Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam mętlik

Rosyjskie imię dla dziecka.

Polecane posty

Gość Ludzie cuda w tej budzie
Wybaczcie, ale tak tylko dla porzadku dodam: te wszystkie "rosyjskie" imiona sa pochodzenia greckiego i przyszly do Rosji wraz z chrzescijanstwem prawoslawnym z Bizancjum. Chcecie etymologie tych Anastazji, Kateriny (Jekatieriny) - moje imie, Awdotii, Vasilisy (moja babcia), i innych?? Pewnie nie, bo to kafe, a tu dyskusja nie jest o pochodzeniu imion tylko "brzmieniu" i "podobaniu sie". No i wolna droga, ale dla mnie glupio brzmi jak kogos sie rejestruje skrotem. Przeciez tego skrotu mozna uzywac w domu i wsrod przyjaciol, a niekoniecznie w metryce. Na mnie wszyscy mowia w Polsce Katia (bo oczywiscie mysla, zem Ruska, nie przeszkadza mi to ;-)), ale ciesze sie, ze w dokumentach ma porzadek i pelna forme imienia. Ostatnia uwaga: oczywiscie istnieja imiona typowo rosyjskie, pochodzenia slowianskiego, ale to takie same jak w Polsce, jak np. Ludmila, Wladimir, Igor, Borys. Ale cala reszta to imiona glownie greckie i oczywiscie lacinskie (ale mniej ich niz w swiecie zachodnim, zdominowanym przez katolicyzm rzymski).

Gość złapali gnoja!
tak mój nick pochodzi z tamtego topiku:) właśnie oglądałam Polsat, móiwli o tej sprawie

Gość ruski jeden
Wika, Anika, KAtia i Nastia to sa zdrobnienia. Nastia jest od Anastzji, Wka od Wiktorii, Katia od Jekatieryny niestety nie pamietam od jakiego jest Anika. Wiec moze dlatego Ci sie tak podobaja bo to tylko zdrobnienia. Mozesz nazwać coreczke Basia (nie Barbara) ale wymawiac twardo S i bedzie brzmiało BASSJA.

Gość SamantaHAHAH
Ja bym dala jej na imie ANASTAZJA zdrobnienie to NASTKA tylko nie dawajcie jej imienia TANJA albo KATIA bo to niestety sie jednoznacznie kojazy ludziom z tirowkami

Gość wikki555
Anastazja to cudowne imię, tylko trzeba wykluczyć zdrobnienie takie jak podała przedmówczyni - Nastka kojarzy się z mastką, ohyda.

Gość złapali gnoja!
zamiast Nastka (tez uważam ze okropnie kaleczy to piękne imię) można mówić Nastia:)

Gość zna osobiście
Znam osobiście Larysę i Zoję (Zoja - mój nr 1, jeśli kiedyś będę miałą córkę to właśnie Zoję) - siostry. Podobno mają jakąś część krwi rosyjskiej stąd ich imiona. Mama jest Oksana. A mają też koleżankę Anikę. a co do tego: "Wolisz dać polskie imiona no spoko, ale ja chce rosyjskie i nikt mi nie zabroni. poza tym, nie chcę dać mojej córce na imię Kaśka, Ania, Jolka, Małgosia, Kinga czy Magda... Za dużo ich i rzadko kiedy można trafić na oryginalne imię No ale każdy ma swój gust" - to niestety, ale Magda, Ania, Kasia, Agnieszka, Monika i Małgosia, to wśród dzieci są to teraz bardzo rzadkie, a co za tym idzie oryginalne imiona. Wiem, bo pracuję w dużym przedszkolu, gdzie dominują Julki, Hanie, Ole :) Za to Ania i Kasia - po jednej, Agnieszki, Madzi, Małgosi czy Joasi ani jednej! To są popularne imiona, ale wśród mam obecnych dzieci :)

Gość złapali gnoja!
to prawda, ale przez wiele lat tak oklepane i osłuchane, ze słuchac sie nie da;)

Gość fgfghgjh
Iskra

Gość mam mętlik
Anika mi się strasznie podoba:) Mimo, że to zdrobnienie to spotkałam się kiedyś z kobietą, która tak miała na imię to jej imię pisano było właśnie w ten sposób:)

Gość santaSanta
Larisa to Lara, znam jedna i tak na sie na nia mówi ( chociaz wcale nie przypomina Lary Croft) he he

Gość rozowe pazurki
TATIANA;)najladniejsze imie.Tańka Tanieczka Tatiasza zdrobnienia.(Tania moze nie koniecznie)

Gość mam mętlik
zna osobiście- po prostu mówie, co widzę i jak myślę :) Nie chcę dać córce na imię Katarzyna bo po prostu mi się nie podoba tak samo Jolanta, Małgorzata czy Agnieszka.. Chcę wybrać imię, które będzie mi się podobać a nie będzie wywoływało u mnie zawrotów głowy:)

Gość rozowe pazurki
przeczytaj droga autorko "Jezdzca miedzianego" imie Tatiana napewno Ci sie spodoba;)

Gość larysa to lara
moja babka jest z rosji i tak sie nazywa, to jest jedno i to samo imie. z resztą ładne:)

Gość vvvvvvvvvvv
A co sądzicie o imieniu Oksana ?

Gość Ludzie cuda w tej budzie ma
rację. Jasne,ze na zachodzie nadaje sie takie imiona zdrobniale jak Katia (od Jekateriny) czy Lena ( od Eleny, Heleny), ale tam tez mozesz nazwac dziecko Krzesło czy Nocnik i tez ci nikt nie przeszkodzi. To tak, jakby nazwac dzicko w papierach Kasia , Zosia czy Asia.

Gość //.....//
Jak juz to idz na calosc.na przyklad: Leninka,Stalinka,Serowka,Wieszatielka,Molotowka,Stachanowka,Berina, Piatijlietka itd.Ladne.A jak "swojsko" brzmia....

Gość Ludzie cuda w tej budzie ma
no akurat w ZSRR popularne było w swoim czasie imie Ninel ( Lenin wspak), sama jedna poznalam)

Gość //.....//
jakos nie widze tej germanizacji.Oba narody tak czy siak zawsze chcialy nas zniszczyc.To jest naprawde tragiczne ze dziesiejsi ?Polacy'sami siebie zruszczaja czy germanizuja.....

Gość sonya brava
Roksana-piekne imie

Gość //.....//
tyle ze ruskie a jest tyle pieknych imion...polskich.

Gość //.....//
najpiękniejsze polskie imie to Wikary i Alik

Gość cieeeeeeeeeemka
Raisa jest piękne :)

Gość Anastazja Nadia Sonia Tamara
To moje córki :)

Gość cieeeeeeeeeemka
A Tak swoją drogą tyle jest pięknych Polskich imion... :/