Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiolet2626

kolor oczu ; pytanie

Polecane posty

Gość fiolet2626

czy jak jedno z rodzicow ma oczy brazowe a drugie niebieskie to dziecko zawsze bedzie dziedziczyc kolor brazowy bo jest to kolor dominujacy ??? tak mi kolezanka powiedziała..

Gość kobieta z marsa
Nie wydaje mi się, ja mam niebieskie, mój mąż brązowe, a nasz synek jak na razie ciągle ma niebieskie (ma 19 m-cy, więc chyba już nie powinny mu się zmienić).

moja przyjaciolka ma kolor oczu -niebieskie, maz -brazowe a ich jeden syn ma niebieskie a mlodszy synek brazowe :)

Gość lkkkk
moj tata ma niebieskie, mama piwne, ja i brat mamy niebieskie moj maz ma brazowe, nasza corcia ma tez brazowe;)

Gość zdesperowana domowa zona
jako ze brazowy jest dominujacy to sa wieksze szanse na brazowe oczy u dziecka niz niebieskie, o ile sie nie myle to statystycznie 2 na 3 dzieci bedzie mialo brazowe, 1 niebieskie.

Gość mamachichi
jezeli rodzice tego z brązowymi oczami mieli oboje brązowe oczy to raczej tak

Gość Ja mam oczy zielone, ciemne
Mój mąż ma ciemniejsze - brązowe, a nasz synek czarne, tak ciemne, że trudno dostrzec źrenice, ma trzy latka. Ale co do dziedziczenia różnie bywa. Kolega ma niebieskie oczy, jego żona ciemnobrązowe. Mają trzech synów, z tym że średni i najmłodszy są bardzo podobni, różni ich jedynie kolor oczu - średni ma niebieskie, a najmłodszy brązowe...

Gość łohohoho
NIE. Mój tata - brązowe, mama - niebieskie, ja mam zielone, a brat i siostra niebieskie. Także NIKT nie odziedziczył po tacie :)

Ja mam piwne i ciemna oprawę oczu, mąż niebieskie i jasną oprawę oczu, synek niebieskie po tacie a rzęsy czarne po mnie ;)

Gość marynazwawki
brązowe są dominujące, a niebieskie recesywne geny recesywne zadziałają i ujawnią się tylko wtedy, gdy spotkają drugi gen recesywny jednym słowem- jeśli w twojej rodzinie (rodzice,dziadkowie,pradziadkowie) wystąpiły kiedyś niebieskie oczy to jak najbardziej dziecko może mieć niebieskie, bo wtedy ty przekazujesz mu swój recesywny (nie okazał się u ciebie) gen niebieskich oczu i twój luby również- to oznacza spotkanie dwóch recesywnych genów i dziecko będzie niebieskookie. jeżeli jednak rodzice i cała rodzinka ma brąz lub inne ciemne to nie ma szans, bo są same geny dominujące. tyle, że to wszystko działa do 8 pokoleń, więc musiałabyś mieć info na temat rodziców, dziadków, pradziadków, prapra, praprapra...... aż do 8 pokolenia

Gość kijevna
a jakie oczy miał dziadek ana?

Gość marynazwawki
annnnnna i wszystko jasne, czyli dzidziuś odziedziczył oczka po babci między innymi

Gość a u nas tak:
babcie: zielone, piwne dziadkowie: niebieskie, brązowe mąż: niebieskie ja: brązowe synek: niebieskie u mojego brata: babcie: zielone, brązowe dziadkowie: brązowe, brązowe mój brat:zielone jego żona: brązowe ich synek: niebieskie ------> to jest dopiero ewenement;)