Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

panny mlode 2011 gdzie bedziecie mieszkac po slubie?

Polecane posty

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

jak w temacie :) Gdzie planujecie mieszkac. Stać Was na wlasne m czy bedziecie mieszkac z tesciami ? Ja raczej będę musiala z tesciami :(:( bo oboje mamy problemy z pracą :(

Gość to wszystko zależy...
Ja co prawda panną młodą w 2011 na pewno nie będę, ale planuję w tym roku zamieszkać z chłopakiem. Na pewno pójdziemy na wynajem póki co, powodów jest naprawdę wiele, ale nie będę się rozpisywać. I myślę, że jeśli zdecydujemy się na ślub, to po nim pomyślimy o kredycie. Moja przyjaciółka, czyli panna młoda 2010 :D mieszka narazie z teściami, ale wzięli już kredyt i mają mieszkanie, które teraz remontują. Kredyt wzięli im rodzice, bo oni też mają niepewnie z pracą, czyli umowy na czas określony. Spłacają młodzi oczywiście.

Ja będę mieszkać na swoim, właśnie mały remont planujemy na wiosnę, a ślub w sierpniu 2011

Gość wuwuihiubwfebfe
nie macie gdzie mieszkać i bierzecie ślub? :O teściowie się na to zgadzają w ogóle? :O

Gość .niezła żenua
żeby brac slub nie majac nawet pracy i na utrzymaniu starych, ale żal :o

Gość LUTOWAMŁODA
Ja bede po ślubie mieszkac z moimi rodzicami, pracujemy i uczymy sie ale dom jest zapisany an mnie i bedziemy miec cala gore dla siebie :)

Gość A my na razie wynajmujemy
małe dwupokojowe mieszkanko, ślub w przyszłym roku, na 45 osób, normalny bez tych wszystkich fontann czekoladowych itp.suknia będzie odkupiona, a wszystko po to aby po ślubie kupic mieszkanie a nie wywalać kase na ogromne wesele.

Gość Majóweczka2011
My mamy dom po dziadkach po ślubie planujemy caaaały remont cos dobudujemy i już bedziemy na swoim. Ale najpierw oczywiście z rodzicami bedziemy mieszkać-jak wiekszość bo przecież najpierw kazdy bierze ślub a poźniej myśli o domu..wiec nie rozumiem co tak najezdzacie na nas ...Mało kto przed ślubem ma swój własny dom ...:/

Gość no domu ok mozna
nie miec, ale jakies widoki na wlasne lokum sa wskazane, na poczatku, mozna na chwile zahaczyc sie przy rodzicach, prace natomiast , zakladajc rodzine, wypadaloby miec...bo jak mlodzi zamierzaja, utrzymywac sie po slubie?? na garnku u rodzicow?

Gość d2uehwupewfpuwupe
"bo przecież najpierw kazdy bierze ślub a poźniej myśli o domu.." tępaku najpierw się myśli o domu kurwa, a nie zwalać się na głowę starszym ludziom, zaraz jeszcze bachor dojdzie i będą musieli bawić do tego :O

Gość mmoonnii
My idziemy na swoje :-) nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej. Z decyzją o ślubie czekaliśmy do momentu aż będzie to możliwe. Najpierw kupiliśmy mieszkanie a zaraz potem wyznaczyliśmy datę ślubu. Oboje mamy po 30 lat.

Gość joannaandr
no widacx w KATOLICKIEJ POLSCE dalej panuje poglad ze wziac slub bo Bog tak kaze ( a w zasadzie kosciol i kler co z Bogiem ma mało wspolnego) potem splodzic dziecko i czekac jak sie los potoczy a moze najpierw trzeba pomysliec o pracy mieszkaniu o zapewnienie sobie i dziecku czy te rodzicom ktorzy was przygarniaja, godziwego zycia

my bedziemy mieszkać tu gdzie teraz czyli w mieszkaniu mojego :) jestesmy juz po cywilnym a we wrzesniu 2011 planujemy koscielny:)

joannaandr - nic dodac, nioc ujac;-)) swoja droga nie roizumiem zwiazku pomiedzy zmiana stanu cywilnego a miejscem zamieszkania - bo to dwie zupelnie osobne sprawy;-))

Gość impossible
My będziemy mieszkać tam gdzie teraz- w wynajmowanym mieszkaniu. Wiem, że wielu uważa za frajerstwo płacenie odstępnego, ale my wolimy to niż mieszkanie z rodzicami czy pakowanie się w kredyt na 30 lat. Tym bardziej, że na razie nie chcemy wiązać się z jednym konkretnym miejscem.

