Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem glupool

jak ma na imie Bog?

Polecane posty

Gość jestem glupool

Od dłuższego czasu nurtuje mnie to pytanie,jakie jest imię Boga.

Gość prawnik hapi nju jir
w Starym Testamencie wymieniane jest Jehowa jako imie Boga

Gość to ja jestem Bogiem
Mam wszystkie imiona świata.

Gość dzifny
stefan

Gość spragniona jola
bez różnicy, bo Bóg jest jeden, tylko religii jest wiele...Jahwe, Allah, Shiva, Krishna itd. tyle imion, ile systemów religijnych

Gość prawnik hapi nju jir
tfu Jahwe nie Jehowa aleb jedneła :o moj blad 🖐️

Gość jestem glupool
To dlaczego w Kościele nie wymawia się jego imienia? Tylko świadkowie j. O nim tak mówią . Dziwne trochę to wszystko ,zaczynam myśleć że sj mają rację co do biblii , ale i tak uważam że to sekta

Gość jestem glupool
Jezus nie jest bogiem, tylko synem bożym nie myl pojęć jeszcze więcej

Bo generalnie polscy katolicy nie znają biblii i źródeł wiary, nie znają nauki ojców kościoła.

Gość spragniona jola
kościół nie używa bo nie chce

Gość ghgfhgfhfgh
"Skąd więc wzięła się forma wymowy tetragramu Jehowa, jaką stosują Świadkowie Jehowy? Otóż, jak wiadomo, masoreci żydowscy przepisujący tekst ST nad tetragramem JHWH pisali Adonaj (Pan), aby czytający wiedział, że kiedy znajdzie to słowo w tekście, to ma przez szacunek dla jego świętości zamiast niego wymówić Adonaj „Pan. Z czasem podstawiono samogłoski z Adonaj między litery tetragramu i tak powstała zupełnie sztuczna forma „Jehowa, co przyznają nawet publikacje Świadków Jehowy: „Samogłoski a-o-a przepisane mylnie jako e-o-a i podłożone do tetragramu JHWH, zdeformowały odczytanie słowa „Bóg, przynoszące zupełnie sztuczną formę „Jehowa, rozpowszechnioną w dziewiętnastowiecznej literaturze (Będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi, str. 43, podkreślenia JL). Forma ta jest więc sztuczna, jednak stosowana przez Świadków Jehowy mimo świadomości tego faktu." http://biblia.wiara.pl/doc/423031.Imie-Boze-Jehowa Artykuły oraz polemiki z serwisem Racjonalista i poglądami Świadków Jehowy: http://biblia.wiara.pl/Artykuly_biblijne/Polemiki zachęcam do poczytania:) oraz blog byłej światkowej: http://kto-szuka-ten-znajdzie1.blog.onet.pl/

Gość intelektualista
zejdźmy do korzeni i starożytnych Egipcjan do ich kultu słońca bo jak sami wiemy z tego właśnie ewoluowały wszystkie religie tego świata nie włączając w to szamanizmu i animizmu itd. Ra? słońce? człowiek od zawsze tworzył cos świętego na swój wzór.

Gość prosze tu masz
master nie filozuj mi tu!!!!!!!!!!! Bóg to Bóg a Jezus jest Jego Synem!!!!!!!!!!!!!!

Gość ś.j. to biedni ludzie
ta... Rz 14:8-9 Bp „Jeśli bowiem żyjemy, żyjemy dla czci Pana, a jeśli umieramy, dla czci Pana umieramy. Czy to bowiem żyjemy, czy umieramy, jesteśmy własnością Pana.(9) Chrystus dlatego umarł i powrócił do życia, aby być Panem żywych i umarłych. Rz 14:8-9 NS „bo czy żyjemy, żyjemy dla Jehowy, czy też umieramy, umieramy dla Jehowy. Dlatego czy żyjemy, czy też umieramy, należymy do Jehowy.(9) Chrystus bowiem w tym celu umarł i ożył, żeby być Panem zarówno umarłych. jak i żywych. Pytanie: dlaczego w ostatnim zdaniu nie zamieniono słowa Pan na Jehowa? :) i jeszcze jeden króciutki cytacik z naszej Biblii: 1Tes 5:9-10 Bw „Gdyż Bóg nie przeznaczył nas na gniew, lecz na osiągnięcie zbawienia przez Pana naszego Jezusa Chrystusa,(10) który umarł za nas, abyśmy, czy czuwamy, czy śpimy, razem z nim żyli. Zamieńcie sobie sekciarze Pana na Jehowa :D :D :D

Gość jestem glupool
No i następne myślenie:) ... Jak duch św.może być osobą?? Duch to duch nie osoba:)

ma na imie pan ??--tak to wlasnie katolicka wiara wmawia swoim ludziom brednie !! 2 mojżeszowa 2:3 --przeczytajcie w swoich bibliach ciemniaki . ojcze nasz ktorys jest w niebie swiec sie imie twoje !!!--jakie imie??--pan --heh -a ja mam na imie czlowiek :):):)

