Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wera25

Nie chcę uznać dziecka co mam robić

Polecane posty

Witam od 6 miesięcy proszę byłego chłopaka o uznanie dziecka on się nie zgadza .. Stwierdził że da mi pieniądze ok dawał przez 4 miesiące .. Ale nagle przestał heh .. Bo zima teraz nie mam pieniędzy na dziecko a o alimenty nie mogę go podać bo nie jest uznany za ojca .. Jak proszę to jego słowa kończą się nie dam do sądu idz .. Błagam o pomoc jak mam napisać o to by uznał dziecko .. DNA w tym po winno pomóc ... Jak napisać o alimenty ... I o odebranie praw do dziecka .. Nadmieniam jest do tego stopnia nie odpowiedzialny że gdy dzwonie by pomógł to daje kolegą telefon i mówią że go nie ma heh dziecinna zagrywka .. A czasem jak dzwonie to odbierają i mówią jest tak pijany że nie da rady gadać szkoda słów na takie podejście ..A jak piszę że nie mam na mleko to dostaje sms ucałuj dzidzie ode mnie tym jej nie wykarmię .. Mam pomoc od mamy tak że dziecko nie głoduje i ma co potrzebne ale ileż mogę brać od mamy heh ...Ale to też jego dziecko jak i moje ja na razie uczę się dostaje rodzinne ale wiadomo heh ..Błagam o pomoc .. I czy na jednej sprawie mogę poruszyć o wszystko tzn ustalenie alimenty i odebranie praw i czy kolejność najpierw o ojcostwo itd ..Były chłopak ma dziecko też z inną i też z nią nie żyje też odeszła bo zmądrzała .Aha i czy jak wygram sprawę muszę ponieść koszta ...

Gość złóż wniosek
o ustalenie ojcostwa oraz alimenty i jego wskaż jako ojca, następnie sąd zleci DNA i ustali alimenty.

Tak wiem ale jak to napisać by było dobrze i czy mogę na jednej rozprawie o ojcostwo alimenty i pozbawienie praw

Gość tak ,możesz
to złożyć jako jedną sprawę -"ustalenie ojcostwa oraz alimentów". Moja znajoma tak zrobiła ale nie znam szczegółów aby Ci bardziej pomóc.

Ok dziękuje .. A znajoma nie mam gg albo jakiś kontakt z nią jak ona to napisała bo jak napiszę tak byle jak to wiadomo jak to jest .. A znajoma pewnie wie jak napisać .. Przepraszam że tak tróje ale nie mam nikogo kto może mi pomóc ...Jeśli nie da się skontaktować ze znajomą to dziękuje i przepraszam za nacisk heh .. Pozdrawiam

Ale Ty głupia jesteś, już dawno trzeba było iść z tym do sądu! pozwoliłaś żeby i Ciebie i Wasze dziecko zlewał jak się tylko da. Nie ma do Ciebie za grosz szacunku- to widać, jak nawet nie chce z Tobą rozmawiać. A Ty też robisz z siebie idiotkę wydzwaniając do niego i błagając o pieniądze na mleko.

No ostre słowa .. Ale dawał na dziecko kasę myślałam że uzna dziecko z czasem .. Człowiek uczy się na błędach .. Zresztą on mnie straszył że przegram itd że zapłacę za to wszystko że mnie zniszczy w sądzie heh .. Ja do siebie mam szacunek a pani tylko na krzyczała a żadnej rady nie dała heh .. Łatwo jest oceniać z daleka jak się kogoś nie zna heh.. Ja tu przyszłam po radę a nie ocenianie mnie za błędy heh ...

Gość ty sie dziewczyno lepiej
pospieszz tym uznawaniem ojcostwa bo nie wiem czy na to nie ma jakiegoś czasu określonego , poszukaj w jakimś większym mieście darmowych porad prawnych albo w mopsie zapytaj gdzie taką pomoc uzyskac i pisz do tego sądu

Gość fhfhdfj
zloz pozew do sadu o ojcostwo i ustalenie alimentow na 1 rozprawie bedziesz przesłuchana, ojciec tez.. tzw. pranie brudów.. Jak na tej rozprawie ojciec dziecka nie przyzna sie sad zleci wykonanie badan. Na 2 rozprawie bedzie odczytanie wyników i zasadzenie alimentów. Za koszty sadowe i badania dna placi przegrywajacy. Jak chcesz go pozbawic praw rodzicielskich mozesz ponownie wniesc pozew do sadu..