Gość ryba w zalewie
my weźmiemy ślub tylko wtedy jak będziemy wiedzieć, że po niedługim czasie wprowadzimy się do domu który aktualnie budujemy. Można pomieszkać u rodziców z rok, swa ale nie wieczność i czekać na gwiazdkę z nieba. Ślub możemy wziąć nawet teraz ale po co cisnąć się do rodziców czy wynajmować mieszkanie i pieniądze w błoto.

ja nie uwazam wynajmowania miezszkania - sama nie wynajmuje- za frajerstwo - to jest jedna z opcji, zwlaszcza tak jak pisze impossible ludzie nie wiedza lub nie chca sie wiazac z jednym konkretnym miejscem zauwazaylam tez ze zwlszcza w polsce - w porownaniu np. do europy zachodniej - ludzie bardzo chca miec "swoj dom" nawet jesli tak naprawde jest to splacanie kredytu za male mieszkanie w bloku - to kwestia tradycji spolecznej, stad taka agresja wobec osob ktore decyduja sie na inna opcje. poza tym czasami ludzie rzeczywiscie zacigaja kredyty na swojej gornej mozliwosci finansowej i marnie niestety potem zyja;/

Gość impossible
Ja nie mam poczucia, że wyrzucam pieniądze w błoto, po prostu to dla nas w tym momencie najkorzystniejsza opcja. Dzisiaj jestem tu, za miesiąc w Londynie, a za pół roku jeszcze gdzie indziej. Swoje mieszkanie czy dom w Polsce nam niepotrzebne.

Gość dobre i mocne
impossible - tylko jak wam zabraknie pieniędzy albo czegokolwiek na życie to ciekawe gdzie pójdziecie

Gość taka jednaaa PM
"swoja droga nie roizumiem zwiazku pomiedzy zmiana stanu cywilnego a miejscem zamieszkania - bo to dwie zupelnie osobne sprawy " No nie dla wszystkich osobne. Niektórzy dopiero po ślubie ze sobą zamieszkują, więc ma to jakiś związek dla niektórych. nie wiem, czego tu nie rozumiesz :) Pewnie, że bez pracy itd. nie ma co się brać za ślub, ale nie przesadzajmy znowu w drugą stronę :o Żebym miała własny dom, samochód i nie wiadomo co jeszcze w dniu ślubu, to chyba bym musiała go wziąć w wieku 40 lat. Kochamy się z narzeczonym i chcemy wziąć ślub, niektórym pewnie nie jest potrzebny, ale my chcemy, mimo, że nie mamy własnego domu . Po ślubie zamieszkamy na jakiś czas u mojej babci w domu. Będziemy odkładać na jak największy wkład własny do kredytu, a potem kupimy sobie coś własnego. Więc nie przesadzajmy, poza tym dorabiać się można razem... Najważniejsze to mieć pracę i perspektywy, wszystko przyjdzie z czasem/

Gość impossible
dobre i mocne- do drugiej pracy pójdziemy. Na pewno nie do mamusi i tatusia. Gdybyśmy meli kredyt na mieszkanie do spłacenia i w trakcie zabrakłoby kasy na raty to przychodzi bank, zabiera mieszkanie i nie masz ani kasy ani mieszkania. Więc ciekawe gdzie pójdą w takiej sytuacji ci wszyscy nie będący "frajerami płacącymi za wynajem".

