Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam chorą córeczkę

Czy któraś z was podawała dziecku antybiotyk Duracef?

Polecane posty

Gość mam chorą córeczkę

Dzisiaj lekarka przepisała córce Duracef. Ma katar, który czasami odkaszluje, a poza tym nic więcej nie dolega. Nie ma gorączki, oskrzela i płuca czyste i nie kaszle często. Tylko wtedy jak katar spływa. Ma zatkany nosek. Czy ten antybiotyk jest skuteczny? Moje dziecko ma 10 miesięcy. Martwię się, bo się męczy z tym okropnym katarem:(

Gość mam chorą córeczkę
Może jednak jest jakaś mama?

Gość mala jula
ja dawałam swojej córce,też miała tylko katar,ale lek powiedziała że nie będzie czekać aż coś się rozwinie,moja miała 8 mies

Gość ja podaje na angine ropna
dla 5ciolatka

Gość zdenerwowana....
Chodzi o ten 250 coś tam. Bo jest jeszcze 50 i 500 chyba ml. Właśnie chodzi mi o to czy jest on mocny czy bardziej delikatny dla tak malego dziecka i czy wogóle pomaga zwalczyć katarek:( Dodatkowo nadal odciągam katar Fridą i psikam wodą morską.

Gość jjjjjjj jjjjjjjj
nie lekcewaz takich objawow, moja mala tez miala 'tylko' katar ktory odkaslywala, po czym podczas wizyty u lekarza sie poplakala i zwymiotowala cala pieluche tetrowa flegmy wlasnie tej ktora Twoje dziecko odkasluje. Skonczylo sie na pobycie w szpitalu i antybiotykach bo podejrzewali zapalenie pluc, na szczescie anntybiotyki zahamowaly infekcje i pluca nie zachorowaly

Gość zdenerwowana....
No więc podałam dzisiaj ten Duracef. Od razu po wizycie u lekarza zakupiłam w aptece. Ale jak słyszę ten katar u córki to aż mnie mdli:(

Gość zdenerwowana....
wolna i szczęśliwa Ale lekarka przepisała ten Duracef, więc już sama nie wiem co myśleć..

Gość Antybiotyk na katar? Bez
podwyższonej temperatury i bez innych objawów? :O A katar w jakim kolorze? To pewnie wirusówka i przez bezmyślne podawanie antybiotyków bez powodu kiedyś mogą nie zadziałąć, jak naprawdę będą potrzebne :O Poszukaj rozsądnego pediatry

Gość gość
Ja mojej 3 letniej córce podaję na anginę ropną zadziałał po pierwszej dobie;). Na katar inhalację z soli fizjologicznej krople SULFARINOL(choć piszą od 12 roku- ja daję i polecam dostałam od pediatry działają) Wapno też podaje gdy katarek się pojawia oraz robię ciepłe parówki z tymianku można dodać do kąpieli ułatwia oddychanie. Pozdrawiam

Gość gość
witam. dzis moj 3 letni synek dostał właśnie antybiotyk DURACEF. diagnoza pediatry to podejrzenie szkarlatyny (obiawia sie wysypka na ciele i wysoką gorączką ) i anginy. jezeli kogos dziecko chorowało na szkarlatyne prosze cos napisac jak dziecko to przechodziło itp. w internecie jest ogólnie napisane jezykiem lekarskim i bez szczegółów. to podobno rzadka choroba i jestem troche zmartwiona.

Gość Janek Szarak
NIGDY PRZENIGDY NIE PODAWAĆ SULFARINOL-U dzieciom poniżej 12-roku życia !!! Możliwe powikłania: - stosunkowo częste dolegliwości żołądkowo-jelitowe (brak łaknienia, nudności, wymioty) - działanie nefrotoksyczne w przypadku uszkodzonej czynności wydalniczej nerek; sulfonamidy mogą krystalizować w kanalikach nerkowych powodując niszczenie miąższu nerek z objawami krwiomoczu i bezmoczu; - objawy skórne. Może wystąpić zespół Stevensa-Johnsona lub zespół Lyella objawiające się złuszczaniem skóry i zmianami w błonach śluzowych; - zapalenie nerwów, ataksje, halucynacje, depresje, psychozy; - uszkodzenia szpiku kostnego. Sulfonamidów nie należy stosować u małych dzieci. Leki te są metabolizowane głównie w wątrobie (acetylowane, utleniane, sprzęgane z glukuronianem), a następnie usuwane przez nerki w postaci wolnej jak i nieaktywnych metabolitów. Zarówno wątroba jak i nerki są w pierwszych latach życia funkcjonalnie niedorozwinięte. Z powodu wypierania bilirubiny z miejsc wiązania z albuminami, sulfonamidy mogą doprowadzić tu do żółtaczki czy nawet żółtaczki jąder podkorowych mózgu (kernicterus).

Gość gość
Katar to nie choroba ;) i w ponad 85% jest wirusowy. Jak nie ma zielonych albo innych kolorkowych wydzielin z noska, tylko "czysta woda" to na bank jest to wirus. Na taki katar - jak się zatka - polecam coś z chlorowodorkiem ksylometazoliny (0,05% nawet mi wystarcza),obowiązkowo woda morska do przepłukiwania i ewentualnie inhalacje (tylko u starszych dzieci). Jak nie ma gorączki, na prawdę nie wiem czy jest sens brać antybiotyk (może coś jednak usłyszał złego)... Ten antybiotyk jest skuteczny ale w przypadku bakterii, na wirusa nie ma antybiotyków... Lekarze raczej przepisują go na coś poważniejszego i pewnego w diagnozie - szkarlatyna lub angina...

Gość gość
Tak.Już po drugim dniu zauważyłam duże zmiany (w pozytywnym znaczeniu.

Gość gość
Jejku co za bezmyslnosc,troche wiecej intuicji matczynej!!!!na katar antybiotyk??masakra,kiedys dzieci z glutem po pas lataly i bylo dobrze,ja ten antybiotyk podalam 2latkowi na angine,wystapila wysypka,jutro znow lekarz na zmiane leku

Gość gośćmama 2
mój synek dostał Duracef na szkarlatyne miał bardzo wysoką gorączkę bolały go mięśnie,gardło,brzuch i dostał wysypki na udach.Po zastosowaniu pierwszej dawki antybiotyku poczuł się lepiej,musi go przyjmowaś przez dziesięć dni