Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość legalna mama

od kiedy nocnik????

Polecane posty

Gość legalna mama

hejka! ile miało Wasze dziecko jak wrowadziłyście nocnik i jakie były początki? a po jakim czasie dziecko woła i załatwia sie już samo?

Gość moja miala 8
miescy jak zaczelam ja wysadzac teraz ma 14 i sama wola siii

Gość moja miała 9 miesięcy jak ją
zaczęłam sadzać po dziennych drzemkach i porannych pobudkach i nauczyła się szybko. naipierw były to tylko sadzania bez zdejmowania pampersa- tzn żeby się obyła z nocnikiem (było śmiechu co nie miara). Efekt był taki że jak miała 10 miesięcy wołała kupkę i nie wyobrażała sobie nie zrobić kupki do nocnika. Z sikaniem upłyneło więcej czasu żeby wołała sama. Jak miała 18 miesięcy zaczela wołać sama siusiu i od tej pory chodzi bez pampersa. I od razu uprzedzam niektóre matki ktore mnie już tu kiedyś zjechały że jestem tyranem i tzrymałam swoje dzecko godzinami na nocniku:-o że jesli czasem wstawała marudna i nie chciała się od razu wysikać to jej ustępowalam.

różnie,to zależy od dziecka i jego "inteligencji" chociaż nie ejstem pewna więc wstawiłam w " córka kuzynki jak miała 16 miesięcy zaczęła mówić,że chce sisi,potem już mówiła nawet,że chce kupkę. Teraz ma 2 lata i śpi w pieluszce,ale tylko na wszelki wypadek,ale nie zdarzyło sie jej posikać,w dzień zawsze woła.Moja siostrzenica,posikiwała w majtki do ponad 3 roku życia,siostrzenica mojego faceta popuszczała nawet jak miała 5 lat ;) Mój syn ma 14 miesięcy i zaczliśmy naukę,jest bardzo madry jak na swój wiek,no ale czy to pomoże w nauce to nie wiem,od 2 miesięcy przynosi mi chusteczki nawilżane gdy zrobi kupę więc wtedy mu mówię,że kupkę zrobił,a narazie nasza nauka nocnikowania wygląda tak,że sadzamy w ubraniu go na nocniku by się przyzwyczaił do takiej czynności,bo Nasz łobuz nie lubi robić coś po naszej mysli tylko po swojemu,nawet jak ma kupę a mu chcę zmienić pieluchę to często się wyrywa i krzyczy...więc naukę zaczynamy od stopniowego przyzwyczajania ;) potem będziemy zdejmować pieluchę w godzinach w których robi najwięcej,czyli z rana i po intensywnej zabawie :) bo od 17 do kąpieli nie robi nic,zawsze pielucha jest sucha. Mamy napiszcie Wasze sposoby

Gość fajna mama lizaczka
zwlaszcza u dziewczynki jest dobra wczesna nauka nocniczka bo wiadomo sprawy higieny wyglądają inaczej. jak moja córka kiedyś robiła kupy w pampers to miałam mycia co nie miara bo i przód cały był ufajdany a to grozi infekcjami. Odkąd robi kupke w nocniczek ( a też wcześnie bo od 10 miesiąca) to tylko po kupce przetrę delikatnie chusteczką nawilżoną i jest git.

fajna mama lizaczka hehe a co u chłopaczka jajka blokują wypływanie kupki do przodu :D mój jeszcze nigdy nie miał przodu brudnego :D a przecież dziecko od około 7-8 miesiaca robi już normalne kupy,mój zaczął od około 6-7

Gość grrrrrr........
13:11 [zgłoś do usunięcia] moja miala 8 miescy jak zaczelam ja wysadzac teraz ma 14 i sama wola siii No to ja dziekuje za taki interes :O :D ... 6 miesiecy sie z tym bujalas ?! :D A nie lepiej bylo poczekac i troche pozniej zaczac uczyc, moze by nauka kilka dni a nie kilka miesiecy trwala... ? Wezcie od razu noworodki sadzajcie.... moze znajdziecie na allegro lezaczki z nocnikiem ? :P

Gość fajna mama lizaczka
sposobow nie ma jakichś idealnych. Po prostu jeśli co jakiś czas dziecko posadzisz na nocniczek (oczywiście jeśli chce bo na siłę nie wolno!!!!!) to nabierze nawyku że nocnik to coś normalnego i w sumie nawet fajnego. I lepsze są te nocniki NIEgrające.

Gość fajna mama lizaczka
saleminka to nie chodzi że chlopcu przód się nie może pobrudzić ale o to że dziewczynce może się łatwo do pochwy to przedostać o to mi chodziło.

Gość fajna mama lizaczka
do grrrrrrrrrrrrrrrrr nie rozumiem co cię tak bulwersuje. O co chodzi że ktoś się z czymś bujał???? Co w tym zlego że po każdej drzemce posadzić dziecko i odsikasz nawet jesli jeszcze nie umie zawolac. Dla mnie żaden kłopot jesli dla ciebie olbrzymi to nie rob tak. DEMOKRACJA.

