Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niejadka

CO DAJECIE DWULATKOM NA ŚNIADANIA I KOLACJE ???

Polecane posty

Gość mama niejadka

Moja mała to straszny niejadek, oprocz mleka rano i wieczorem ciezko coś w nią wmusić, mleko wypja o 6 rano wiec ok 9 - 10 chce jej dac jakes tresciwsze sniadanie, z reguly są to kromki chleba z bakusiem, dzemem lub jogurtem. Nic innego nie chche jesc, zadnych kanapeczek, parówek, sera żóltego itd....To samo z kolacją Zaznaczam ze przewaznie ta kromka chleba i tak zostaje a wyjada tylko jogurt lub zlizuje dzem , czy to etap przejsciowy ze nic nie je?

Ja bym w ogole skreslila z jadlospisu parowki :-O Moje jedza na sniadania na przyklad platki owsiane na mleku z bananem, badz kasze manne, ewentualnie kluski lane na mleku. Na kolacje generalnie kaszka. Drugie sniadanie to co drugi dzien zoltka na miekko, a co drugi albo kanapki (miesko pieczone w domu, chleb, ogorem kwaszony), albo jogurt z biszkoptem lub owoc z biszkoptem.

Gość mi też brak pomysłów
zapomniałam o przekąskach typu bakuś czy danio. Ostatnio to nawet smakija śmietankowa z owocami. Często na kolację podaję zupę :) Tak już mój syn lubi i już.

Moja ma 1,5 roku i na I śniadanie pije mleko sojowe i je banana, II śniadanie je w żłobku. Na kolacje podaje jej kaszkę Sinlac z domieszką ryżowej i mleko sojowe albo kanapki np z szynką lub mięsem pieczonym albo jakąś rybe, zależy co akurat mam. Jajek nie lubi i nie chce jeść.... tylko makaron wciąga :)

Różnie: kasza manna na mleku płatki owsiane na mleku kaszka mleczno ryżowa owocowa czasem parówka jajko po wiedeńsku kanapeczka z serem/szynką płatki na mleku (cherios, fitnes z jogurtem, musli, czasem nesquiki) parówke czy kanapke lubi zagryzać ogórkiem świeżym modyfikowanego nie pije odkąd skończyła rok (sama nie chciała) A i moja też przez jakiś czas nie chciała chleba/bułki, zjadała szynke/ser a chleb dawała psu, przeszło jej - zjada teraz ładnie całą kanapeczke.

Gość mój jadłby wszystyko ...
ja też mam prawie 2-latka i gdyby mógł jadłby wszystko, więc ja muszę pilnować i nieraz wręcz chować zwłaszcza słodkości, rano ok. 8-9 je kanapeczki z wędliną, potem owoce koło południa jakiś serek a potem obiad z nami albo coś ze słoiczka jak nasz mu nie pasuje a na deser owoce,a przed snem kaszkę na wodzie albo na mleku krowim, ma 2 lata i ogólnie to jest dość duży ale nie gruby, waży ok. 16 kg i ma ok. 90-95 cm,

Gość mój 1,5 roczny synek
też nie pije mleka dlatego rano dostaje coś na mleku... najczesciej są to kaszki - manna lub gotwa kaszka Bobovity lub płatki owsiane.... ...na 2 śniadanie staram się dać coś lekkiego - o tej porze roku to jabłko, banan, pomarańcza....jogurt.... lubi tez pomidora pokrojonego w cząstki i ogórka.... nie przepada za chlebem, więc kanapki je rzadko .. częściej samo mięsko i pomidora np. :D lubi jajecznice, więc też mu czasem daję... kolacja wygląda podobnie, tylko zamieniam jak na 2 śniadanie owoce to na kolacje kanapki lub na odwrót...

Gość pytanie z innej beczki...
dziewczyny a ja mama pytanie też dotyczące 2-latków ale troszkę z innej beczki, powiedzcie czym lubią zajmować się Wasze pociechy, czym się bawią, jak spędzają czas ???

jak lubi mleko sprobuj mu dawac jakies platki z mlekiem na sniadanie. Moj czasem to je ale tez jest nie jadkiem. Je jeszcze jajecznice i ewentualnie jaies parowki, zadnych kanapek nie ruszy. Ale robie mu tez pasty np. bialy ser z tunczykiem to zjada bo samego sera nie chce... Albo paste z jajek z przecierem pomidorowym:)

