Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość radoszowianka18

chrzciny

Polecane posty

Gość radoszowianka18

mam byc matką chrzestną syna/córki kuzynki. Co i za ile kupić w prezencie?

Gość dfdsfsdfs
biblie, medalik zloty/srebrny z lancuszkiem, jak dla dziewczynki - zlote kolczyki lub pierscionek. wiem ze jest mala. ale ja od chrzestnej na chrzciny dostalam zloty sygnet, nigdy w nim nie chodzilam. ale po pierwsze zloto jest w cenie, po drugie moze zaloze, a jak nie to mama mowi ze moge przetopic na inny pierscionek lub obraczke. wiec wiesz.

Gość dfdsfsdfs
a po cholere taka lyzeczka czy srebrna grzechotka??

Gość jodła modrzewiowa
na pamiątkę, a po co komu sygnet czy kolczyki w wieku niemowlęcym? żeby je potem przetapiać? to świetny prezent, pamiątka wydarzenia

Gość matka chrzestana
Ja dziewczynce dałam złote kolczyki na chrzciny a na roczek złota branoletke, mam też trzech chrześniaków i z nimi miałam problem

Gość matka chrzestana
mała nosi juz kolczyki a ma niespełna rok

Gość jako zabezpieczenie dla
dziecka - jeśli będzie głodne, zmarźnięte - to sprzeda sygnet i kupi coś do jedzenia. Jeśli jego rodzice umrą, to ktoś je znajdzie pod kościołem i zajmie się nim, bo znajdzie złote kolczyki - rodzaj posagu na trudne czasy. Równie dobrze mogłabyś założyć mu lokatę - ale wiele osób ma złe doświadczenia z hiperinflacją, dlatego to się nie przyjęło. Złoto zawsze będzie miało wartość i w jakimś stopniu dziecko uratuje.

Gość DJ Bum Bum
faktycznie, złote kolczyki uratują od głodu, matko co za kretynki

Gość jako zabezpieczenie dla
Dajesz takie zabezpieczenie na jakie Cię stać - nie stać Cię na lepsze to dajesz kolczyki, a jak Cię nie stać na kolczyki to dajesz jedną z kóz które masz w gospodarstwie, a jak Cię w ogóle na nic nie stać to dajesz bochen chleba i dobre słowo. O to chodzi w prezentach na chrzciny, a nie o żadną "pamiątkę wydarzenia" - tradycja rodziła się w czasach, kiedy ludzie byli na ogół biedni i nie kupowali pierdół do kurzenia w domu.

Gość pieśń radosna
ano jo, a jak nie masz srebra ni złota to kuraka w tesco kupujesz i też się nado

Gość radoszowianka18
dla dziewczynko ok. ale co dla chłopca