Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość khagern

Dom czy mieszkanie???

Polecane posty

Gość khagern

W co byscie zainwestowali gora 250 tys w mieszkanie cz maly domek ok 60-80 m2 i czy daloby sie taki wybudowac nie majac dzialki w tej cenie ??, dzialki w okolicy ok 80 tys za ok 800 m2 mysle ze 400 by starczylo co wy na to??

Gość ali jednoreki hosejn
ciezki temat jakna dzis, daruj se

Gość lepszemieszkanie11
ciężko powiedzić :/ 250tyś masz, z 80 jak piszesz dzialka, to na dom 170 ci zostanie, trochę mało, powiem ci tak, 170 tyś na dom wystarczy ale to na pewno nie będzie dom twoich marzeń!!! mam przyjaciółkę która mając podobne pieniądze postanowiła budować dom, ale okazało się że jej chyba 150tyś to za mało, więc cięli koszty gdzie sie dało, obecnie, mimo że dom jest nowy to już niektóre rzeczy wymagają remontu!!! do tego ma kredyt, i jeszcze kredytu nie spłaciła a już by trzeba brać następny na remont, współczuje jej bo wraca do nowego domu i musi patrzeć na usterki, a za 250tyś sądze że kupisz fajne mieszkanie

Gość jak to z tymi majtkami jest?
dom!!!!!!!!!!

Gość lepszemieszkanie11
gdzie dom??? żeby miała ziemie i 250 tyś na dom to tak, ale 170 tyś to mało, chyba ze kredyt weźmiesz autorko, bo żebyś miała porządny dom, bez usterek i naprawdę wszystko ok zrobione to potrzeba kasy!!!

Gość khagern
No mieszkanie mozna w tej cenie 2 pozimowe kupic sa tez domki do kupienia z takim metrazem od 230-270 tys ale to sa wyremontowane domki ktore czesto maja sporo lat z lat 30-50. Jednak nowe to faktycznie mozna sie przeliczyc z kosztami moze lepiej dac se spokoj z nowym.

Gość wkurzona złotowłosa
Dom. Z ziemią. Zawsze. Mieszkanie to nie inwestycja, to wyrzucone pieniądze.

Gość Szczesliwego Nowego Roku
Domek i jeszcze raz domek! Wolnosc Tomku w swoim domku .

Gość lepszemieszkanie11
wiesz, mieszkanie jest pewniejsze no i nie będziesz myśleć o zaciąganiu kredytu itd. a wiele osób, myśląc o budowie domu nie zdaję sobie sprawy z kosztów, a koszty są olbrzymie, i jak pisałam, często ktoś myśli że 150tyś wystarczy, potem brakuje, ma już ileś tyś kredytu więc tnie koszty gdzie się da i potem ma dom z usterkami i żałuje że się w to pakował, może pomyśl o domku z rynku wtórnego??? ja też mam dom budowany w latach chyba 50, wyremontowany i jestem b. zadowolona :) wiem że marzeniem wielu ludzi jest nowy dom, ale cóż, życie jest jakie jest, niejeden na ten wymarzony dom zaciągnął kredyt którego nie byl potem w stanie spłacić :(

Gość niedaradydydy
to kropla w morzu na dom, musisz mieć conajmniej 400tys inaczej ciezko ,

Gość khagern
Mieszkanie to nie inwestycja, to wyrzucone pieniądze. Tez tak wlasnie uwarzam widze oferty mieszkan wisza cale miesiace jak powiedzmy dzis zainwestuje pieniadze na mieszkanie to wydaje mi sie ze tylko strace, z mieszkania do domu taka zmiana zawsze bedzie kusic a z domu do mieszkania to juz watpliwa sprawa

Gość lepszemieszkanie11
wkourzona złotowłosa, mieszkanie tez może być inwestycją ponieważ obecnie mieszkania są w korzystnej cenie i za jakies 4--5 lat ich wartość wzrośnie!!!