Gość moja sama nic nie lubi robic
wszystko z mama

Gość po co od razu truć
Bez przesady, żeby dawać dziecku parówki. Ja nigdy małej tego nie dałam, nie polubiła tego smaku i nie miałam problemu, a wiadomo, że dzieci lubią parówki, z reguły raz zasmakują i chcą ciągle, tak jak słodycze

moja mowi bardzo duzo, dokancza wiersze i piosenki - sklada vzdania 2,3 wyrazpwe - a nocnik klapa:(

pije z kubeczka, je łyżka i widelcem, zupy łyżką zaczyna i nieźle jej to wychodzi. Natomiast nie chce bawic sie sama

ma 22 miesące. Je tak rano mleko ok. 6.00 - chyba ze spi dluzej to do sniadania 8.00 - 1 kanapka + herbatka 11.00 - serek danio i owoc lub kaszka 14.00 - obiad 16.00 - przekaska owoc, paluszki kinderczekoladka, 18.30 - kanapka 19.30 - mleko i sen

Gość gość
Bdbndmmdkd

Gość gość
Syn 2 lata i 2msc na śniadania i kolacje je: płatki kukurydziane z mlekiem, kaszke mleczno ryżową, owsianke na mleku, kasze manne na mleku, jajecznice, jajka na miękko, omlet, kanapki z masłem i wędliną/serem żółtym/serem białym i miodem/twarożkiem ze szczypiorkiem/pomido, ogórek świezy, kiszony, papryka czerwona/serekiem almette, pasztetem, pastę jajeczną/śledziową, kiełbaske lub parówke na ciepło. Czasem na kolacje jest cos typowo na ciepło np gotowane warzywa +makaron np kokardki- bardzo lubi takie połączenia.

Gość gość
U nie na kolacje dziecko w tym wieku jadlo cos np uparowana rybke z brokulem, kalafiora z marchewka, makaron z sosem, ryz z jablkiem. Z godzine po tym wypijalo mleko z kubka. Teraz jest starszy (4 lata) i kolacja to juz czesciej kanapka, owsianka, jajecznica, choc rybe tez czasami wola.

Gość gość
Z moim całe półtora roku się maltretowałam..jeść nie chciał kompletnie:(poniżej 3 centyla...masakra...badania wszystkie w normie////teraz się dopiero poprawiło...na śniadanie zje np. 2 parówki plus pół bułki, albo jedno jajko i bułeczka...potem idzie do żlobka i jak dzieci jedzą swoje pierwsze śniadanie to on zjada drugie:):)najczęściej jakaś kanapeczka.....a kolacja to np. kanapka z pomidorkiem lub serkiem topionym...albo żółtym Hochland...mleka za Chiny ludowe...i absolutnie nie kaszki...oooo i tosty lubi...smażone w jajeczku na maśle:)

Gość gość
mój zjada tylko ze 2 plaseraki szynki, kabanos, kawałek kiełbaski, jogurt, ciut ryby wedzonej; sera żółtego nie, białego nie, jajek nie, warzyw w większości nie; czasem jeszcze nalesnika albo pierogi z owocami; duży mam wybór co?

Gość gość
Dziwczyny litosci, w jakim celu dajecie dzieciom jesc PAROWKI?? Czy wy naprawde nie zdajecie sobie sprawy z tego jaki to jest syf? Zadnych wlasciwosci odzywczych jedynei MOM i tluszcz. Ja nie tykam tego swinstwa a juz na sama mysl zemogla bym podac to mojemu 2-latkowi az mnie wstrzasa. NIE KRYTYKUJE NIKOGO ale pytam o sens podawania takich dan...zeby jedynie zapchac dzieciaka bo nie chce jesc a to mu smakuej bo naszpikowane aromatami i wzbogacaczami smaku?

Gość Attached
Moja córka (latka) je następujące potrawy: Śniadanie: jajecznica z szynka i szczypiorkiem i kukurydza, jajko sadzone z fasolka w sosie pomidorowym i tosta, zupa mleczna (kluski lane albo ryż), placuszki z ziemniaka i marchewki albo z bananami, owsianka z rozgniecionym bananem i rodzynkami. Nie pije mleka i nie je kanapek. A na kolacje zazwyczaj nic nie je, wiec sie tyc martwię bo obiad je o czwartej wiec trochę czasu mina do śniadania. Ale nic nie moge w nią wmusic.

Gość gość
Ja daje synkowi parowki ale tylko te które maja w sobie co najmniej 75%mięska nieoddzielonego mechanicznie.na śniadanie zazwyczaj dostaje platki na mleku(mleka i kaszek nie pije od 2mcy wiec przemycam chociaż w płatkach i kakao)jajecznicę ze szczypiorkiem lub pastę jajeczna,kanapki z twarożkiem i na to ogórek i pomidor,do picia kakao.

