Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjj

Czy rodzinne jest wyplacane wstecz?? Czy od momentu złożenia wniosku????

Polecane posty

Był podobny temat, ale nic się w końcu z niego nie dowiedziałam.\Jak mam córkę 5m-cy i wniosek złożyłam w grudniu, to dostane w styczniu za grudzień i styczeń czy te wcześniejsze miesiące życia dziecka również zostaną wypłacone?

Gość roladinia
od złożenia wniosku

Gość nie wprowadzaj w błąd
wstecz równieź

Gość pracownica mops
aaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjj a więc świadczenia rodzinne przysługują od miesiąca złożenia wniosku wyjatek stanowi np. św pielel. i zasiłek pielegnacyjny ale tu o tym nie mowa prawo ustala sie od miesiaca złozenia wniosku i skompletowania dokumentów.Jeżeli kryteruim dochodowe nie zostało przekroczone , i spełnione pozostałe przesłanki ustawy o św. rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 z późn. zm. , zasiłek zostanie Pani przyznany. wiec zasiłek otrzyma Pani w styczniu z wyrównaniem za grudzień w razie watpliwosci proszę pytać to moja codzienna praca

Gość julaaaa2222
ja mam takie pytanko: jestem samotna matka, nie utrzymuje kontaktu z ojcem dziecka on płaci mi przez komornika alimenty czy moge starac sie o dodatek z tyt. samotnego wychowywania ??????????

Gość pracownica mops
niestety NIE !!!!!! takie dodatek może otrzymać tylko osoba ( np. matka) , w przypadku 1. gdy ojciec dziecka jest nieznany - dziecko nosi nazwisko matki a w zupełnym odpisie aktu ur dziecka zawarty jest art 42 ust, 2 - matka nie ejst w stanie podac kto jest ojcem dziecka, lub ojciec dziecka nie uznał 2. gdy ojciec dziecka nie żyje w pani przypadku, ojciec dziecka jest znany , Sąd ustalił alimenty dlatego nie należy sie dodatek

Rodzinne jest wypacane od momentu zlozenia wniosku . Na 100% wiem bo ja ur syna w czerwcu a w listopadzie dopiero zlozylam wniosek o rodzinne i od tej daty zaczeli mi wyplacac pieniadze.

Gość wstecz też
nie wiem skąd wy sie urwaliście, chyba z tej choinki.

dziękuje za odp :) w końcu wiem jak to jest z tym rodzinnym :D

Gość gość
ja syna urodziłam 30 grudnia 23,30 piątek czy za ten miesiąc zostanie mi naliczony zasiłek rodzinny oraz 500+jesli złozę wniosek w styczniu?

Gość gość
Nie, nie zostanie naliczone za grudzień bo wniosek złożysz w styczniu. W tym przypadku data urodzenia nie ma nic do rzeczy i wstecz się tych świadczeń nie nalicza.

Gość Iwka iwka
Witam Panie złożyłam wniosek w 2016.10 a uzupełnilam w styczniu 2017. Od kiedy mi przysługuje wyplata rodzinnego?

Gość Iwka iwka
Witam Panie złożyłam wniosek w 2016.10 a uzupełnilam w styczniu 2017. Od kiedy mi przysługuje wyplata rodzinnego?

Gość gość
Od 10.2016 bo taka tam data widnieje.

Gość Iwka iwka
Dziękuję bardzo za informacje :)

Gość gość
Dzień dobry. Urodziłam syna 25.02.2017r., leżałam z dzieckiem w szpitalu, w innym mieście niż pobieram świadczenia czy powinnam dostać rodxinne gdy predstawiłam zaświadczenie ze szpitala?

