Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

always000

od kiedy dla dziecka krowie mleko?

Polecane posty

kiedy mozna dac dziecku krowie mleko do picia?moja coreczka ma ponad 8 miesiecy i daje jej nadal mleko modyfikowane.poradzcie mamusie czy mozna to czyms zastapic?np mlekiem krowiem czy jkakies kasze manne?bo slyszalam od koelzanki ze ona dawala synkowi kasze manna do picia.ale to daje sie ja kilka razy w dniu?dziecko nie przytyje od tego zbyt mocno?czy cos innego mozna jeszcze dac zamiast mleka modyfikowanego?

Gość tuyiiyhds
mleko krowie to chyba dopiero po 1,5 roku. A kasze manne na mleku modyfikowanym po 6 miesiącach można dawać.

Gość muummm
mleko modyfikowane powinno podawać się do 3 r ż. Takie sa zalecenia, ja mojemu małemu podam krowie najwcześniej jak bedzie miał 2,5 roku. Krowie zbyt ciężkie jest dla nerek!

W UK zalecają wprowadzać od 6 miesiąca życia (wprowadzać do diety nie eliminując modyfikowanego).

z tym mlekiem modyfikowanym to spory koszt wychodzi.bo ja potrzebuje na miesiac chyba z 12 paczek mleka modyfikowanego.myslalam ze jest jakis tanszy tez sposob zamista mleka modyfikowanego.

Gość 12 paczek?
to co ty dajesz? mi jedna starcza na 4 dni

Gość tuyiiyhds
to ty samym mlekiem to dziecko karmisz.

ja podaje jakos od 6-7msc kaszke na mleku krowim-raz dziennie. z tym,ze to nie jest ostatni posilek-bo po kaszce maly dostaje jeszcze butelke-ale mm mu daje. tak do picia to bym sie jeszcze nie odwazyla podac mleka krowiego(synek ma 9msc) jeszcze kilka miesiecy sie wstrzymam.

tak juz wprowadzilam obiadki deserki i jogurty chodz nie zawsze dajej jej codziennie.czasami caly dzien jest na mleku moze dlatego tak duzo mi idzie

always-za duzo jej dajesz mleka. juz smialo dawaj codziennie obiadki. u nas to wyglada tak: na sniadanie kromka chleba plus np.banan obiad:normalny obiad dostaje podwieczorek:jogurt z owocami lub z jakimis platkami,musli potem kolacja kaszka na mleku krowim i na noc butelka-250ml potem raz jeszcze sie budzi nad ranem i daje mu ok 200ml mleka.

mamrocia- a ile twoj maluszek ma miesiecy? no ostatnio jakos zaniedbalam z tymi daniami ale wczesniej normalnie dawalam.tylko ze brakuje mi juz pomyslow.moze mi podpowiecie co dawac na obiad dziecku 8 misiecznemu?

A ja podaję krowie mleko mojej córce odkąd skończyła 8 miesięcy. Głównie w postaci grysiku albo budyniu. Jak dla mnie zalecenia lekarzy i wszelkiej opinii na temat podawania mleka krowiego od 1 lub 2 roku życia to jakieś bujdy z kosmosu. Skoro dziecku nic nie dolega to dlaczego mam mu odmawiać mleka. Oczywiście modyfikowane też podaję, ale przynajmniej zaoszczędzę na nim. Córka ma aktualnie prawie 10 miesięcy i mleko modyfikowane wypija tylko na śniadanie i kolację. Czasami nawet tylko raz dziennie, bo wolę podać grysik. Oprócz tego oczywiście je obiady, podwieczorki w postaci innej niż samo mleko.

Gość tuyiiyhds
masz już duże dziecko a tak je zaniedbujesz. W ty wieku dziecko mo.że dużo juz jeść. Co 2 dzień żółtko,mięski, prawie wszystkie warzywa i owoce, kaszki, kleiki, flipsy a ty nie wiesz co da?! jesteś lenie bo łatwiej dać butle niż męczyć się z karmieniem

Autorko wystarczy wejśc na neta i poszukać przepisów. Jest ich mnóstwo. Ja wyszukuję przepisy i gotuję córce rozmaite obiady. Dziecko w wieku 8 miesięcy naprawdę już dużo może jeść. Ja sobie nie wyobrażam nie zrobić dziecku obiadu.

