Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Logistelna

dorosla corka DDA

Polecane posty

Gość Logistelna

Czy mam prawo obwiniac swoja matke i ojca za to ze mi spieprzyli dziecinstwo? Za to ze pili, bili sie robili awantury, mieli mnie w dupie nawet podczas waznych dla mnie zyciowych momentow, bo wtedy wazniejszy byl alkohol. Teraz jestem dorosla, mam wlasna rodzinę ale ciagle czuje na sobie pietno swojego pochodzenia, matki alkoholiczki i ojca alkoholika. Powiedzcie mi czy to ze moja matka" pije teraz sporadycznie" , choc nadal sie upija i ma ciagi alkoholowe ale ukrywa to przede mna jest ok? Fakt ja tego nie widze bo mieszakmy daleko od siebie ale ciagle pamietam ten zapity glos...nawet teraz kiedy slysze ja w telefonie. Ona sie wypiera, wrecz krzyczy na mnie ze to nieprawda, jak ja moge ja oskarzac , ona jest taka dobra ,kochana matka , babcia... i wpedza mnie znowu w poczucie winy. nie potrafie jej wykrzyczec w twarz , nie umiem powiedziec jej wynocha z mojego zycia , ze zmaronowala mi moje najlepsze lata moje dziecinstwo do ktorego nie mam powrotu, ze do dzis kazdy jej przyjadz do mojego domu to dla mnie stres i ogromny wstyd. Czy ja mam racje , czy powinnam tak osadzac matke?

Gość masz prawo....
do tego!! witam w klubie DDA. jestem po 8 latach terapii (jeszcze nie zakonczonej) i tam sie nauczylam, ze MAMY PRAWO!!!

Gość Jestem też DDA
Masz prawo!!!!! tak samo jak ona miała prawo żeby spierdolić ci zycie....witaj , mam tak samo :-O

Gość Logistelna
powiedzcie czy warto chodzic na taka terapie , czy warto to "leczyc" jakie sa efekty? Czy mi starczy sil , odwagi. Czasem sobie mysle ze lepiej gdybym byla sierota, nie czulabym wtedy takeigo wstydu przed lwlasna matka... ktos moze pomyslec "co za corka , wstydzi sie wlasnej matki" ale pieklo jakie przeszlam w dziecinstwie daje mi chyba prawo do takiego myslenia...

Gość jojob
Ja mam podobnie. Ojciec zmarnował mi najcudowniejsze chwile mojego dziecinstwa, policja byla niemal codziennie, mama chodzaca z limami... teraz mija 12 lat odkad sie wyprowadzil i przez ten czas nie pil a teraz na nowo polska ludowa... az nie chce mi sie go odwiedzac. Ale w sumie staram sie nie przejmowac sie tym... czasami mi wychodzi czasami nie. Ale z calych sil probuje odciac sie od przeszlosci i nie reagowac na jego upojenie alkoholowe. Ale przeświadczenie ze jestem nic nie warta, ze nic nie potrafie i jestem zerem nadal pozostaje :O Walczę.

Gość kalina ochujska
mam taki sam problem tylko z ojcem,on nie pije od 10 lat ale dzieciństwa zapomnieć nie mogę,najgorsze jest to że jest człowiekiem zamożnym i ciągle mnie obdarowuje i moje dzieci a ja nie umiem mu podziękować,matka na wigilii powiedziała że tak niewdzięcznej córki to jeszcze nie widziała,mają tylko mnie i nie dociera do nich ,że mieszki nie naprawią upokorzenia,wstydu i tej niemocy z dzieciństwa,nienawidzę ich za to

no własnie, juz olewam to ze ona dalej pije i stacza sie już na samo dno, że nie mam szacunku do niej chociaz ją kocham...gorsze jest to,starciłam do siebie szacunek też, nie potrafie sie podnieść i zrzucic z garbu tego przeklętego ciężaru...

Mój ojciec nie pije, nigdy nie pił ale jest cięzko chory, ale nie o tym, zastanawiam sie czy pijąca matka to tak samo jak pijący ojciec czy gorzej?????

Gość Logistelna
tak... nawet w dzien mojego bierzmowania bylam sama, podczas gdy inni jedli tego dnia niedzielny obiad ja w samotnosci wracalam z kosciola , bocznymi ulicami bo wstyd , ze sama, bez rodziny. moja matka spala wtedy pijana. I nigdy nie zapomne modlitwy jak prosilam wtedy boga aby wytrzezwiala choc na ten jeden dzien..,

Gość kalina ochujska
moja matka też piła ale to tylko było 2 lata,matka pijana to gorsza sprawa:(

Gość NaDwojeBabkaWrozyla
Jeszcze napiszę jedno: kocham ojca bardzo, bo w sumie kiedy nie pil byl cudowny, zajmowal sie mna, mamą i bratem... to byly krotkie chwile ale jednak byly... Tego tez nie zapomnę. Na nienawisc do niego nie starcza mi sil. Kocham, a te uczucie jest silniejsze. Jestem jak pies nad ktorym sie znecali a on i tak przychodzi z opuszczona glowa... z merdajacym ogonem.

Najgorsze są uczucia miłości i nienawiści równocześnie .

Gość smutne to ale
prawdziwwe