Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczesliwego nowego roku

zwolnienie od lekarza

Polecane posty

Mam pytanie odnosnie tego jaki lekarz moze wystawic zwolnienie lekarskie. Jestem w 19tyg ciazy, pracuje i studiuje zaocznie. Wlasnie zcazyna mi sie sesja i troche sie tym stresuje :/ do tegow krzyzu mi lupie i od miesiaca mam katar z krwia (z tym ze to podobno naturalne 8|), i praktycznie to spalabym calymi dniami.... I chcialam sie dowiedziec czy zwolnienie lekarskie moze wystawic lekarz pierwszego kontaktu, czy musi byc to ginekolog. Na zwolnienie bym skorzystala bo bym sie mogla pouczyc ale i byc moze nie lapalabym infekcji co sie takze ostatnio czesto zdaza, bo pracujac w biurze koledzy rozne zarazki, przynosza :/ a ja niestety wszytsko lapie :/

jezeli dluzsze to lepiej zeby byl to ginekolog wtedy ciagac cie nie beda nigdzie co do krwi w katarze bierz rutinoscorbin 3x dziennie

Gość mamamama26
no raczej gin - choć rodzinny może np. na jakiś krótki okres - a gin ci niechce wystawić czy co? i tak do niego chodzić to o co chodzi

chodzi o to ze wizyte mam dopiero u swojego gin. na 13 stycznia. Chyba ze wybralabym sie do innego gin. z tej przychodni i tyle.

od gina masz 100% płatne L4 a od innego tylko 80% więc lepiej od gina :P ale jak wizyta dopiero 13 to jak uważasz :)

Gość w ciąży od każdego
lekarza ma się zwolnienie 100% płatne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mami nie gadaj głupot jak nie
wiesz:p od każdego lekarza ma 100% płatne, o ile lekarz zaznaczy ze jest w ciaży:p

Gość mami mózg ci się lasuje od
tej kafeterii:p idź moze zrób coś pożytecznego:P

Gość lisickaaaa
ja byłam od zwykłego lekarza 3 razy na zwolnieniu w ciąży, raz od neurologa i pozniej od gina, zawsze 100% płatne tylko trzeba lekarzowi powiedziec ze ciąża

Gość lisickaaaa
tak na chłopski rozum pomyśl, przezcież ginekolog ci na grype nie da zwolnienia tylko rodzinny

Gość zyxell
mi bez problemów wypisywał rodzinny zwolnienia i zaznaczał ze jestem w ciaży, nawet ni epytając, ale ja byłam na zwolnieniu kiedy icąża była już widoczna, a nie zeby sobie poleżeć jak coniektóre:p

Gość e kadrowa
mami82 od gina masz 100% płatne L4 a od innego tylko 80% więc lepiej od gina ale jak wizyta dopiero 13 to jak uważasz Bzdury piszesz. Każde zwolnienie w ciąży jest 100% płatne, niezależnie jaki lekarz je wystawia. Jeżeli jesteś chora jak piszesz, masz katar i łapiesz infekcje dróg oddechowych, to zwolnienie powinien wypisać lekarz pierwszego kontaktu, a na zwolnieniu powinien zaznaczyć kod B /tz. ciąża/, natomiast ginekolog wypisuje zwolnienie jeżeli będzie to wskazane ze względu na ciążę.

ale ja nie jestem chora więc tak nie pisze e kadrowa :P ja wiem jak jest u nas w przychodni jak jakaś babka chce zwolnienie bo jest chora a jest w ciąży to i tak ją do gina wysyłają nie spotkałam się z tym by u nas inni lekarze wypisywali L4 kobietom w ciąży a jak już to nie dawali pełnopłatnego nie pytajcie dlaczego ale tak u nas jest i koniec :/

no kurcze i w tym tyg. nie bedzie gin niestety :/ Pozostaje lekarz rodzinny, z prosba o zwolenie akurat problemu nie bedzie ale... przydaloby mi sie ono i to bardzo :/

Gość e kadrowa
Mami, bez obrazy. A dalsza część mojej wypowiedzi była do autorki topiku.

