Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olcia83

Kolki, ratunku!! jak uspokoić dziecię?

Polecane posty

Dziewczyny mój synek ma dopiero 2 i pół tygodnia a już męczymy się z okropnymi kolkami. po kilka godzin w nocy mały wyje i nie da się go uspokoić. używamy espumisanu, piję koper włoski. lekarz zapisał debridat, ale to chyba nie działa. zamówiłam przez internet kropelki sab simplex. czekam aż przyjdą, czy któraś je stosowała? pocieszcie mnie, bo jak one nie zadziałają to nie wiem co zrobię...:( szkoda mi maluszka, tak bardzo się męczy. kupki robi dość często i rzadkie, ale strasznie przed tym się pręży i robi czerwony, brzuszek mu twardnieje, więc to na pewno kolka... ufff nie mam siły.

Gość łącze się w bólu
Mój Maluch kończy dzisiaj 6 dni i już też mamy podobny problem :o tylko z tą różnicą, że On robi jedną kupkę dziennie i tak sie przy niej namęczy, że aż serce się kroi, próbowalismy juz chyba wszystkich domowych metod i na trochę pomaga tylko ciepła pieluszka na brzuszek i noszenie na rękach.. dzisiaj jedziemy do lekarza. Nam juz braknie sił z niewyspania, a Mały ciągle wymęczony przez brzuszek i ehh... gdzie tu miejsce na radość z macierzynstwa.

JA podalam mojej 3 tygodniowej wywaru z warzyw.. Sama woda po warzywach,obieracie i myjecie i gotujecie,przecedzacie przez sito i podajecie 20-30 ml 2-3 razy dziennie przez tydzien.Pomoglo! Jesli nie pomoze warto zastanowic sie czy to nie jst niska tolerancja laktozy,ewentualnie zmienic mleczko na specjalne albo podczas karmienia piersia ograniczyc jogurty i przetwory z mleczka krowiego!

Gość paptkind
witam dziewczyny moja niunia ma 17 dni tez jak wrocilam ze szpitala zaczelam ja karmic nan pro dostala takich kolek i zaparc ze cala noc nosilismy ja na rekach. Wreszcie zmienilismy na bebilon comfort przeciw wzdeciom i kolkom do tego kupilismy dicoflor i jak reka odjął. Całymi dniami śpi purta cały czas i kupki śloiczne robi i trzeba dodać że robi je sama a wczesniej trzeba bylo jej pomagac termometrem. Ten dicoflor to jakieś dobre bakterie które pozostają w jelitkach. Nam pomoglo spróbujcie.

Gość paptkind
a do tego dziennie podajemy niuni 50 ml herbatki hipp od 1 tygodnia i robimy jej ćwiczenia nóżkami.

Gość blekit nieba
na kolki: masaże brzuszka w e wszelkie możliwe strony, najlepiej z góry na dół, na okrętke, i nóżki jak najbliżej przyciagamy kolankami do brzuszka. kilka, kilkanaście razy i pomaga. i po jedzeniu nie klepać,. tylko głaskać po pleckach:)

Gość łącze się w bólu
Mój Maluch jest na piersi i w zasadzie ograniczyłam już jedzenie wszystkiego co mogło powodować kłopoty z brzuszkiem, niewiele tego zostało ale cóź. Zaczęłam nawet ściągać mleko, bo mam pogryzione brodawki i używałam nakładek, a w nich Mały "zjadał" dużo powietrza. paptkind - od kiedy podawaliście dicoflor?

Gość gryczka
W awaryjnych sytuacjach sprawdza się... szum :-D Np. suszarki do włosów. Nie wiem jak, ale działa. Z tym, że ja używam jak naprawdę nie moge sobie poradzić, dzieci podobno szybko uzalezniają się od tego i np. nie potrafią juz potem bez tego zasnąć.

Gość paptkind
dicoflor podajemy od środy czyli od 12 dnia dziecka i od razu byly efekty

Gość Mialam ten sam problem
Mój synek też męczył się z kolkami. Używaliśmy Infacolu i Espumisanu i nic nie pomagało dopiero Sab Simplex. Karmie piersią i podaję mu 4 x dziennie po 10 kropelek przed karmieniem. Pomogło!!! Co za ulga :D:D:D A przedtem to masaże przynosiły mu ulgę podczas kolkowego napadu (robił kupkę) oraz suszarka do włosów uspokajała ale tylko na tak długo jak była włączona także nie rozwiązywała problemu.

