Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sergiej7

L4 a wypowiedzenie

Polecane posty

Gość sergiej7

Witam,mam pytanie i nadzieje,że ktoś udzieli mi odpowiedzi. Otóż dziś wręczono mi wymówienie z pracy(za porozumieniem:D),pracę kończe 3-ego stycznia,mam jeszcze zaległy urlop który planuje wykorzystać.Czy po czasie wygaśnięcia umowy mogę zanieść L4,lub w trakcie trwania urlou? Bardzo proszę o pomoc:)

Gość 44 Maja
L4 powinnas zaniesc w trakcie uropu

Gość sergiej7
Ok,ale słyszałem,że jest jakiś czas na dostarczenie L4 po "wygaśnięciu"umowy?

Gość sergiej7
upupup

Zaświadczenie musisz zanieść w ciągu 7 dni od jego otrzymania. Tylko to się liczy. Jeśli przekroczysz ten termin i nie udowodnisz, że nastąpiło to z przyczyn od Ciebie niezależnych, to za okres od 8 dnia orzeczonej niezdolności do pracy do dnia przedłożenia zaświadczenia będziesz miała zasiłek obniżony o 1/4.

Gość sergiej7
Tak,ale czy mogę zanieść L4 po zakończeniu umowy(kończy się 3-ego stycznia) i jaki mam na to czas?

Gość żona,nieżona udawaczka
skoro wręczono ci już wymowienie to po ptokach:D

Gość sergiej7
Fajansiarz,mam nadzieje,że sie nie mylisz.Dzięki za pomoc:)

Gość pomogę Ci, a co :)
jeśli jestes na wypowiedzeniu i masz zaległy urlop to możesz: -albo go wykorzystać -albo chodzić do pracy i szef ci musi za urlop zapłącić -albo iść na L4 do konca umowy i szef bedzie musiał zapłacić ci za ten urlop ale wszystko to tylko do dnia wygaśniecia umowy - czyli jak mowisz do 3 stycznia. Poźniej juz nie jesteś ich pracownikiem. Co innego, gdybyś dał L4 przed wreczeniem wypowiedzenia - to wtedy by Cię prawo chroniło (nie można zwolnić pracownika w trakcie L4)

Gość sergiej7
Jestem na urlopie,czyli jak rozumiem mogę zanieść L4 w trakcie jego trwania?

Gość pomogę Ci, a co :)
możesz, ale to nie wydłuzy ci czasu "bycia" w firmie. Potrwa tylko do konca okresu wypowiedzenia. a za czas urlopu, który ci pozostanie szef bedzie musiał Ci zapłacić

Gość sergiej7
Wiem,że nie wydłuży mi to czasu bycia w firmie-i całe szczęscie,bo to była masakra,chodzi mi tylko o pociągnięcie L4 do czasu znalezienia sobie nowej pracy.Wtedy z tego co mi wiadomo"wypłatę dostaję od ZUSu.

Tak, po rozwiązaniu stosunku pracy wypłata jest z ZUS-u. Jeśli jednak zwolnienie zahacza jeszcze o czas trwania umowy, to powinieneś je złożyć pracodawcy. I, jak już mówiłem, wygaśnięcie umowy nie ma znaczenia, bo zwolnienie może dotyczyć (jak rozumiem, że jest w Twoim wypadku) okresu, w którym stosunek pracy jeszcze trwał.