Gość ś.j. to biedni ludzie
i o czym niby ma świadczyć przytoczony fragment? Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im. (4) Ponadto ustanowiłem też przymierze moje z nimi, że im dam kraj Kanaan, kraj ich wędrówek, gdzie przebywali jako przybysze. (5) Ja także usłyszałem jęk Izraelitów, których Egipcjanie obciążyli robotami, i wspomniałem na moje przymierze. (6) Przeto powiedz synom izraelskim: Ja jestem Pan! Uwolnię was od jarzma egipskiego i wybawię was z niewoli, i wyswobodzę was wyciągniętym ramieniem i przez surowe kary. (7) I wezmę sobie was za mój lud, i będę wam Bogiem, i przekonacie się, że Ja, Pan, Bóg wasz, uwolniłem was spod jarzma egipskiego. (8) Potem wprowadzę was do ziemi, którą z ręką podniesioną przysiągłem dać Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi. Dam ją wam na własność. Zaiste, Ja jestem Pan!

Gość hipokryci swiadkowie
42 imiona boga jehowa to imię szatana howa z hebrajskiego znaczy ruin, mischief. Ruin - zburzyć, zniszczyć, zrujnować; doprowadzić do ruiny Mischief - szkoda, intryga, figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz, krzywda Forma - Jehowa oznacza - niszczycielskiego mąciwodę, podżegacza i krzywdziciela! i dla tego nie łamią 2 przykazanie bo to nie jest imie boga tylko szatana słownik hebrajski http://www.eliyah.com/cgi-bin/strongs.cgi?file=hebrewlexicon&isindex=1943+hovah http://www.youtube.com/watch?v=1EdL_TLbHsg&feature=player_embedded Pragnę udzielić takiej informacji; że w hebrajskich pismach (Stary Testament) imię JAHŁEH występuje 6823 razy. W greckich pismach (Nowy Testament), imię JAHŁEH nie występuje ani razu, pomimo, że Nowy Testament cytuje wersety Starego Testamentu pond 200 razy. W owych cytatach w Starym Testamencie występuje imię Stwórcy, ale w żadnym znanym manuskrypcie NT w tychże cytatach imię Boga nie zostało znalezione. Dlatego żaden z nowoczesnych przekładów NT imienia Boga nie zawiera, poza Przekładem Nowego Świata Świadków Jehowy. Z tej prostej przyczyny większość tłumaczy biblijnych nie chce uznać Przekładu Nowego Świata za... przekład, ponieważ nie można tłumaczyć czegoś, czego w oryginale nie ma. Jeżeli Imienia tego nie ma w żadnym z oryginałów, najwidoczniej taka była wola Ducha Bożego, który nadzorował spisywanie i kopiowanie tak ST jak i NT. Imię JAH Ta krótka forma JAH imienia Jahłeh występuje 49 razy w Biblii. Powszechnie uważa się, że JAH jest osobistym imieniem Boga, natomiast imię Jahłeh jest imieniem Boga dla przymierza Boga z człowiekiem. JAHŁEH literalnie znaczy: Który był, który jest i który ma być Teraz mała lekcja z historii starożytnej na temat imienia "pan" Imię to było imieniem starożytnego greckiego boga od którego pochodzi dziś święto walentynek. Również "Baal" ( w języku Fenicjan znaczy -pan ) było to główne bóstwo Fenicjan i Kananejczyków, które było czczone przez bałwochwalczych Izraelitów w okresie sędziów w Izraelu. Także babiloński bóg "Baal" również tłumaczy się (pan). Czy wiedząc to my również będziemy używać tytułu pan w miejscu gdzie występuje prawdziwe imię Boże? Ja odpowiem za siebie samego mówiąc NIE! Obecnie gdy Żydzi gdy czytają Stary Testament imię Jahłeh nie jest wymawiane. Osoba czytająca w tym miejscu gdy napotyka te Imię wypowiada słowo Adonaj - a to znaczy - (władczy pan), czasem czytając to Imię wypowiadają Ha Szem - a to znaczy dosłownie - " Imię " Zauważmy że prorok Jeremiasz wypowiedział się o tego typu fałszerstwie;

