesc owocow - je czasem takie ze sloiczka dla niemowlat :O i raz na jakis czas raczy zjesc kawalek jablka. Sniadania i kolacje je zamiennie: jajko na miekko/ kulki z mlekiem/ kanapke z maslem/ parowke. Obiady: rosol z makaronem/ pomidorowa z duza iloscia makaronu,/ziemniaki i kotlet z kurczaka lub panga/pierogi ruskie. Zero warzyw i salatki/buraczkow do obiadu. O dziwo morfologie ma w normie, pije vibovit.

do xxxxxxyyy - wow, marchewka, soczewica, dzem, owoce, szynka, mieso... jak tego dokonalas? moje dziecko do pewnego etapu chetnie jadlo wszystko co nowe, niestety teraz ma swoje ulubione "potrawy" a do tego je skandalicznie malo :O

Gość xxxxxxyyy
dyskusja o doopie (fajny nick:)) - w sumie proste, gdy zaczela miec faze na fochy, przestalam ja karmic:) i dosc szybko "nawrocila sie" - i jeszcze ma wolna reke przy jedzeniu - sniadanie dosc pozno (rano nie ma apetytu) ok 10-10.30, potem spacer - dosc dlugi i jak glodniej to sama wie gdzie isc:P , ma dostep do lodowki, pozwalam jej sie bawic jedzeniem - dzem zasmakowal - jak jadla ze sloika lyzeczka:), a jesli chodzi o dania obiadowe to jak jest slodki ziemniak jakis ryz czy kuskus plus troche sosu pomidorowego, to wszystko inne w tym towarzystwie zje - typowych polskich dan obiadowych to raczej nie zje - a juz zwlaszcza gotowanych ziemniakow (domowe frytki z piekarnika jeszcze , jeszcze) - czasem smazony kotlet , warzywa gotowane zawsze lubila i jadla duzo, nie wiem moze to taki typ w sumie praktycznie nic nie mowi, ale ammm krzyczy i "jadlodajnie" bezblednie rozpoznaje:)