Gość ja sie na tym nie znam
bo nie mam takiej sytuacji, ale moze sprobuj cos wygooglowac. wpisz uznanie ojcostwa, wniosek alimenty jak napisac i takie tam. moze cos sie znajdzie. trzymaj sie i nie daj sie! pozdrawiam

Wera25, W internecie jest pełno takich wzorów wniosków, nic tylko wpisywać własne dane i iść z tym do sądu. Taa jasne on Cię tylko straszył, że Cię zniszczy w sądzie, skoro on jest ojcem dziecka to przegra jeszcze będzie musiał zapłacić za proces, a potem co miesiąc alimenty i jeszcze zaległe chyba będzie musiał wypłacić :)

Gość ja pierdziele . . .
wystarczy w google wpisac ustalenie ojcostwa oraz alimentów i masz mase informacji na ten temat, nawet wzory wnioskow sa ;/ myslenie nie boli ...

Gość jak go pozbawisz praw
rodzicielskich to stracisz alimenty

Gość kfjatek
pozbawienie praw rodzicielskich nie likwiduje obowiązku alimentacyjnego, jednakże trudno jest uzyskać taki wyrok i w sytuacji autorki jest on mało prawdopodobny

Gość wszystko da się załatwić
Wera25 nie daj się ogłupić-wpisz w google "pozew o alimenty i ustalenie ojcostwa"-wyświetli się tobie kilka wyników-napisz taki pozew i złóż w odpowiednim sądzie-jeśli się będzie wypierał na sprawie w ogóle go nie proś-sąd skieruje was na badanie DNA-jeśli wyjdzie,że to jego dziecko on będzie musiał pokryć koszty za badanie (nie wiem dokładnie ale koło 2 tys) Jeśli wynik będzie wykaże,że to on jest ojcem ty możesz skarżyć go za krzywdy moralne I ŻĄDAĆ zadość uczynienia w postaci pieniędzy-możesz np żądać 5 tys zł :) wiem jak to jest-ja zostałam sama w ciąży-ojciec mojego dziecka w ogóle nie interesował się ani mną ani dzieckiem mimo,że ta ciążą była planowana i było to jego pierwsze dziecko mimo iż miał wówczas już 35 lat-zaznaczam,że byliśmy ze sobą ponad 2 lata i planowaliśmy wspólne życie na sprawie powiedział,że nie jest pewien ojcostwa-sędzina dała mu termin na przeprowadzenie badań i oświadczyła,że koszt takiego badania to 2 tys-wtedy zaczął się migać-mówił,że ok on weźmie na siebie to dziecko ale w późniejszym terminie i tak zrobi badania-wnerwiło to sądzie i nakazała badania kilka dni po tej pierwszej sprawie ojciec dziecka prosił mnie bym odstąpiła od badań-dziecko było przed operacją więc zgodziłam się pod warunkiem aby tą kasę przeznaczył na operację (bałam się też samego badania-myślałam,że będą brali próbki ze szpiku kostnego-dziś wiem,że pobierają z paluszka)-obydwoje złożyliśmy pisemnie oświadczenie w sądzie-on,że uznaje dziecko a ja że się na to zgadzam wiem,że to był błąd-kasy na operację od niego nie dostałam a n dzięki temu zaoszczędził 2 tys dziś poddałabym się temu badaniu a po ustaleniu ojcostwa domagałabym się zadość uczynienia za krzywdy moralne jakie doznałam w momencie kiedy twierdził,że to nie jego dziecko-to jest to samo gdyby powiedział,że się "puszczałam" nic swojemu chłopakowi nie mów-zrób jak napisałam-wygrasz bo DNA jest dokładne i nie pozostawia cienia wątpliwości żądaj też zwrotu kosztów za wyprawkę oraz za ostatnie 3 miesiące ciąży( są roszczenia regresywne) ja dostałam w połowie zwrot kosztów-przedstawiłam rachunki za łóżeczko,wózek,chodzik,ubranka,ubranko do chrztu,butelki itp-możesz zdobyć rachunki od znajomej która ma już większe dziecko i napisze tobie na kartce,że tobie takie rzeczy dla niemowlaka sprzedała w roszczenia regresywne wchodzą również witaminy dla ciebie,sukienka ciążowa,zwiększone koszty jedzenia -wylicz to sobie i w połowie żądaj zwrotu tych kosztów jeśli masz trochę kasy to idź do adwokata-on tobie napisze fachowo pozew-wydasz trochę ale zyskasz więcej pamiętaj,że jeśli badanie DNA wykaże,że on nie jest ojcem dziecka-ty poniesiesz koszty tego badania co do pozbawienia praw rodzicielskich to możesz uzyskać kiedy wykażesz,że ojciec dziecka nie interesuje się nim-zaniedbuje,nie odwiedza-myślę,żę najpierw ograniczą mu te prawa rodzicielskie a