Gość gość
chodzi mi o świadczenie rodzinne za miesiąc luty

Gość gość
Witam, po urodzeniu dziecka i wykorzystaniu urlopu macierzynskiego wrocilam do pracy 09.01.2017. Mam troje dzieci i opekunka, ktora sie nimi zajmowala, gdy bylismy w pracy wyjechala do rodziny do NL (z mezem pracujemy na zmiany) Poinformowala nas o tym z dnia na dzien, skutkiem czego nie bylo innego wyjscia, jak wziac urlop wychowawczy na najmlodsza corke. Urlop zaczelam 1.08.2017 i tego dnia zlozylam wniosek o ustalenie prawa do swiadczenia wychowawczego , jak i o zasilek rodzinny, gdyz . nigdy wczesniej nie korzystalismy z pomocy panstwa, wiec nie orientuje sie jak to kest z wyplata tego zasilku. Czy dochod utracony musze miec co najmniej miesiac? Czy wyplata tych swiadczen przysluguje mi od sierpbia czy wrzesnia?

Gość gość
Witam mam pytanie? Złożyłam wniosek o rodzinne 07.09.2017 I do tej pory nie otrzymałam decyzji ani pieniędzy.Czy w takim bądz razie powinny być one wypłacone w pazdzierniku ? Proszę o pomoc.

Gość gość
Przejdź się do gminy może przekroczylas próg dochodowy, ja osobiście odebrałam w tym tyg decyzję, ale ja rodzinne dostałam złotówka za.złotówkę bo dochód przekroczył. A po urodzeniu 2dziecka utracone całkowicie i rodzinne i 500plus.na pierwsze dziecko. Tak że musisz udać się do urzędu gminy

Gość gość
A co to rodzinne?

Gość gość
no własnie wiem ,ze to sa stare posty ale ja tez niewiem jak to jest,poniewaz dokumenty na zasiłek rodzinny składałam w sierpniu,a mam przyznany od listopada i nic nie pisze o wyrownaniu od miesiaca złózenia wniosku

Gość gość
Zlozylam wniosek w sierpniu a od listopada mam przyznane bd jakies wyrownanie ..jak piszecie ze od mometu zlozenia

Gość gość
Córka urodziła się w czerwcu, złożyłam wniosek o 500+a zapomniałam o rodzinne-tyle że wiem że nie dostanę bo mąż pracuje za granicą. Mam już odmowę rodzinnego na nowy okres zasilkowy ale potrzebuje za stary i stąd moje pytanie...czy teraz mogę złożyć wniosek o rodzinne za lipiec, sierpień i wrzesień czyli wstecz?decyzja odmowna potrzebna do zagranicznego rodzinnego

Gość gość
Witam mam takie pytanie, skladalam wniosek o zasiłek rodzinny w sierpniu (wcześniej nie pobieralam) decyzje mam od 1 listopada.. dzwoniąc tam w październiku pytałam co z decyzją o rodzinne, pani powiedziała mi że jeszcze nie ma ale mam się nie martwic bo dostanę wyrównanie no ale co do czego wplynelo mi na konto za miesiąc listopad dzwonie spytać o co chodzi dlaczego nie mam wyrównania a pani do mnie mówi że powinnam złożyć dwa wnioski a ja złożylam na nowy okres.. czy mogę jakoś się odwołać czy coś proszę o pomoc

Gość Gość

Mam pytanie odnośnie zasiłku rodzinnego, po raz pierwszy złożyłam wniosek na okres od października  2018/2019, zasiłek został mi przyznany. Niestety nie ubiegałam się na poprzedni rok 2017/2018, ponieważ byłam pewna ze nie spełniam kryterium, co było moim błędem. Czy jest możliwe otrzymać zasiłek/wyrównanie wstecz, za poprzedni rok ?

Gość Samotna bezradna

Dzień dobry, proszę o pomoc. Złożyłam dokumenty w październiku tego roku na 500+ i rodzinne. Do tej pory cisza, w dalszym ciągu rozpatrują. 500+ mają czas do końca grudnia, a jak to jest z rodzinnym?  tego nie trzeba rozpatrzyć do grudnia? Rodzinne będzie wypłacane od daty rozpatrzenia czy złożenia wniosku? 

Gość Marta

Witam. Mam takie pytanie zlozylam wniosek na 500+ i na rodzinne w wrzesniu, teraz mi dopiero wyplacili ale dostalam 500+ z wyrownianiem a rodzinne nie. Czy powinni mi wyrownac rowniez rodzinne ??