Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cały czas pogrązona żalem

był taki wiersz na kafeterii o Katastrofie Smoleńskiej i tam było słowo Trajekto

Polecane posty

trajektoria szukam tego wiersza był piękny prosty i bez rymów chyba szukam go proszę o pomoc :(

Gość ja znam tylko taki
Tu nie dociera zgiełk świata, słychać nawet cichy traw szelest, cisza taka, że aż przygniata... Siwa mgła pod nogami się ściele. Białe krzyże stoją wzdłuż drogi, płoną ognie zniczy wokoło, suche liście spadają pod nogi jak rażony piorunem samolot... Jeszcze walczy, podrywa się w górę z wyciem wichru w silnikach zamarłych, ale Los już pociągnął za sznurek nie powrócą wśród żywych umarli... Nagły grzmot milczenie rozrywa, Los niczyich błagań nie słucha, Charon w łodzi swej wiedzie nieżywych. Wokół cisza śmiertelna i głucha... Liść-samolot rozdarty na strzępy, życie ofiar przerwane w pół biegu. Przez smoleńskie płyną odmęty, Katyń widzą na drugim brzegu. 96 zniczy zgasło, choć płonęły niczym pochodnia. Lecz w Smoleńskim Lesie wciąż jasno, my tu znicze palimy co dnia. Pamiętamy. Nie zapomnimy. Czy zwycięstwo los da, czy biedę, światło-pamięć co dnia palimy. I Ty zapal znicz chociaż jeden.

Gość ja znam tylko taki
Edward Snopek Żywy Pomnik Pamięci Tak już wiele nieprzespanych nocy I jeszcze więcej obraźliwych słów A my wciąż trwamy w mocy Wciąż przy Krzyżu, pośród kąszeń wrednych gzów Jak Pan nasz - obelg smagania znosić musimy I tak jak On - cierniowej korony ból Co dnia kolejną Golgotę znosimy I sianą w nasze krwawe rany sól Nie złamią nas kolejnych ciosów razy Nie zniszczy nas szatana złość Ni też rzucane przekleństw ostre głazy Ni bez pokrycia obietnic ciąg My stać będziemy nieugięcie I w dzień, i w noc - jak trzeba miesiącami Jako ten Żywy Pomnik Pamięci Ze wzniesionymi ku niebu - Krzyżami

dzięki ładne te wiersze ale ja szukam innego, takie z dość szybkim rytmem...był krótki i ostry

Gość wpisz w google
ale mnie się nic nie pokazało z tym słowem, a z kafe nie pamiętam.....

juz szukałam na googlach...ciezko to znaleźć, a ten wiersz widziałam tylko na kafe...wiec moze ktoś stąd był autorem

Akurat tego wiesza nie znam, ale wiem, że ciekawy zbiór wierszy o Smoleńsku jeśli szukasz to Tomik Smoleńskie Okruchy wydawnictwa goneta.net , gdzie możesz znaleźć wiele wzruszających i ciekawych wierszy o tej tematyce