Gość zyxell
to po co w błąd wprowadzasz skoro tak jest tylko u ciebie:o zmień lepiej przychodnię:p internista jest chorób ogólnych czy pacjent jest w ciąży czy nie:p

Politycy opozycji są oburzeni słowami prezydenta nt. przyczyn katastrofy smoleńskiej, które padły w wywiadzie dla TVP Info. Zbigniew Girzyński z PiS twierdzi, że Bronisław Komorowski staje się rzecznikiem Rosji

PLATFORMA DALEJ KRECI LODY !!!! Coraz więcej dowodów wskazujących, że w Wałbrzychu kupowano głosy na kandydata na radnego PO. "Gazeta Wyborcza" pisze, że od 10 grudnia prokuratura bada sprawę korupcji wyborczej w Wałbrzychu. Świadkowie zeznają, że w wyborach samorządowych kupowano głosy na kandydatów PO. Jeden z nich przyznaje, że na zlecenie kupował głosy na kandydata PO do rady miasta. Za dwa tysiące złotych miał kupić około 200 głosów w obu turach. Jego wersję wydarzeń potwierdza nagranie rozmowy z kandydatem PO, do którego dotarła Gazeta Wyborcza. Mężczyźni spekulują o ewentualnych efektach powyborczego skandalu. Świadek zeznaje, że kandydat PO w zamian za kupowanie głosów miał załatwić mu pracę. Jego pośredniczce obiecał umorzyć długi za mieszkanie. Stenogramy z nagranej rozmowy zamieszcza dzisiejsza "Gazeta Wyborcza".

No tak a jak pojde do tego rodzinnego to powod dla ktorego chce zwolnienie to jaki podac? Zmeczenie? - błahy powod ale prawdziwy, katar - zatoki? niby to u mnie normalne ale nigdy tak dlugo, mniej wiecej tez mam zatokowe i migrenowe bole glowy. Nie przyjmuje zadnyh tabltek i czekam az samo przejdzie. Ale czy to nadaje sie na lezenie? Jezeli zbliza mi sie sesja to nie ukrywam stresuje sie bo materialu od cholery - stres negatywnie wplywa na ciaze?

No to tak też powiem... U Ciebie kręgosłup, a u mnie krzyż łupie i faktycznie siedzenie przy biurku nie jest zbyt wygodne.

Ależ wy się żrecie!!! Rany ja od 6 tc jestem na L4 i po prostu jest "cudownie", ale cóż jak muszę to muszę. Tylko nie wiem co już robić z tych nudów. Na razie choruję więc zajęcie mam - leczę sie z grypy przechodzącej na anginę. L4 polecam, bo można naprawdę pokochać swój stan i podelektować sie nim. Zbyt stresująca robota na pewno groziłaby mi poronieniem. Na razie czuję jak mnie kopie;) L4 dostaje zawsze na 3 tyg. od gina, i z tego co wiem , to rzeczywiście 100 % płatne, jeśli tylko sie powie , że jest się w ciąży, inne L4 daje tylko 80% pensji.pozdawiam! I nie klóccie się!!

Opinie są sprzeczne co do wynagrodzenia. Nawet w różnych źródłach różnie podają. Obstawiam, że każde L4 i zaznaczenie B (ciąża) prze lekarza rodzinnego pozwala na uzyskanie wynagrodzenia 100%. Ale mimo co ide wolnym krokiem do kadrowej wypytac co i jak i nastawić na to ze byc moze sobie pojde na pare dni jak sie uda. jeszcze jedno. Na samamym poczatku ciazy jak meczyly mnie nudnosci itp. dostałam L4 bez zaznaczenia ciazy ale dostałam zaswiadczenie ze jestem w 7 tyg. Teraz jakby lekarz rodzinny wypisywal mi zwolnienie z zaznaczeniem B ale wymagane wraz bylo by posiadanie zaswidczenia o ciazy to tamto jest aktualne czy konieczne jest wystawienie nastepnego zasiadczenia (teraz jestem w 18 tyg)

hm... ja dawałam kadrowej tylko jedno zaswiadczenie , że jestem w ciąży (w 6 tc), i tak od tamtej pory jestem na l4 , nie wróciłam jeszcze do pracy, troche o tym mysle , ale na razie odpoczywam.Teraz jestem w 19tc. Pozdrawiam!

Gość e kadrowa
Jeżeli na zaświadczeniu od lekarza nie ma zaznaczonego kody B /ciąża/ wtedy należy dostarczyć świadectwo lekarskie potwierdzające stan ciąży. To świadectwo zgodnie z art. 185 KP daje prawo do przywilejów /przeniesienie do lżejszej pracy, przedłużenia okresowej umowy o pracę do dnia porodu itp./, i zwolnień /np. na badania lekarskie, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w warunkach szkodliwych itp./ pracownicy w ciąży.