" Niektórzy dopiero po ślubie ze sobą zamieszkują, więc ma to jakiś związek dla niektórych. nie wiem, czego tu nie rozumiesz" pomijam juz nawet powody religijno-switopogladowe - i fakt ze ludzie nie mieszkaja ze soba przed slubem - to nadal nie rozumiem. Bo sprawa jest prosta- zakladajac ze po slubie beda mieszkac razem;-) bo nie wiem jak tam rozmaite doktryny religijne zezwalaja;-)) - to jedno sie przeprowadza do drugiego i pos prawie. Smieszy mnie takie rozwiazanie - ze bierzemy slub i hopsa - pol rodziny i swiata uradza gdzie "bedziemy mieszkac" - jak czlowiek nie ma gdzie mieszkac to troche ciezko zakladac rodzine - ktorej to zalozenie jak dla mnie wiaze sie z wzieciem odpowiedzilanosci rowniez za wspolmalzonka i dzieci, wiec sadze ze ludzie niesamodzielni nie powinni sie za to brac - i stad nie rozumiem watku mieszkania. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze sa osoby ktore ledwo dozyja 20-paru lat i "musza" wziac slub "inaczej sie udusza" ;-) i ok. kazdy sobie rzepke skrobie - ja tego zwyczajnie nie kumam;-)) "Pewnie, że bez pracy itd. nie ma co się brać za ślub, ale nie przesadzajmy znowu w drugą stronę Żebym miała własny dom, samochód i nie wiadomo co jeszcze w dniu ślubu, to chyba bym musiała go wziąć w wieku 40 lat" to Ty;-)) nie ma co mierzyc innych wlasna miarka;-)) ja znam sporo osob ktore szybkomialy wlasne lokum (na kredyt lub nie) i inne "dobra materialne" - ja nie zamierzam wprowadzac cezury finansowej dla nowozencow;-)) bo takowa nie istnieje - a kwestie finansowe zawsze beda wzgledne;-)) to co dla ciebie bedzie malo - dla kogos innego duzo itd. itp. pamiatj ze ludzie w indiach przezywaja dzien za dolara - wszystko zalezy od subiektywnych standardow;-)) osobiscie uwazam, ze jak obydwie osoby nie sa w pelnie samodzielne (rowniez finansowo) to nie powinny sie brac za zakladanie rodziny - bo zwykle konczy sie to mizernie, a juz najgorzej jak tacy zaczynaja sie rozmnazac... " Kochamy się z narzeczonym i chcemy wziąć ślub, niektórym pewnie nie jest potrzebny, ale my chcemy, mimo, że nie mamy własnego domu" a bierzcie - powodzenia na nowej drodze zycia, nie wszystkim dom do szczescia w koncu potrzebny;-)) " Po ślubie zamieszkamy na jakiś czas u mojej babci w domu. Będziemy odkładać na jak największy wkład własny do kredytu, a potem kupimy sobie coś własneg" no i super;-) tak tez mozna - skoro i babcia i wy lubiecie mieszkac razem to czemu nie - nikomu nic do tego! ja osobiscie lubie swobode - zwlaszcza w "obcowaniu" z partnerem mym;-) "Więc nie przesadzajmy, poza tym dorabiać się można razem.." co kto lubi;-)) pieniadze maja zawsze jednego wlasciciela ale ok. mozna tez przezyc dzien za dolara -jak pisalam wczesniej;-)) "Najważniejsze to mieć pracę i perspektywy, wszystko przyjdzie z czasem/ " to bardzo subiektywne zdanie.... mi sie wydaje ze duzo lepiej jest miec niezaleznosc i pienidze , niz prace i perspektywy (ktore to zlaedwie sa obietnica a nie gwarancja)- zwlaszcza przy zakladaniu rodziny ale rozumiem ze ludzie maja rozne style zycia;-)

Gość ja sie bez bicia przyznaje
ja sie bez bicia przyznaje do zazdrosci - cholernie zazdroszcze tym wszystkim, ktorym udalo sie kupic mieszkanie te przyslowiowe 4-5 lat temu przed boomem! :o My wtedy obydwoje jeszcze konczylismy studia i nie mielismy na to srodkow, a sponsorow w postaci rodzico czy dziadkow nie mielismy i miec nie bedziemy. Teraz jak wiekszosc siedzimy na kredycie, bo przyzwoite mieszkanie w Wawie to 9-10tys/m2. Jeszcze musielismy odczekac swoje, bo jako mlodzi przedsiebiorcy niezaleznie od dochodow nie mielismy zdolnosci kredytowej. Masakra. Naprawde zazdroszcze tym, ktorzy byli ciut starsi albo ciut bardziej przewidujacy.