Gość gość
Mój dwuletni synek najcześciej jada śniadania i kolacje na ciepło, np. Omlet z warzywami / brokuły, groszek, marchew/ z żółtym serem, omlet biszkoptowy z konfiturą, placuszki jaglane z rodzynkami i jabłkiem, nalesniki z dżemem, kolorowe kanapki np. z serem, oliwkami, ogórkiem kwaszonym, kabanosy i pieczywo, czasem owoce z jogurtem, świeże owoce sezonowe - truskawki, maliny, gruszki, jabłka itp. + wafle ryżowe. Jajecznica ze szczypiorkiem i wędliną, jajko na miękko lub jajko na twardo ze szczypiorkiem lub pietruszką. W sezonie kanapka z pomidorem. Czasem domowe ciasto z kakao na mleku modyf. I krowim pół na pół. Kiedyś jadł prawie codziennie kaszę jaglaną z rodzynkami i bananem, ale teraz chyba mu się to przejadło.

U nas etap na niejedzenie był przejściowy. Mleko było ok. ale żadne deserki, kaszki, jogurty nie wchodziły w grę. Próbowaliśmy najróżniejszych sztuczek - tworzyliśmy obrazki na kanapkach, z jajek robiliśmy myszki, naleśniki ze specjalnej foremki w kształcie misia - nic nie pomagało. Coś tak skubnęła, ale niewiele. W moje urodziny byli u nas znajomi, których dzieci uwielbiają kakao i "zarazili" młodą. To był taki mały przełom - jak podpatrzyła, że inne dzieci chętni jedzą, to i ona zaczęła. Teraz nie mamy w domu niejadka tylko "kakaowego potwora", który co rano musi dostać Mix Fix Krugera. Nam pomógł smak czekolady i przykład innych dzieci - z tymże, wcześniej mówiliśmy "zobacz, jak chłopiec/dziewczynka ładnie je" - na urodzinach zostawiliśmy temat i jak mała nie była naciskana, może i to pomogło ;)

Gość mussia22
Córka obowiązkowo je z rana butle 250 ml kaszy na mleku i na kolacje jako ostatni posiłek . Potem jeśli jest jej za mało i w trakcie całego dnia je co chce i kiedy chce , serek, banan kanapka z herbata, zupa ziemniaki z sosem wszystko jak leci

Emciaa podsunęłaś mi pomysł na śniadanka dla mojego niejadka, bo ostatnio to mleka pic nie chcą, ja banana ledwo wciskałam rano.

Elina3 - miło słyszeć, że komuś przydało się nasze doświadczenie :) Ostatnio znaleźliśmy jeszcze jeden sposób na niejadka - buntował się przy jakiejkolwiek zieleninie w zupach, więc teraz pomaga mi w gotowaniu: mamy taką krajalnicę (mikser ręczny), za pomocą której maluch może kroić natkę, później sam ją dodaje do zupy i zajada aż mu się uszy trzęsą ;) Jeśli dziecko nie chce czegoś jeść, niech Ci pomoże w przygotowaniach i zajmie się właśnie nielubianym warzywem/owocem (jedzeniem) - potem powinno być łatwiej przekonać go do jedzenia ;)

Dzięki, ostatnio to nawet kakao posypywaliśmy placki z jabłkami, bo sie podobało, no i co ważne że jadł :-)

Gość gość
Nie staracie się, żeby do każdego posiłku był jakiś owoc lub warzywo? (ostatecznie suszone owoce)?

Gość gość
Moja ma 2,5 r. Dzisiaj: Platki kukurydziAne bez cukru z mlekiem krowim Pol banana Pulpet w sosie koperkowym z kasza owsiana pęczak i buraczkami Gruszka i jabłko Jajeczko Kinder schoko bounce Kanapka z pasztetem drobiowym i ogórkiem plus kisiel rzadki poziomkowy Manna na mm. Od dwóch miesięcy je mniej. NP platki czy kasza to 150ml. Zupy czy drugiego dania zje więcej. Jajka odpadają bo ma odruch wymiotny:( nie wiem czemu- przemycam w pulpetach plackach. kapki je dopiero od miesiąca bo nie chciała wczesniej. Nie ubolewam ze Malo je bo ma 2,5 roku 98 cm i 15 kg. Bardzo normalnie wygląda i wcale nie choruje a zagada jak stara baba:)