Gość mnwkrjh23o
saab simplex dzialało tak samo jak infacol a do tego infacol jest łatwiejszy w dozowaniu bo ma taka fajną pompke. U nas pomagalo na tyle ze nie bylo takiego placzu ale nocki i tak nieprzespane:O po prostu samo przejdzie po ok 3 miesiacach. Powodzenia i wytrwałosci zycze

dzięki dziewuchy. to pociesza mnie troche to, że ten sab simplex może pomóc. już nie mogę się doczekac kiedy przyślą. a słuchajcie: czy to że mój mały robi często kupki i to rzadkie to też są kolki?, bo wszędzie słyszę ze z kolkami wiąże się problem z wypróżnieniem i gazami. mały purta i kupka :) co chwilę...

Jeśli karmisz piersią to jest to normalne. Mój maluszek miał problem z kolką co w jego przypadku wiązało się z tym że miał problem z puszczaniem bąków i wtedy tylko pomagały masaże brzuszka ale jednocześnie kończyło się to zrobieniem kupki, taaaak kupki!!!! To że miał problem ze zrobieniem kupki nie oznaczało ze miał zatwardzenie i że jego kupki były twarde. Były wodniste, ale to u noworodków karmionych piersią normalne :)

Gość lexxe
olcia kolki sa z roznych powodow, u kazdego dziecka co innego, mam nadzieje ze twojej dzidzi cos pomoze, moze te krople, chociaz watpie bo espumisan sab simplex, infacol i lefax maja ten sam sklad, moze sprobuj mleka bezlaktozowego, masazow, suszarki jak nic nie pomoze mozesz sprobowac zrobic napar z kminku (1 lyzeczka na szklanke wody, przykryc i parzyc 10 min) dodawac po lyzeczce naparu do mleka. JA probowalam wszystkiego co tylko mozliwe ale mojemuu dziecku nic nie pomagalo, miala kolki dopoki nie skonczyla 5 miesiecy i to takie ze wrzeszczala jakby ja ze skory obdzierali od rana do wieczora, lekarze rozkladali rece, podobno niektore dzieci nie toleruja sztucznego mleka i u mnie to bylo przyczyna.

Gość lexxe
aha i duzo pomoglo mi noszenie w chuscie, jak ja do niej wlozyl;am to mala uspokajala sie po chwili i zasypiala na 2-3 godziny. Jesli boisz sie chust kup sobie taka typu kiezonka ( inna nazwa "pouch") tam nic sie nie wiaze , tylko przeklada porzez ramie

Gość lexxe
mialam na mysli chuste typu kieszonka

Krople te mają w sobie ten sam składnik ele w różnym stężeniu i Sab Simplex ma go najwięcej 69,19 mg/ml Espuminan i Infacol mają go tylko 40mg/ml więc chyba jest różnica między nimi!!! W Polsce można kupić Bobotic który ma podobne stężenie do Sabu. Jeśli twoje dziecko ma kolki z powodu gazów to te kropelki na pewno pomogą, natomiast jeśli jest np alergikiem to musisz zmienić dietę lub podawać inne mleko

moja córcia ma 7 tygodni na koleczki pomagają jej kropelki colinox lekarz mi doradził są najmocniejsze z tych dostępnych w Polsce jej pomagają tylko najważniejsza jest systematyczność trzeba je podawać o równych odstępach czasu po jedzeniu bobas puszcza wtedy bączki i jest jej lepiej. U nas też pomaga głośna muzyka uspokaja się przy niej, dziwne ale pomaga trzeba spróbować wszystkiego.

a na kupkę u nas działa tylko masaż brzuszka naprawdę dobrze wykonany sprawia cuda mała po paru minutach robi kupkę na początku miała zatwardzenie dodam , że teraz karmię mleczkiem Nan sensitiv, wcześniej zwykłym Nan. Zatwardzenia minęły od przepajania i zmiany mleczka na nan sensitiv.

U nas tak bylo 100 sposobow nie pomagalo,dopiero zmiana mleczka na bebilon confort...alez byla to ulga :)