Gość fajna mama lizaczka
do grrrrr poza tym tu nie chodzi o żaden interes czy kto szybszy ale o komfort dziecka. Wybacz ale konsystencja kupy noworodka jest inna niż dziecka które ma półtora roku np.

grrrr ma racje,ale co do tego 6 miesiąca-dziecko ledwo siedzi,mój sam usiadł jak miał 5,5 miesiaca ale by go odrazu sadzac to nie! nawet w wózku nie woziłam od tego 5,5 mca dopiero od 7. a nocnik kupilismy jak skonczyl rok i dopiero od kilku dni przyzwyczajamy. nie liczy się konsystencja a rozumność dziecka-moim zdaniem,8 miesieczniak będzie mówił ze chce siku bo to nierealne,nie zna swoich potrzeb na tyle,dziecko chce to robi nie woła i nie czeka na mamę przecież !

ja jeszcze nie spotkałam sie z 8 miesiecznym dzieckiem które mówi,że chce sisi i czeka az mama rozbierze i posadzi heh ledwo co stoi takie dziecko,no chyba ze ma WNM

Ja zaczelam corke sadzac jak miala 8 miescy tylko ze moje dziecko juz za 8 stawialo pierwsze kroczki teraz ma 13 i nie umie wolac siku ale pokazuje nocnik albo przynosi :) Jeszcze nie do konca opanowala to bo raz zrobi na nocnik a raz w trakcie rozbierania ale wydaje mi sie ze to normalne

bo dopiero jak dziecko rozumne się robi to woła i zna potrzeby ;) mój też nie muwi,że ma kupę kojarzy fakty (kupa,pielucha,chusteczki) i mi przynosi chusteczki jak ma kupę,albo np.jak chce pić idzie po soczek bo są na jego wysokosci w półce w kuchni i daje mi niekapek by mu nalać,albo sam przechyla butelkę do niekapka,z tym że jest zakręcona bo nie wie chyba ze trzeba odkręcić przed nalaniem

Gość mój synek ma 18 miesięcy
nocnik kupiłam mu jak miał 8mies .... całe wakacje chodził bez pieluch i NIC! sikał gdzie popadnie po prostu a z kupka czekał aż mu pieluchę założę :D ... o posadzeniu na nocnik nie ma mowy do dziś drze się jak poparzony.... mam plan zabrać pieluchy jak zrobi się ciepło, ale wątpię że będzie korzystał z nocnika, raczej od razu z dorosłego kibelka.... tak samo miałam ze starszym - dla nas nocnik to jakaś abstrakcja :D

Gość legalna mama
a jaki nocnik jest lepszy? bo zastanawiam sie nad takim graJĄCYM,TYLKO NIE WIEM CZY NIE BĘDAZIE IRYTUJĄCY:( CZY LEPIEJ ZWYKŁY

Gość fajna mama lizaczka
właśnie najgorsze dla mojej córki były te grające bo jak zaczynal grać to ją rozpraszał i przestawała sikać. JA NIE WIEM MOŻE ŹLE CZYTAM ALE NIE WIDZĘ ŻEBY TU KTÓRAŚ MATKA NAPISAŁA ZE DZIECKO WOŁAŁO SIKU OD 8 MIESIĄCA:-o więc błagam nie dodawajcie sobie bo własnie sama dodajecie abstrakcyjne komentarze.

Gość fajna mama lizaczka
dziecko ktore już dobrze i pewnie siedzi MOŻNA sadzać na nocnik i nic się złego nie stanie. Więc nie wiem o co ta gadka i wstawki o noworodkach z księżyca jakieś:-o Jeśli któreś dziecko nie chce siadać wcześnie na nocnik to nie ma co zmuszać bo każde w swoim czasie zaczyna i teżjest ok ale jesli ktoreś nie zgłasza sprzeciwów to na miłość boską czemu nie sadzać????? Pampersy wbrew reklamom wcale nie są takie wspaniale dla pupy. Tym bardziej nasączone moczem czy brudne od kupy. O wiele przyjemniejsze dla pupy dziecka są bawełniane majteczki...

Gość legalna mama
wszedzie znajdzie sie ktoś, kto nie doczyta a sobie doda i jest wielkie aj waj!janie miałabym nic przeciwko,żeby moje w wieku 8-9 miesięcy umiało wołać,a nie ma 14 i w pieluchy robi:) czy jakaś mama mialajeszcze grające nocniki? pochwalacie,czy nie?

Dziewczyny, u mnie było zupełnie inaczej. Naczytałam się o tym, żeby dziecko sadzać, jak ma zaledwie kilka miesięcy... Mój nigdy nie chciał... Później próbowaliśmy jak miał kilkanaście miesięcy i dalej histeria. Tak jakby bał się nocnika, a też jest dzieckiem mądrym, bardzo dobrze się rozwija.... Pediatra mówiła, próbować i czekać, moja mama też mnie uspokajała, a właśnie najczęściej fora wpędzały mnie we frustrację i zupełnie niepotrzebnie. Mój syn dorósł do nocnika sam jak miał 2 lata i 8 miesięcy, wówczas kolejna propozycja nocnika spotkałą się z pełną akceptacją. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale mały wówczas, opanował naukę czystości w tydzień, od stanu, że sikał normalnie w pieluchy, do stanu, ze nie zdarzały mu się przypadki i sam siadał na nocnik do siku i kupy. Dzieci są różne, jedne przyzwyczajane wcześnie podchodzą do tego jak do każdej innej czynności i stopniowo przyzwyczajają się... inne, jak mój synek nie chciały widzieć nocnika na oczy, a jak sam do tego dorósł, to prawie z dnia na dzień wszystko się zmieniło....

ja posadziłam na nocnik od razu gołą pupą jak córcia miała 9 miesięcy i zaraz zaczęła coś stękać, chociaż nic nie zrobiła, a za chwilkę zeszła z nocnika. teraz ma 13,5 miesiąca, kupkę prawie od początku trafiamy na nocnik, a siku to od czasu do czasu jest do nocnika. dziś pierwszy raz zawołała siii i udało się ładnie