Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agolka29

Uważnienie małżeństwa

Polecane posty

Gość raczej pisać używając
słów w języku polskim funkcjonujących :)

ale poważnie, sądziłam, że autorka zrobiła literówkę. Uważnić małżeństwo - wg mnie to jest po prostu zawrzeć. Może chodzi ci o matrimonium mixtum?

Jeżeli przeszkodą w zawarciu małżeństwa jest brak zgody ze strony twojego męża, to ta przeszkoda nie została usunięta i nie można uważnić takiego małżeństwa.

"uważnienie jest wtedy - jak się wzięło ślub kościelny - a istnieje przyczyna NIEWAŻNOŚCI... i stąd nie ma sakramentu " niekoniecznie, uważnić można też małżeństwo nieważne z powodu braku formy kanonicznej, czyli na przykład wtedy, gdy się całkowicie tę formę pominęło i zawarło tylko kontrakt cywilny, ale warunkiem uważnienia jest wyrażenie zgody i zachowanie formy kanonicznej, czyli... zawarcie ślubu kościelnego;-)

Fakt, na prawie kanonicznym się niewiele znam. Wiem tylko to, co mi na naukach przedmałżeńskich powiedzieli:D Ale była zabawa, przed dwa miechy słuchania pierduszenia panów, którzy dawno nikomu rury nie przeczyścili.

Gość Agolka29
znów mama- i masz rację, bo nie byłoby tematu gdyby sam proboszcz o tym nie mówił

Gość Agolka29
szkoda tylko, że nikt mi nie pomoże w tym temacie :(

Gość judgementcrematorium
Kler to zło . . .

Wiem, wiem, ale zawsze się zacietrzewię, jak pomyślę. nikt mnie nie zmuszał, ale musiałam; to pokrętne, wiem, ale tak było. nie ma co do tego wracać. Jestem ateistką odkąd sięgnę pamięcią, dzieci nie chrzciliśmy. No, ale tak wyszło:)

Gość wiarek
oblubienica zapachniało mi tu hipokryzją, wstydz sie

Nieważne, to moja prywatna sprawa:) Są pewne okoliczności, z których się spowiadać wam nie muszę i nie będę, a które wpłynęły na takie a nie inne moje zachowania🖐️