Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca12345

Wycofanie pozwu lub odroczenie terminu rozprawy PILNE!!

Polecane posty

Gość niewiedząca12345

Dzień Dobry, W lipcu wniosłam sprawę do Sądu Pracy w o nieuzasadnione wypowiedzenie umowy o pracę. Jako że jestem osobą bezrobotną nie stać mnie na prawnika i chciałabym przełożyć termin rozprawy w uzasadnieniu wpisując brak równych szans ze stroną pozwaną i trudna sytuację majątkową ( Nie wiem czy dla Sądu będzie to wystarczający argument). Jeśli natomiast nie można zredagować pisma z takimi argumentami, to chciałabym wycofać sprawę z wokandy, gdyż nie mogę poświecić tyle czasu przyszłym sprawom co bym chciała. Niestety problem pojawia się wtedy gdy prawnik strony pozwanej będzie ode mnie żądał zasądzenia kosztów swojej reprezentacji. I moje pytanie brzmi następująco. Czy prawnik może żądać kosztów nawet wtedy gdy była tylko jedna rozprawa (która trwała tylko 3 minut, Sąd odroczył termin rozprawy). Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość pastelowy kot
słaba argumentacja...nie mozesz odroczyc ze wzgledu na stan zdrowia? to zamyka temat i odroczka jest pewna chyba, ze sad ustali inaczej ale nie znam takiego wypadku

Gość przysługuje ci adwokat z urzęd
poproś o adwokata z urzędu

Gość Chciałbym znalezc dobrą żonę
poczekaj chwilę zajrzę do KPC

\przecztaj sobie art 203 kodeksu postępowania cywilnego,jeżeli wycofasz pozew będziesz traktowana jako przegrana

Gość niewiedząca12345
Nie chce skłamać o stan mojego zdrowia bo czy tak lekarz sądowy musiałby orzec że mój stan zdrowia jest na tyle poważny że moge stawić się na wyznaczony termin. Mało tego na ostatniej rozprawie która była w październiku Sąd powiedział mi i pozwanemu o terminie kolejnej rozprawy, która rzekomo ma być już w przyszłym tygodniu, ale do tej pory nie otrzymałam żadnego wezwania. To normlane?

Gość niewiedząca12345
Tylko że to nie jest praco cywilne a prawo pracy.

art.156 sąd może odroczyć rozprawę jedynie z ważnej przyczyny,jeżeli sąd nie przyznał ci zwolnienia od kosztów i nie masz pełnomocnika to najlepiej ustanów kogoś z rodziny pełnomocnikiem

postępowanie z zakresu prawa pracy uregulowane jest w K.P.C,w przepisach dotyczących tego postępowania raczej chyba nie ma przepisu,który by to szczególnie regulował

a jak rankiem dostaniesz sraczki albo gorączki to normalne chyba, że muszą odroczyć, nie?

Gość niewiedząca12345
No dobrze a co z pytaniem nr 2? Czy jesli rozprawa była tylko jedna to czy strona pozwana ma prawo do żądania kosztów swojej reprezentacji?

oczywiśćie,że tak,będziesz traktowana jak osoba,która przegrała sprawę,a przegrywający płaci koszty stronie wygrywającej,

Gość niewiedząca12345
Czyli tak czy siak jestem w czarnej dupie. ;] Nie wiem co mam zrobic teraz czy przełożyc termin czy zrezygnować

ustanów pełnomocnkiem kogoś z rodziny,art.87 k.p.c.przecież wynik nie zależy od jednej rozprawy

dostań sraczki albo grypy w dzień rozprawy i tyle

Gość niewiedząca12345
A czy mogę wysłać do sądu zawiadomienie o tym żeby mi przydzielili pełnomocnika z urzędu? Wtedy siła rzeczy będą musieli zmienić termin żeby prawnik czy radca sie zapoznał

adwokat z urzędu przysługuje jedynie osobom zwolnionym od kosztów sądowych,więc musiałabyś złożyć taki wniosek

Gość niewiedząca12345
Czyli jak teraz złoze taki wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych i żeby mi przydzielili pełnomocnika z Urzedu to być może termin rozprawy zostanie przesuniety tak? Dobrze rozumiem?

czekaj chwilę zobaczę w KPC

Gość niewiedząca12345
Bo jeśli teraz złoże pismo ono dojdzie za 2 dni. Potem musza to rozpatrzyć i muszą wysłac mi odpwiedź czyli podejrzewam ze bedzie już po terminie rozprawy

Gość sdfgh
jeśli złożysz wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych i ustanowienie pełnomocnika z urzędu, to termin zostanie odroczony do czasu wydania postanowienia w przedmiocie wskazanego wyżej wniosku. Musisz uzasadnić, że nie masz kasy na płacenie kosztów ( wskaż dochody, wydatki itp, potwierdzone ksero rachunków). sądu wyda postanowienie o ustanowieniu lub odmowie ustanowienia pełnomocnika z urzędu i dopiero potem będzie się toczyła sprawa właściwa. jeśli wycofasz pozew, to płacisz wszystkie koszty bez względu na to że rozprawa trwała 3 minuty. Nigdy później nie możesz wnieść pozwu w tej samej sprawie.

