Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mertkee

jak to powiedzieć po włosku?

Polecane posty

Gość mertkee

"o której godzinie chcą państwo zejść na śniadanie?" ew. zjeść śniadanie? mam w hotelu Włochów, którzy podobno nie bardzo z angielskim, a muszę się dowiedzieć, żeby zamówić to śniadanie..

Gość mertkee
posługując się słownikiem, stworzyłam takie coś : Che ora vogliono fare colazione domani? czy ktoś znający włoski mógłby się wypowiedzieć?

Gość mertkee
hehe, no cyfry niby umiem, tylko jak będzie wpół do? np 9 30, to wpół do 10. chyba nie powiedzą "nove e trenta"?

Gość mertkee
prawda :) uczyłam się włoskiego tylko jeden semestr i teraz coś niecoś się przypomina, a możesz mi powiedzieć, skąd to "si" w Twoim zdaniu? avere to wiem oczywiście i resztę też, myślę nad tym si. to jest jakiś zwrotny?

ja się nie uczyłem. rozmawiam z nmi po ang. i tylko słyszę jak gadają miedzy sobą. to zdanie to raczj w liczbie pojedyńczej,

Gość mertkee
hehehe :P no nic, zobaczymy, jak wrócą :) ciekawe, czy się zrozumiemy po ichniemu- a jak nie, to spróbuję z ang ;)

Gość mertkee
nie dziękuję :)

Gość mertkee
no i byli :D jak powiedziałam buona sera, od razu się uśmiechnęli szeroko :) dogadałam się, chociaż potem o coś mnie pytali, a ja wyłapałam tylko "camera", co jak potem sprawdziłam, znaczy "pokój", więc chyba pytali się, o której zwolnić pokój, co jest dziwne, bo rezerwację mają na tydzień. ale może koleżanka co ich meldowała nie zrozumiała :D bo jak o coś znów pytali, to ja im po ang, a oni nic po ang, tylko dalej po włosku, tylko że wolniej. to ja do nich, że będę mówić po hiszp, bo to podobne języki i się dogadaliśmy! :D

Gość kociczkaaaaaaa
ale fajnie , włosi :) hehe.. moją pasją jest włoski.. lingua italiana e davvero molto bello.. e melodico :) :)

Gość jak juz cos to
bella e melodica ;)