Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SzaraMyszka2011

Rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia

Polecane posty

Gość SzaraMyszka2011

Witam Wszystkich, jestem Ania i mam problem w obecnym pracodawcą ( piszę na koncie męża) Pracuje w firmie windykacyjnej w Warszawie, jestem zatrudniona na umowę o pracę. Od 3 miesięcy byłam na L4, i w tym momencie zaczęły się moje problemy Zaczęłam dostawać niższe wynagrodzenie niż powinnam, tak wiem że na L4 dostaje się 80% wynagrodzenie i właśnie o tym mówię, pensję brutto mam 1800 PLN. Pracodawca pierwszego miesiąca przelał mi 1051 PLN potem to było już ok 700 PLN. Kiedy próbowałam to wyjaśnić z kadrową telefonicznie, to usłyszałam że może mi w ogóle nie wypłacać jak mi się nie podoba ... jej stosunek do mnie jest zawsze poniżej wszystkiego. W trakcie trwania zwolnienia zmienił się mój bezpośredni przełożony i gdyby nie przypadek to bym się w ogóle nie dowiedziała. W związku z tym jak jestem traktowana, oraz z tym że nie dostaje całego swojego wynagrodzenia nie chce mieć już więcej z tą firmą nic do czynienia. Chcę rozwiązać umowę bez wypowiedzenia. ale, mam też podpisaną umowę o zorganizowanie szkoleń zawartą 01.09.2010r której [P]9[/P] wygląda następująco: 1.Koszt szkolenia, o którym mowa w niniejszej umowie wynosi 2980,00 PLN (słownie: dwa tysiące dziewięćset osiemdziesiąt złotych) 2.Szkolony zobowiązuje się do zapłaty kosztów, o których mowa w ust. 1, jeżeli w trakcie szkolenia lub w terminie 12 miesięcy od daty zawarcia niniejszej umowy: a)rozwiąże stosunek pracy ze Szkolącym za wypowiedzeniem, b)Szkolący rozwiąże z nim stosunek pracy bez wypowiedzenia z winy Szkolącego, c)Umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron bez zwolnienia przez Szkolącego Szkolonego z obowiązku zapłaty za szkolenie. Tak więc wygląda moja sytuacja, nie chce mieć z Tą firmą nic do czynienia więcej, bo wiem że jak wrócę to będę szykanowana. Co mogę zrobić? Proszę o pomoc, Ania

Gość sądem ich sądem
jeżeli dostajesz mniej kasy niż zapewnia Ci umowa bo dostawałaś podstawe 1800 brutto .. to zgłoś do Sądu Pracy że zaniżyli Ci zarobki bo nawet na L4 nie powinnaś dostawac tak mało

Gość SzaraMyszka2011
ale czy mogę rozwiązać z firmą umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia?

Gość SzaraMyszka2011
Art. 55 KP mówi o rozwiazaniu umowy bez wyp. z winy pracodawcy. Za porozumieniem nie moge bo bede musiala za szkolenie zaplacic..