postępowanie w sprawach prawa pracy jest tymczasowo wolne od kosztów więc nie masz co składać wniosku o zwolnienie,natomiast muszę poszukać jak to jest w tym przypadku z adwokatem

Gość niewiedząca12345
aha, ale ja moge przedłożyc Sadowi tylko i wyłacznie moje zaświadczenie z Urzedu pracy ze mam zasiłek dla bezrobotnych i żadnych rachunków nie mam bo wszystko idzie na zapłate kredytów a moja mama ma tylko rente w wysokości 1000zł

Gość niewiedząca12345
Tzn ja juz dostałam jakiś wniosek że koszty sądowe sa w granicach 40zł. wiec jakies koszty tam są. Tylko właśnie chodzi mi o to żeby przesunąc ten termin pismem o ustanowienie pełnomocnika i zwolneinie z kosztów.

kiedy masz tę rozprawę ja bym ci to rozwiązał,złóż wniosek o ustanowienie tego adwokata i o jednoczesne odroczenie rozprawy, na szybkiego tylko tyle mogę ci poradzić na szybkiego,i złóż ten wniosek osobiście w sądzie,co wolno ci robić w postępowaniu w sprawach prawa pracy

Takie wnioski to się składa generalnie w pozwie lub przed wniesieniem pozwu,

napisz w tym piśmie,że nie wiedziałaś,że możesz złożyć taki wniosek

Gość niewiedząca12345
no ja rozprawę mam 11

Art. 117. (93) 1. Strona zwolniona przez sąd od kosztów sądowych w całości lub części, może domagać się ustanowienia adwokata lub radcy prawnego. 2. Osoba fizyczna, niezwolniona przez sąd od kosztów sądowych, może się domagać ustanowienia adwokata lub radcy prawnego, jeżeli złoży oświadczenie, z którego wynika, że nie jest w stanie ponieść kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny. 3. Osoba prawna lub inna jednostka organizacyjna, której ustawa przyznaje zdolność sądową, niezwolniona przez sąd od kosztów sądowych, może się domagać ustanowienia adwokata lub radcy prawnego, jeżeli wykaże, że nie ma dostatecznych środków na poniesienie kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego. 4. Wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego strona zgłasza wraz z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych lub osobno, na piśmie lub ustnie do protokołu, w sądzie, w którym sprawa ma być wytoczona lub już się toczy. Osoba fizyczna, która nie ma miejsca zamieszkania w siedzibie tego sądu, może złożyć wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego w sądzie rejonowym właściwym ze względu na miejsce swego zamieszkania, który niezwłocznie przesyła ten wniosek sądowi właściwemu. 5. Sąd uwzględni wniosek, jeżeli udział adwokata lub radcy prawnego w sprawie uzna za potrzebny. 6. Wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego, zgłoszony po raz pierwszy w postępowaniu apelacyjnym, kasacyjnym lub postępowaniu ze skargi o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia, sąd przekazuje do rozpoznania sądowi pierwszej instancji, chyba że uzna wniosek za uzasadniony. Art. 1171. (94) 1. Osoba fizyczna dołącza do wniosku o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego oświadczenie obejmujące szczegółowe dane o swoim stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania. Oświadczenie sporządza się według ustalonego wzoru. Jeżeli wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego składany jest łącznie z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych, osoba fizyczna dołącza tylko jedno oświadczenie. 2. Sąd może odebrać od osoby fizycznej przyrzeczenie o treści: "Świadomy znaczenia mych słów i odpowiedzialności przed prawem zapewniam, że złożone przeze mnie oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania jest prawdziwe i rzetelne". Przed odebraniem przyrzeczenia poucza się stronę ubiegającą się o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego o treści art. 120 4. 3. Wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego złożony przez stronę reprezentowaną przez adwokata lub radcę prawnego bez dołączenia oświadczenia, o którym mowa w 1, przewodniczący zwraca bez wzywania do uzupełnienia braków. 4. W razie złożenia wniosku ustnie do protokołu, oświadczenie, o którym mowa w 1, może być złożone także do protokołu. 5. Przepisów 1-4 nie stosuje się, jeżeli wniosek składa strona, o której mowa w art. 117 1. 6. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, wzór oświadczenia o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania, o którym mowa w 1, a także sposób udostępniania osobom fizycznym wzoru druków tych oświadczeń, mając na względzie umożliwienie stronie złożenia jednego oświadczenia w razie składania wniosku o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego wraz z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych i komunikatywność niezbędnych pouczeń dla stron co do sposobu wypełnienia, skutków niezłożenia oraz złożenia nieprawdziwego oświadczenia. Wklejam ci przepisy

Gość niewiedząca12345
a poczta nie moge wysłac? Bo jest o tyle problem ze Sąd jest w innej miejscowości