Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytammmm4567

JAK DLUGO MUSZE BYC ZATRUDNIONA ZEBY PRZEJSC NA L4 BEDAC W CIAZY?

Polecane posty

Gość pytammmm4567

jestem teraz w 3mc i kolega chce mnie zatrudnic zebym od razu mogla przejsc na L4 tylko sama nie wiem jak dlugo musialabym pracowac.

Gość kolędowanie
33 dni, aby iść na L4

oj troch e trzeba zeby nie było ze specjalnie i ci cofnie i jeszcze do sadu wysle papiery, niech ci e zatrudni ale popracuj 3, 4 chociaz zeby podejrzen nie było.

Gość pytammmm4567
kolendowanie dzieki 👄 bede miala umowe o prace , czy dostane macierzynski ???

Gość kolędowanie
spoko 🌼 Jeżeli umowę będziesz miała do dnia porodu to macierzyński dostaniesz ;)

Gość pytammm45678
kolendowanie, a na jak dlugi okres czasu dostane zasilek macierzynski?

Gość kolędowanie
Okres pobierania w tym roku wynosił 20 tygodni + 2 tygodnie, o które się wniodkowało. Ja tak miałam. Jednak nie jestem pewna czy tyle samo będzie w 2011 roku czy okres pobierania się przedłuży.

Gość ja mam 4 latka
na pierwsze dziecko 20 tyg na każde następne 2 tyg więcej. Nie ma "po jakim czasie" Macierzyński dostajesz od dnia terminu porodu który poda lekarz w papierach.

Gość kolędowanie
Może ktoś tu będzie wiedział, a jak nie to najlepiej jak w Zusie się dowiesz wszystkiego ;)

Gość pytammm45678
a po tych 22tyg dostane jaks kase??? :)

Gość kolędowanie
Nie do dnia porodu, który będzie w papierach tylko od faktycznego dnia porodu :o Przecież poród może nastąpić po terminie.

Gość wlasnie od dnia porodu
papierkach a nie od faktycznego! Doczytaj sobie. Mozna pobierać macierzyński będąc w ciąży jeśli poród nie nastąpił o czasie. To jest kiszka, ale tak właśnie jest.

Gość kolędowanie
Po macierzyńskim już nie dostaniesz kasy. Chyba, że będziesz nadal zatrudniona to pójdziesz na wychowawczy. Urlop wychowawczy nie jest płatny. Jeżeli jednak dochód na osobę nie przekracza 504 zł to wtedy na wychowawczym masz 400 zł.

Gość kolędowanie
Ja wiem, że już na 2 tygodnie przed porodem można pobierać macierzyński, ale to zależy też do kiedy ma L4.

Gość SanSanSan
ja bylam zatrudniona ze stazu, po miesiacu okazalo sie ze zaszlam w ciaze mimo iz pracowalam do konca i na l4poszlam na ostatnie 2 tyg przed porodem to mialam kontrole zatrudnienie i od razu L4to jest murowana kontrola zZUS najlepszym rozwiazaniem bedzie umowa i L4w ostatnim miesiacu ciazy tak zeby podejrzen nie bylo

Gość SanSanSan
l4 jest do dnia porodu i jezeli nie urodzisz do tego czasu to leci macierzynski mimo ze np jestes jeszcze w ciazy-glupie to jest, ale tak jest

Gość gośka co ma ktośka
kolędowanie,okres wyczekiwania to obecnie 30 dni a nie jak pisalas 33 :)

Ale nawet gdyby zatrudnila ja teraz popracowala te 33dni a potem poszla na L4 to przeciez moga sobie kontrolowac ile chca bo wszytsko jest na legalu. Lekarz wypisze zwolnienie, napisze ze np ciaza zagrozona i moga jej i pracodawcy naskoczyc... Czy sie myle ??

Gość gośka co ma ktośka
nie mylisz sie jagoda ,ale ZUS bardzo czesto kwestionuje takie L4 zaraz po rozpoczeciu zatrudnienia,zawiesza wyplacanie zasilku i musisz w sadzie im udowodnic swoje racje-kolezanka wlasnie z nimi wygrala, wyplacili jej zaległy zasilek plus zaległu macierzynski,w sumie ponad 15 tysiecy:O

Gość SanSanSan
zanim idzie sie do pracy, jest cos takiego jak medycyna pracy i tam trzeba powiedziec czy jest sie w ciazy czy nie jak powie ze nie i od razu pojdzie na l4 to juz podpada zus ma swoje sposoby ostatnio jest bardzo duzo kontroli, malo kasy ,wiec...kontroluja mnie skontrolowali, i to nie raz a w sumie 3 razy nie wiem skad ta nadgorliwosc ale tak bylo mowia zelosowa tak robia i sprawdzaja, musialam przy nich pokazac co robie, czyli ksiegi przychodow, dali mi zadanie i takie tam pozniej spisywanie protokolu juz nie wspomne co mialby pracodawca za smrod gdyby okazalo sie cos nie tak :-/

goska co ma ktoska, a nawet gdyby do sadu musiala isc to powedz mi kto jej udowodni , ze np nie byla w ciazy zagrozonej jesli lekarz wypisal taki papier??? Nie rozumiem co tu jest do udowadniania :O Wszystko jest na legalu :)

Gość nie mylisz się jadźka
tak jest. Ja nie miałam żadnej kontroli, a zatrudniłam sie w ciąży, pracowałam 33 dni, poszłam na l4 potem macierzyński, wychowawczy, wróciłam na 3 dni do pracy i poszłam znów na l4 i mogą mi naskoczyć bo faktycznie mam ciążę zagrożoną i jak przyjdą sprawdzić to mnie mogą nawet ginekologicznie przebadać jak im stosu papierów z patologii ciąży nie wystarczą. Ale nie miałam poprzednio kontroli i teraz ciąża dobiega końca i też nie bylo żadnej kontroli.

Gość gośka co ma ktośka
jagoda, ja to wiem,Ty to wiesz ale z ZUSem raczej trzeba sie naszarpac zeby z nimi wygrac :)

Gość SanSanSan
oni maja swoich lekarzy ;) i kaza isc do badania do swojego lekarza ich nie obchodzi co napisal pan X chca opinie od swojego lekarza -i wtedy weryfikuja prawde

Gość nie mylisz się jadźka
przecież nie masz obowiązku informowania pracodawcy o tym, że jesteś w ciąży. Poza tym nie ma ustawy która by zakazywała podejmowanie pracy ciężarnym wiec nawet jak powiesz lekarzowi z medycyny pracy że jesteś w ciąży to i tak nie może ci odmówić wystawienia papierka o zdolności do pracy jeśli ciąża nie jest zagrożona i przebiega ok a stanowisko pracy nie jest ryzykowne!

Gość gośka co ma ktośka
moja kolezanka z ZUSem walczyla ponad poltora roku, kilka rozpraw itp..sorry ale kobieta po urodzeniu dziecka ostatnia rzecza jaka powinna robic to latac po sadach..ale ZUS ma to w dupie:O z reszta oni lubia kwestionowac nie tylko zwolnienia lekarskie kobiet w ciazy ale tez takie normalnie, moj tesc był juz 2 krotnie na kontroli w ZUSie,ma uszkodzony kregosłup po wypadku, ledwo chodzi a i tak go wzywaja:O

SanSanSan oni maja swoich lekarzy i kaza isc do badania do swojego lekarza ich nie obchodzi co napisal pan X chca opinie od swojego lekarza -i wtedy weryfikuja prawde " Oc holera !!! to faktycznie nie ma zartow :O

Gość SanSanSan
pracownik adm-biurowy ;)