Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Powiew wieczności

Głaskanie brzucha w ciąży.

Polecane posty

Wiem, że głaskanie brzucha we wczesnej ciąży jest niewskazane, żeby nie wywoływać niepotrzebnych skurczów. Ale często widzę jak panie w zaawansowanych ciążach głaskają się po brzuszkach. Kiedy głaskanie jest bezpieczne?

Gość jak ciaza nie jest
zagrożona to przecież nic się nie stanie jak dotkniesz brzuch. Nikt nie siedzi i caly dzień nie głaszcze się po brzuchu. Jak mój maluch się wypina to go lubię pogłaskać w to miejsce albo postukać mu tam.

Ja nic takiego nie słyszałam ale moze chodzilo jej ze w pierwszym trymestrze. Zresztą jak ktos wyzej napisał nikt nie glaszcze brzucha caly dzień bo na to nie ma się czasu noi nudzi się po jakimś czasie, zwłaszcza gdy niekiedy nie ma odzewu z drugiej strony:)

Gość Mamusia2010
Jak leżałam w szpitalu na patologii to lekarka zabroniła mi głaskać brzuch ale ja byłam wtedy w 12 tc.

Gość jus jak mozesz być w 28 tyg i
4 dni i mieć termin na 31 marca? ja jestem w 28 tyg i 4 dni i mam termin na 23 marca.

Gość mamamam26
niepowinno się głaskać bo to może powodować skurcze macicy - ani masować oliwką itd - wiadomo że od paru razy nic się nie stanie ale jeśli coś się dzieje np. z szyjką lub są jakieś skurcze to bezwzględnie niewolno

jezu, wyluzujcie dziewczyny, nie dostaniecie skurczy jak sobie brzuch poglaszczecie raz czy drugi :O

Mamusia2010 no właśnie.. ja jestem tylko tydzień dalej i też już, że tak powiem, zaliczyłam szpital. Chyba najlepiej będzie jak po prostu zapytam lekarza (wolałam najpierw tu napisać, żeby się nie ośmieszyć, bo czasem nie wiem oczywistych rzeczy)

nie zagrożoną ciąże można dopieszczać głaskaniem :P jak miałam podejrzenie skracającej się szyjki nie mogłam głaskać brzucha czy też trzymać rąk na brzuchu i dużo leżeć musiałam,jak już zrobiono mi usg pozwolili mi nadal :P bo szyjka miała ponad 6cm ale to był 15tc ale jak w 28tc miałam szyjkę 13mm i rozwarcie nikt mi nic nie mówił bym nie dotykała brzucha,bo synek i tak dość mocno napierał na dół...straszyli wczesniakiem,a urodził się w 40tc a raczej zawitał na tym świecie dzięki cc bo utknął we mnie ;)

Gość Ja tam wiem że nie wolno
W pierwszej ciąży mi powiedziano że mam nie głaskać brzucha a myślę a co mi tam przecież to nic takiego. Dostawalam takich skurczy że myślałam że mnie szlag trafi ,praktycznie przelezalam pół ciąży w szpitalu i to był efekt masowania dzidziusia co tak bardzo lubilam:) teraz jestem w ciąży po raz drugi :) i nie dotykam :p mam dość szpitala!

Gość gfhhjfdj
Ja jestem prawie w 38 tygodniu i głaskam i głaskałam ile mi się podobało ;D Te takie słabe skurcze, przepowiadające męczą mnie jakoś od października i fakt, są co raz silniejsze, ale głaskanie tylko przynosi ulgę, nie wywołuje ich. Przynajmniej u mnie.

Gość kijevna
jak weszłam w ósmym miesiącu do gabinetu lekarza i pogłaskałam brzuch z miejsca dostałam ochrzan - szczęka opadła mi ze zdziwienia, bo nie miałam pojęcia o co chodzi... poczytałam sobie niedawno i wygląda na to, ze straszył bez sensu - ciązy nie miałam zagrożonej, żadnych skórczy, stawiania sie brzucha czy probemów z szyjką (gdybym coś z tego miała to jego uwaga miałaby może sens)...a tak lekarz pozbył się pacjentki:)

Gość thaisse80
Ja pytalam sie o ta kwestie poloznej w szkole rodzenia. Odpowiedz byla taka: jezeli ciaza jest niezagrozona to spokojnie mozemy glaskac brzuszek, nie wolno robic tego w czasie ciazy zagrozonej, natomiast jak ciaza przebiega bez komplikacji to nie ma przeciwskazan. ja odkad zaczelam czuc pierwsze ruchy to bardzo czesto trzymalam rece na brzuchu, juz od 1 trymestru mylam i smarowalam brzuch oliwka a corka urodzila sie i tak po terminie i porod trzeba bylo wywolywac dwa razy.