Gość oszusci swiadkowie
Księga Jeremiasza, 23; 26-27.Jak długo to trwać będzie? Czy Ja jestem w sercu proroków prorokujących kłamliwie, prorokujących oszukańczo, według upodobania własnego serca. Którzy zmierzają do tego, by zatrzeć w pamięci mojego ludu moje imię przez swoje sny, jakie sobie wzajemnie opowiadają, tak jak ich ojcowie dla Baala zapomnieli o moim imieniu. W języku polskim "Pan" jest tytułem a nie imieniem. Powtarzając konsekwentnie odstępstwo Izraela, Tłumacze chrześcijańscy poszli tą samą drogą zastępując Ha Kodesz (Święte) Imię naszego Elohima, na tytuł "Pan" powszechnie stosowany dla pogańskich bogów, jak również i ludzi. Następstwem fałszu Izraelitów było to że średniowieczni tłumacze w 1520 roku próbując po raz pierwszy poprzez Galatinusa, później Le Merciera i J. Drusiusa przywrócić Imię JHŁH. Nie świadomie popełnili błąd tłumacząc zniekształcony już przez Żydów Tetragram, który poprzez fałszywie podstawione samogłoski spowodowane nauką zbuntowanego Izraela czytano jako Adonaj. W ten właśnie sposób powstaje w 1520 roku imię Jehowa. Czy wiedząc o błędzie powinniśmy dalej iść w błędzie? Dziś archeolodzy i naukowcy świeccy jak i religijni, encyklopedie i słowniki coraz powszechniej potwierdzają nam o prawidłowym Imieniu naszego Wszechmocnego Boga. Czy Jahwe jest prawidłową formą wymowy Bożego imienia? Stosując obecny dzisiejszy język hebrajski, który różni się nieco od biblijnego daje nam taki zapis i taką wymowę, która jest powszechnie znana w Polsce "Jahwe" W angielskim zapisują ją "Yahveh" Należy tu wyjaśnić różnicę między biblijnym językiem hebrajskim a dzisiejszym językiem hebrajskim, która powoduje zmianę wymowy trzeciej spółgłoski z ŁAŁ na WAW i jest to również efektem od wieków kamuflowania prawdziwej wymowy Imienia Jahłeh. Stosując zatem teraźniejszy język hebrajski czytano by te Imię Jahwe. W języku hebrajskim tą samą spółgłoskę można czytać w niektórych przypadkach gramatycznych jako "U" Przy zastosowaniu tej formy dało by nam takie imię "Jahueh" Dzisiejsi niektórzy znawcy biblijnego języka hebrajskiego zakładają taką możliwość jako prawidłową w zapisie i wymowie imienia Bożego. Jest to jednak mniej potwierdzana teoria, powiedziałbym, że raczej wciąż dyskusyjna. Jest jeszcze inna forma czytania tej litery a mianowicie jako "O" Lecz ta forma zgodnie przez wszystkich znawców jest odrzucana jako nie poprawna w odniesieniu do Bożego imienia. Ostatecznie zaś archeologia potwierdza nam ze znalezisk w krajach ościennych starożytnego Izraela, że narody te zanotowały w swych kronikach wzmianki o tym, że naród Izraela czci Elohima, którego Imię brzmi JAHŁEH. Religijna, konserwatywna część narodu izraelskiego do dziś dnia twierdzi że nie są pewni wymowy Imienia ich Boga, natomiast ich własna Encyklopedia Judaica stwierdza że poprawna wymowa Imienia JAHŁEH nigdy nie zagineła. Czy ważne jest jakie jest Imię naszego Ha Kodesz Elohima? Czy istotne jest dla nas że zostało to Imię zamienione na tytuł Pan? Pismo Święte w przypadku Starego i Nowego Przymierza powtarza się że; Księga Joela, 3; 5. Każdy bowiem, kto wzywa imienia JAHŁEH, zbawiony będzie. List Pawła do Rzymian, 10; 13. Pragnę podkreślić że samo używanie Imienia JAHŁEH jeśli nie jest połączone z wiarą i życiem w Jego Duchu jest martwym przestrzeganiem litery, albowiem zbawieni jesteśmy poprzez Łaskawość naszego Ojca, ponieważ wszyscy zgrzeszyliśmy. Jednakoż wiemy że Ojciec nasz pragnie aby jego prawdziwi czciciele czcili Go w Duchu i w Prawdzie, a prawdą jest że tytuł Pan nie jest Imieniem naszego Ojca, naszego Elohima. Wiemy że wiele jest bogów na tym świecie, my natomiast takie mamy przekonanie że: Księga Micheasza. 4; 5. Niech wszystkie ludy, każdy z nich postępuje w imieniu swojego boga, lecz my będziemy postępowali w imieniu Jahłeh, naszego Boga, po wieki wieków. Teraz żeby potwierdzić to co jest tu napisane zapraszam do zaledwie kilku przykładów potwierdzeń z Biblii. Potwierdzenia http://www.britannica.com/bps/search?query=Yahweh * 1 - The Emphasizet Bible; A New Translation from Cincinati, Ohio. 2 - Unger's Bible Dictionary, 1957 Chicago. 3 - Wicliffe Bible Encyclopedia, 1975 Chicago. 4 - The Interpreter's Dictionary, 1962 Nashville. 5 - The Bable: A New Translation, 1935 by James Moffatt 6 - The Encyclopedia Judaica, 1972 Jerusalem Israel. 7 - The Century Bible, by Adeney and Bennett. 8 - The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures, the Jehovah's Witnesses. 9 - The New International Version Interlinear Hebrew - English Old Testament, Michigan. 10 - Smith's Bible Dictionary, 1872. ORAZ - Ron Waytt, adwentystyczny archeolog biblijny.

Gość amlianalalalala
bóg nie ma imienia bo bog jest wszystkim i jest wszedzie. jes kazdym glodnym proszącym o jedzenie, kazdym golym proszącym o ubranie. bog jest w nas. bog jest kazdym tym biedniejszym, wyrzuconym na margines zycia. co im uczynimy, samemu bogu czynimy