Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przekazanie firmy

mąż chce mi przekazać firmę, ile zapłacę

Polecane posty

Gość przekazanie firmy

mąż ma firmę transportowo-usługową, ma 2 samochody ciężarowe i maszyny do napraw samochodów osobowych, wszystko o wartości ok. 80 tys. ile zapłacę za przekazanie mi tego wszystkiego?

Gość przekazanie firmy
podnoszę, wiem, że muszę zapłacić podatek o dochodu, ostatnio mąż mi powiedział, że dodatkowo będzi trzeba zwrócić vat, który sobie odliczał w trakcie prowadzenia firmy, możecie mi to wszystko potwierdzić lub napisać jak to jest na prawdę?

Gość tAk To
CHYBA PRAWDA, podatek od dochodu na pewno trzeba zaplacić ale z tym vatem to tak nie do końca, czy moze rozwodzisz sie z mezem i to rodzaj podzialu majatku???

Gość przekazanie firmy
słuchaj jak nie wiesz to nie odpowiadaj, to forum dla każdego, tak sądzę, więc mam prawo zadać takie pytanie i mam nadzieję, że ktoś się orientuje i będzie na tyle uprzejmy, że mnie poinformuje, przecież ja nie chcę dokładnych kalkulacji tylko informacji czy mąż ma rację czy nie, jak to mniej więcej wygląda

Gość przekazanie firmy
nie nie rozwodzimy się, firma miała być od razu na mnie ale wówczas ja pracowałam i nie dało się tego na mnie założyć (pracowałam w budżetówce - potrzebne są do tego pozwolenia na prowadzenie swojej działalności).

Podatku dochodowego nie zapłacisz, od darowizny również (takie operacje pomiędzy małżonkami ze wspólnością majątkową są zwolnione). VAT może być do zwrotu. Jeżeli Ty będziesz prowadzić firmę, to lepiej niech mąż sprzeda Ci wg. cen rynkowych ten majątek (wtedy on zapłaci VAT ale Ty go odliczysz) i darowizną przekaże uzyskaną ze sprzedaży gotówkę.

Gość tAk To
wiesz co wydaje mi sie ze to nie bedzie duzo kosztowalo. Zawsze mozesz ta firme przerejestrowac ale jak dostajesz w ramach dawrowizny to wiem ze jest duzo wyzszy ten podatek. jesli to jest maz to to tez bedzie mialo znaczenie, ale nie wydaje mi sie zeby to bylo wiecej niz 20% wartosci firmy. Oczywiscie tej zarejestrowaniej.

Gość przekazanie firmy
czytałam gdzieś, że od 2010 trzeba zamknąć firmę a ja musiałabym otworzyć ją na nowo, najbardziej martwi mnie jednak ten vat bo z 80 tys. to jest ok. 19 tys. chyba prawda? najzwyczajniej tyle nie mamy. nic z tego nie rozumiem, wiadomo, że będziemy się radzić księgowej ale chciałam się już tutaj dowiedzieć bo się denerwuję troche

Gość przekazanie firmy
aha ta frma nie należy do wspólnoty majątkowej bo została otwarta przed zawarciem związku małżeńskiego

Gość przekazanie firmy
a ta sprzedaż, tzn. miałby mi sprzedać te samochody i maszyny po prostu?