Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabobony czy nie?:)

Ciąża a prawo pracy,co na to pracodawca

Polecane posty

Witam jestem w ciąży i nie wiem czy powiedzieć o tym pracodawcy już teraz czy poczekać do 3 m-ca? jak sądzicie?:) mam umowę na czas określony do maja i czy jest możliwość zwolnienia mnie gdy pracodawca dowie się o ciązy z tego co wiem to chyba raczej nie?

Gość kolkolkolkolkolkol
tak, prawo chroni cie dopiero od 3-go msca ciazy

Gość kokoSzanellll
dokładnie do 12tc nie mów nic bo do 12 tc może Ciebie zwolnic poczekaj jak skończysz 12 tc

czyli co kobieta w ciaży w takim bądź razie nie jest chroniona od początku ciąży tylko od 3 miesiący czy to zależy od umowy?

a kobieta w ciazy nie jest chroniona od pierwszego dnia ?? ja poszlam na zwolnienie w 6 tyg i nikt nie chcial mnie zwalniac...

tak tylko jaki miałaś rodzaj umowy o pracę?

umowa byla na czas okreslony na 3 lata

Gość kokoSzanellll
nic bardziej mylnego, kobieta w ciąży nie jest chroniona od 1 dnia ciąży...niestety...

to dlaczego powyższe osoby mówią o tym samym co ja czyli że kobieta jest chroniona dopiero od 12 tc jeśli mówimy o umowie na czas określony b taką też umowę posiadam

Może też mialaś jakiś konkrenty powód tego że poszłaś na L4 w 6 tc

zgodnie z art. 177 par. 1 kodeksu pracy kobieta podlega ochronie przez caly okres ciazy, czyli od dnia poczecia do dnia rozwiazania http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,73343,2826241.html Nie można ci w tym czasie wypowiedzieć umowy o pracę (są wyjątki, ale o tym za chwilę) i masz prawo do pełnopłatnego okresu chorobowego. Nie ma znaczenia, czy pracodawca wie, że jesteś w ciąży - jeśli w pierwszych dniach ciąży zostaniesz zwolniona - masz prawo żądać od pracodawcy przywrócenia cię do pracy (ale powinnaś przedstawić w pracy zaświadczenie od lekarza). Jeśli tego nie zrobi - zwróć się do sądu pracy. Upływ trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w umowach terminowych (umowa na czas określony bądź na czas wykonywania określonej pracy) zawartych na dłużej niż miesiąc. Jeśli twoja umowa wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu (art. 177 par. 3 kp). Jednak pamiętaj, nawet przy takiej umowie jesteś chroniona od momentu poczęcia - tzn. pracodawca nie może cię zwolnić do czasu wygaśnięcia umowy. Prawo nie chroni kobiet zatrudnionych na okres próbny krótszy niż jeden miesiąc.

poszlam na zwolnienie ze wzgledu na warunki pracy... praca po 12 godzin, w sklepie, towar, drabina... zreszta bylam do tego przekonywana nawet przez kierownictwo... woleli zebym poszla na zwolnienie niz mialoby sie cos stac...

Dobra czyli skoro miałaś umowe na czas określony to z jakiej strony miałaś L4 przed 3 miesiącem bo tego kompletnie nie rozumie skoro wyżej napisalaś żę ma to znaczenie jaka się ma umowe

Upływ trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w umowach terminowych (umowa na czas określony bądź na czas wykonywania określonej pracy) zawartych na dłużej niż miesiąc. Jeśli twoja umowa wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu (art. 177 par. 3 kp). chodzi mi dokładnie o ten podpunkt:) czyli nie ma sensu sie przyznawać w pracy że jest się w ciąży tak?

ma to takie znaczenie, ze po uplywie 3 miesiaca umowa musi byc przedluzona do dnia porodu jelsi konczy sie wczesniej... a nadal jestes chroniona od pierwszego dnia ciazy.

to co wkońcu pracodawca może zwolnić kobiete w ciązy do tego 3 miesiąca czy nie? czy jest już chroniona

wszystko zalezy jaka mas zprace... jesli np cos Ci sie stanie, a pracodwaca nie wiedzial, ze ejstes w ciazy to nie masz no mozliwosci podania pracodwcy do sadu, a jak jestes w ciazy masz wiecej praw... i powinnas pracowac w innym trybie... ja sie przyznalam jak tylko sie dowiedzialam, jakos w 4 tyg i nikt nie chcial mnie zwalniac...

Moja sytuacja: jestem w ok 5 tyg ciązy mam umowe na czas określony do 31 maja 2011r. i czy mogę teraz powiedzieć o tym pracodawcy czy lepiej nie?(czy dopiero po 12tc) może rozwiązać teraz umowę czy jestem już chroniona?

Upływ trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w umowach terminowych (umowa na czas określony bądź na czas wykonywania określonej pracy) zawartych na dłużej niż miesiąc. Jeśli twoja umowa wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu (art. 177 par. 3 kp). Jednak pamiętaj,NAWET PRZY TAKIEJ UMOWIE jesteś chroniona od momentu poczęcia - tzn. pracodawca nie może cię zwolnić do czasu wygaśnięcia umowy. nie jestem prawnikiem, pisze na podstawie swojego doswiadczenia i informacji z sieci... jak masz watpliwosci poradz sie prawnika...

Gość anastazja5555
vi ma racje !!!! dobrze pisze!!!!!!!

ja to rozumiem tak, ze jestes chroniona od pierwszego dnia ciazy, a 3 miesiace maja takie znaczenie, ze jezeli umowa wygasa po 3 miesiacu ciazy to pracodawca musi ja przedluzyc do dnia porodu... tak jak jest w Twoim przypadku i moim... mozesz byc zwolniona dopiero po porodzie lub urlopie macierzynskim...

masz umowe do maja wtedy juz minei Ci 3 miesiac ciazy, wiec umowa zostanie przedluzona do czasu porodu

czyli co przysługuję mi rownież L4 270 dni a nie 182?

pytanie do "VI" powiedz mi jak poszłaś na L4 od tego 6tc to nie było zasady czy ciąża zagrożona czy nie wszystko obojętne można dostać L4 od poczatku tak?

Na tej stronie znajdziesz dobre informacje na ten temat: http://www.pracodawcy24.pl/ - każdy pracodawca jak i pracownik ma swoje prawa i obowiązki. Jeśli nie chcesz zostać oszukana bez wątpienia warto jest je znać ;) Pozdrawiam.

Gość gość
usun ciaze, praca wazniejsza!