Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiooooona

brak gaworzenia u 8-miesięczniaka

Polecane posty

Gość zmartwiooooona

witajcie. Mam zmartwienie bo mój mały ma już 8 miesięcy a wogóle nie gaworzy.Nie wydaje żadnych głosek.Jedynie gdy bardzo płacze i sie skarży to mówi bababababa A tak podczas zabawy jak sie cieszy to zamiast np wydawania z siebie jakiś głosek to tak wyje.Tzn z gardła wydaje takie jakby wycieczy mam powody do martwień spotkał sie ktos z czymś takim u swojego malucha???

Gość moja córcia też tak śpi
a badałaś słuch u malucha?

Gość zmartwiooooona
tak słyszy bardzo dobrze

Gość zmartwiooooona
boję się .............tyle się naczytałam o autyżmie,ale z kolei przy tym schorzeniu dziecko boi sie obcych a mój mały bardzo lubi ludzi i dzieci na wszystkich spogląda z zaciekawieniem.Nawet jak go badała pediatra to sie do niej smiał

Gość mini ratka
dziwne, moja siostrzenica niedlugo skonczy 4 a przynajmniej od 2 gaworzy:) dzis u niej bylam i nie moglam sie az nadziwic:) ale musze powiedziec ze bardzo bardzo duzo do niej mowimy. co nam slina na jezyk przyniesie:) nawet jakies samogloski typu aaaa!, oooo! itd:D kazdy wie co to samogloski:D a ona sie patrzy i sama pruboje:) język zwija w trabkę, kochana jest:)

Gość zmartwiooooona
my też do nigo sporo mówimy.Jak powoli mu wymawiam głoski i on obserwuje moje usta to sam układa tak język jakby do mówienia ale nic nie wymawia

Gość logopeda po godzinach
Idź z dzieckiem do foniatry, niech sprawdzi czy wszystko jest w porządku z krtanią i wiązadłami głosowymi.

Gość mini ratka
może taka ma nature:) moja mama mowi, że ani ja ani moje 2 siostry nie sluchalysmy tak jak nasza Malutka, ani tez nie gaworzyłysmy na wszelki wypadek skonsultowalabym sie z lekarzem

Gość zmartwiooooona
ok wybiorę się z małym do lekarza.A czy do tego foniatry muszę mieć skierowanie?czy to może być logopeda?czy to inna specjalizacja foniatroa?

Gość wizazystka.ppp
oj przestan kobito wydziwiac dobrze jest a u chlopcow to juz wogole to wolniej nastepuje niz u dziewczynek

Gość zmartwiooooona
no to mnie wizażystko pocieszyłaś:)

Gość miałam identyczne obawy
moj synek wogole nie gaworzyl nic a nic pierwsze sylaby wydał gdy miał ponad rok a zacząl mowić po 3 urodzoinach. Dzis ma 4 latka i bużka mu się nie zamyka a co się namartwiłam to moje. Biegałam po lekarzach neurologach logopedach ... efekt marny a synka to wkurzalo denerwował się... cierpliwie czekałam i się doczekałam :) też się doczekasz :) a i też bałam się, że to autyzm

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
tak czy inaczej nie rezygnuj z wizyty u lekarza, moja juz jakies a guuu itp zaczynala powoli i sporadycznie mowic ok 4-5tygodnia, teraz ma 4 mies i nieraz przez godzine jej sie buzia nie zamyka bo gada cos po swojemu,a ostatnio ma manie 'prukania' ustami- na poczatku to brzmialo jak B ale jak zauwazyla ile baniek sie przy tym robi to odpuscila gadanie i woli bąbelkowac ;) Moja milknie tylko jak jest duzo ludzi i woli obserwowac, ale nieraz jak ja poloze to potrafi z misiem gadac i gadac albo ze mna. A po spacerze to juz w ogole przekrzyczalaby wszystkich ;) Ale ja z nia ciagle wlasciwie w kuchni przy wlaczonym telewizorze siedze (mala siedzi tylem ale lyszy glosy;p) a oprocz tego u mnie zawsze jest sporo ludzi i nawet jak do niej nikt nie mowi to duzo sie rozmawia miedzy soba... Nie martw sie jednak na zapas, po prostu sprawdz

Gość logopeda po godzinach
Do foniatry trzeba mieć skierowanie od lekarza ogólnego. Foniatra zajmuje się narządami odpowiadającymi za wytwarzanie głosu jak własnie krtań, wiązadła (struny) głosowe, a logopeda mową i narządami artykulacyjnymi, ich budową i sprawnością (język, wargi, policzki, podniebienie). Warto odwiedzić jednego i drugiego.Proponuję najpierw logopedę.

Gość nie sluchajcie op
dziewczynki zawsze o wiele szybciej zaczynają mówić!!! a ty masz chlopaczka wiec sie nie martw

Gość plummmmmm
akby to byla dziewczynka to bym sie martwila ale jak chlopczyk to narazie jest ok

Gość nie wyrobie zarazzzzzz
tez sie nie maja czym chwali te pustaki jak jjjjjjjj jjjjjjjjjj ze z takim dzieciakiem malym non stop pod telewizorem siedzi ehhhhhhh biedne dziecko

Gość zmartwiooooona
niestety link sie nie otwiera-pisze,że link o podanym adresie nie istnieje

Gość tu coś tam o tym jest
Z tymi linkami zawsze jest tu problem ;/ Wpisz w google brak gaworzenia, jest tam troche innych porad z forów. Generalnie uspokajające wieści. ;)

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
sama jestes pustakiem :) Moje dziecko w tym czasie bawi sie zabawkami, a ja myje naczynia, sprzatam, gotuje. Jej telewizja w ogole nie interesuje, to tak samo jakbys radio miala ciagle wlaczone wiec sie postukaj w glowe ze swoimi 'mądrymi' wypowiedzimi :) No ale co sie dziwic tu same matki polki ktore dziecko w wysterylizowanym pokoju trzymaja

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
a poza tym nie wiem jaka Ty masz kuchnie ale ja mieszkam w domu i mam co najmniej 5x taka jaka jest w blokach a mala ma hustawke w innym kacie niz telewizor stoi :)

Gość gość
Hihiihi rzeczywiście pustak

Gość gość
Moj gaworzyl.rozwijal sie prawidlowo.a w wieku 2lat zdiagnozowali u niego autyzm.nigdy nie bal sie obcych.lgnie do obcych i do dzieci.a autyzm ma. Nie wiem co jest twojemu dziecku.ale udaj sie do specjalisty.

Gość gość
I nie powielajcie blednych oinformacji ze dziewczynki szybciej cos robia a chlopcy wolniej!!!kazdy lekarz to wam powie.autorki dziecko mozema jakies powazne problemy a wy jej swoje madrosc****szecie.