następnie pozbawią-to oczywiście nie zwalnia go z obowiązku alimentacyjnego moje dziecko nosi moje nazwisko-nie chciałam aby miało nazwisko ojca gdyż dziecko nazywałaby się inaczej niż ja i mogłoby się źle czuć np w szkole-brak nazwiska ojca również nie zwalnia go z płacenia alimentów pamiętaj,że jesli dziecko będzie miało twoje nazwisko to w przyszłości gdy np będziesz chciała wyjść za mąż zupełnie za kogo innego twój "nowy" mąż może dać twojemu dziecku swoje nazwisko bez zgody ojca twojego dziecka jeśli natomiast dasz dziecku nazwisko ojca a będzie ono wpisane w akcie urodzenia takiej możliwości mieć nie będziesz-będzie musiała odbyć się kolejna sprawa w sądzie w której będziesz musiała uzasadnić chęć zmiany nazwiska dziecku na nazwisko swojego męża-to może trochę potrwać wlepiam coś z netu Sąd musi mieć pewność, że przedstawiony wynik badania dotyczy osób, co do których toczy się postępowanie. Stąd też wynik z testu prywatnego, gdzie materiał pobrać można samemu w domu lub też w placówce medycznej jednak bez potwierdzenia tożsamości badanych osób nie może stanowić pełnowartościowego dowodu dla sądu. Może on jedynie stać się powodem do wszczęcia postępowania sądowego. Aby wynik z badania mógł zostać wykorzystany jako dowód w sądzie muszą zostać spełnione następujące warunki: * Pobranie materiału odbywa się w placówce medycznej przy udziale protokolanta * Potwierdzenie tożsamości badanych osób * Pobranie materiału do matki, dziecka oraz domniemanego ojca * Złożenie oświadczenia woli przez wszystkie osoby biorące udział w badaniu i posiadające pełne prawa obywatelskie. Jeśli wszystkie powyższe warunki zostaną spełnione wówczas wynik z badania może zostać wykorzystany jako dowód w sprawie sądowej. Jak wygląda sądowe badanie na ustalenie ojcostwa? Aby rozpocząć procedurę badania należy skontaktować się z konsultantem laboratorium CentrumDNA za pośrednictwem telefonu - (061) 669 05 41 lub poczty e-mail - laboratorium@centrumdna.pl . Podczas rozmowy konsultant udzieli Ci wszystkich potrzebnych informacji na temat badania. Następnym krokiem jest ustalenie terminu pobrania materiału w placówce W badaniu muszą brać udział trzy osoby: matka, dziecko oraz domniemany ojciec. Na pobranie materiału badani (dorośli) powinni stawić się z dowodem tożsamości. W przypadku dziecka konieczne jest przedstawienie skróconego aktu urodzenia, chyba, że posiada ono innym dokument potwierdzający jego tożsamość. Po spisaniu protokołu, biegły sądowy lub lekarz pobierze od Państwa materiał do badania: krew lub wymaz z policzka. Wynik otrzymają Państwo w uzgodnionej wcześniej formie ( telefonicznie, listownie, na adres e-mail), nie później niż po 14 dniach roboczych. Masz pytania? Zespół CentrumDNA jest zawsze gotowy, aby Ci pomóc! * Zadzwoń do nas pod numer (061) 669 05 41 * Lub napisz : laboratorium@centrumdna.pl poczytaj sobie : http://www.sciaga.pl/tekst/20368-21-obowiazek_alimentacyjny_w_swietle_prawa_cywilnego

Dziękuje teraz już wiem .. Wiem że myślenie nie boli wpisywała w gogle były ale jakoś nie skumałam o co be w tym wszystkim dziękuje za rady a nie ocenianie mnie za mój błąd ... Dzięki właśnie tym co Panie napisały stałam się pewna siebie .. Bo tak szczerzę bałam się tak mnie zastraszył bałam się utraty dziecka .. Ale teraz ja mu pokarzę na co mnie stać .. Dziękuje i życzę Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim ..

Gość jeszcze ja
ja też cię zachęcam do złożenia w Sądzie Rejonowym, Wydział Rodzinny i Nieletnich wniosku o ustalenie ojcostwa i przyznanie alimentów. Jeśli chodzi o władzę rodzicielska, to ojciec, który nie uznał dziecka, żadnych praw rodzicielskich nie posiada. We wniosku do Sądu możesz zaznaczyc, że wnioskujesz o ustalenie ojcostwa bez przyznawania władzy rodzicielskiej. Brak praw rodzicielskich nie wyklucza obowiązku płacenia alimentów, jak juz wyżej pisano.