Gość tuyiiyhds
kokojambo a od kiedy można kisiel?? Bo nie wiem czy nie dać malej na próbę:)

autorko przekarmiasz małą ;) ja też jestem na bebiko,zaczynałam od bebilonu,ale były po nim problemy,a bebiko mały toleruje. Ja tak kupowałam często jak ty,no prawie bo u Nas 1 paczka była na 2-2,5 dnia. Twoja córa ma już 8 miesięcy i spokojnie możesz zamiast mleka podawać inny płyny,gdy mój syn miał 8 miesięcy był na 3 porcjach mleka,od jakoś 9 nie pamiętam dokładnie był na 2 porcjach-rano i wieczorem,przybierał ładnie na wadze,więc spokojnie mogłam stosować ilość mleka na dobę jak dla roczniaków (500-600ml) Wiem co to jest wydatek jeśli chodzi o mleko,soczki...na soczki idzie nam ponad 200zł na miesiąc,bo Nasz pije 2 bobofruty dziennie,bywało,że i 3 wypijał.Wprowadziłam soczki w kartoniku Leon i herbatki expresowe (malina z dziką różą) herbapolu lub vitax A mleko krwie zaczeliśmy wprowadzać po roku w postaci kakao lub robie budyń,nie myślę o zastępowaniu wartościowego mleka z mlekiem z kartonu,które chyba zawiera tylko wapń i cos tam jeszcze

Gość tuyiiyhds
saleminkaa8 moim zdaniem przesadzasz z soczkami. dziecko powinno wypić max 120ml nie więcej dzienie

Gość karolcia888
Kisiel można spokojnie po 6 miesiącu podać. Możesz robic równiez budyń.

Pierwszemu dzieciaczkowi zaczęłam podawać mleko krowie jak skończył rok (gotowałam mu kaszę mannę, płatki) do picia jeszcze mleko modyfikowane (do 1,5 roku). Później nie chciał żadnego mleka pić, tylko przerobione. Teraz mój drugi 1 rok skończony i też zaczynam gotować mu kasze na mleku krowim, mleko pije raz dziennie, więc dwie paczki bebilonu (tegodużego opakowania) spokojnie wystarcza na miesiąc( nawet 1,5 paczki).

tuyiiyhds a co ma pić? bo 120ml raczej nie ugasi jego pragnienia jak szaleje i lata przez np.2-3 godziny ;) wieczorem pije 260-300ml mleka a z rana kaszka na modyfikowanym lub mleko w ilości 260ml

tuyiiyhds - nie mow ze zaniedbuje dziecko bo nie zaniedbuje.jesli umiesz czytac ze zrozumieniem to pisalam ze normalnie daje swojej coreczce obiadytyle ze teraz troche przystopowalam z tym bo musialam gotowac dania wigilijne i nie mialam czasu na robienie odzielnych dan dla dziecka.zaznacze tez ze po malu wprowadzam malej jedzenie takie jakie ja jem.zeby tez sie przyzyczailo do jedzenia normalnego.a jesli chodzi o te przepisy w necie to widze sae jakies zupki jarzynowe.same warzywa razem ugotowane i nic wiecej

Gość teneryffaa
o czizes ... ty 8 miesiecznemu dziecku dajesz mleka w takim odstępie czasu jak noworodkowi ???? To ja sie nie dziwię ze tyle mleka ci schodzi na miesiąc. Moja jak miała 8 misiecy dostawała mleko 2 razy dziennie - rano i wieczorem ... w miedzyczasie z mlecznych produktów jakiś serek itp.

saleminkaa - mozesz dawac dziecku zwykle herbatki dla dzieci.to moga pic tyle ile chca dziennie.ja np bobofrutow prawie wcale nie daje.

a co ja poradze na to ze ona chce jesc co 2 godziny??!!! co jak placze ze chce jesc to mam ja glodzic?!zastanow sie co Ty mowisz

dzieci na modyfikowanym mogą spróbować gdzieś ok 7mego, 8mego miesiąca najlepiej rozcieńczone z wodą. Potem co raz to mniej rozcieńczać i naturalnie obserwować dziecko (każde inne mojej nic nie było, ale uważałam) Dzieci na piersi dużo później, ale kiedy dokładnie to nie wiem

tuyiiyhds ja dałam małej kisiel jak była jakoś w 7 miesiącu ;) Polubiła zresztą jak wszystko inne ;)

P.S co do tycia po kaszy mannej.... moja to chuda od urodzenia była, żebra jej widać ^^ zatem nie wiem jak to wpłynie na inne dzieci... Myślę jednak, że jak będziesz dawała tą kaszkę niezbyt gęstą, to nie powinno nagle nadwagi załapać ;) Poza tym dziecko Ci za niedługo zacznie chodzić i "schudnie" zatem myślę, że to odpowiedni moment na kaszkę ;)