Gość marynazwawki
hehehe, ciekawe gdzie kupisz mieszkanie DWUPOZIOMOWE za 250tys? chyba w pcimiu dolnym! w duzych miastach w Polsce masz beznadziejną ciasną kawalerkę na uboczach za 200tys, lub więcej

Gość niedaradydydy
budowalismy sie 3 lata temu i razem z wyposazeniem wyszlo 650 tys

Gość khagern
Nie mieszkam w wa-wie tylko na śląsku i tu m2 mieszkania to ok 3 tys wiec za 250 masz 80 m2 dwupoziomowe w blokach z wielkiej plyty z lat 80-90 np 60 m2 dwupoziomowe bylo ostatnio za 205 tys i te oferty sie pojawiaja i jest ich kilka wiec nawet jest w czym wybierac wierzowiec czy niski blok

Gość khagern
Wiem ze wybudowanie domu to sa duze sumy dlatego z ciekawosci pytalem czy ciecie metrow z domu np 150 do 70 nie zmniejsza kosztow budowy??

Gość niedaradydydy
na pewno zmiejszy koszta :) ale z taka kwota bedzie Ci ciężko, to sa naprawde duze koszta i 240tys to mało, zawsze cos podczas budowy wyjdzie jakis dodatkowy koszt i to w wielu rzeczach . moze najpierw kup działke, jakis kredyt? moje zdanie to lepiej poczekac i miec wlasny domek :)

Gość niedaradydydy
jezeli masz znajomosci w frmach budowlanych, moze cos bez vat-u i kogos kto buduje domy to troche mozna zaoszczedzic ale to i tak malo bo gdzie reszta, ale najwazniejsze byc dobrej mysli jakas kwotę juz posiadasz a to duzy pluus :)

Gość facet 40 juz coś wie
Na krótką metę lepsze mieszkanie, ale przyszłosciowo-lepszy dom. Na pewno utrzymanie domu to mniejsze koszty lub porównywalne , niz utrzymanie mieszkania. Jestem za domem

Gość niedaradydydy
a jezeli chodzi o pytanie czy działka 400 metrów wystarczy, to tak sąsiad ma na takiej dom i jest ok (chociaż dla mnie za mala lubie w ogrodzie popracowac:) ) ale lepsze to niz blok Pamietaj przy zakupie działki zawsze sprawdz jej "warunki zabudowy" co mozna i jak postawic, bo czasami sa problemy niby działka tania a potem nie ma jak usytuowac budynku

Gość w mojej oklicy
Na śląsku właśnie jakiś face wykupił działki,wybudował parę małych aczkolwiek ładnych i wygodnych domków. Sprzedawał je 300 tyś. Wszyscy którzy mieszkają w tych dodam łapią się za głowę bo mury pękają i wszystko się sypie,a domki nowe. Ja służbiściej wolałabym zaczekać,dołożyć i wybudować sobie dom. Miałam okazję wynieść się na jakiś czas z domu rodzinnego do bloku i myślałam,że oszaleję:o

Gość khagern
Odlozylismy z narzeczona 150 tys i wiem jak ciezko te pieniadze sie skladaja i dla tego chcialbym je jak najlepiej zainwestowac w to nasze przyszle lokum ogladalem juz sporo mieszkan i poprostu nie ma w nich klimatu blok w blok okno w okno sami wiecie o co chodzi sasiedzi itp poprostu wydaje mi sie ze to nie jest najlepsza inwestycja no ale jak nie ma wyjscia to sie pogodze z tym faktem

Gość florrianna
15:26 [zgłoś do usunięcia] wkurzona złotowłosa Dom. Z ziemią. Zawsze. Mieszkanie to nie inwestycja, to wyrzucone pieniądze. Cieszę się, że tak myślisz. Przez takich jak Ty mogę kupić mieszkanie, a potem na tym zyskać. Dom to ogromne koszta utrzymania. Mając mało kasy, kupuje się tanie technologię, a potem płacz, że ogrzewanie tyle kosztuje, a w domu zimno. Ja mam mieszkanie, duże i wygodne, działka też czeka, ale póki co nie śpieszy mi się. Za 250 tysięcy, domu z działką nie wybudujesz...

Gość lepszemieszkanie11
przyszłościowo lepszy dom, z tym się zgodzę, ale jak się buduje dom to zawsze wyskoczy coś nieprzewidzianego!!! i tu nie chodzi tylko o opinię co lepsze ale i o koszty, dzialka, wszystkie materiały, pozwolenia, firmy które to wszystko zrobią itd, a potem jeszcze trzeba ten dom umeblować(i wiem, że większość ludzi wychodzi z założenia nowy dom=nowe meble), tak jak pisze ci niedaradydydy to sa koszty, 650tyś to już olbrzymia suma ale tak co najmniej 400tyś potrzeba (bo to i dizalka i budowa)