Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sandra25

Wspólnota

Polecane posty

Gość sandra25

Witam. Mam pytanie. Czy na wspólnotę muszą się zgodzic wszyscy mieszkańcy. Czy może byc tak,że jak większośc chce wspólnotę to ona powstanie? Proszę o odpowiedź.

Gość sandra25
Proszę o porady

Gość kisior
raczej wiekszosc

Gość ptaszęcie nastroszone
tak ale i wszyscy musza miec wykupione mieszkania na wlasnosc

Gość sandra25
Na 30 mieszkań 7 nie ma odrębności,a mimo wszystko ta większośc idzie do notariusza. Po co?

Gość sandra25
Większośc chce wspólnotę i nie informują pozostałych o tym co robią. Wiem tylko że ida do notariusza. Ale czy mogą coś załatwiac bez zgody pozostałych?

Gość kisior
zmienic wpis w aktach notarialnych??

Gość kisior
Ty mieszkasz w bloku mam rozumiec, a macie jakis zarzad?? skoro macie utworzyc wspolnote??

Gość sandra25
Jak narazie jesteśmy w spółdzielni mieszkaniowej i to ona wszystkiim zarządza. Ja nie chce wspólnoty i tak myślę czy ona powstanie mimo wszystko

Gość kisior
Dziwna sprawa bo spoldzielnie nigdy sie nie godza na wspolnoty swoich blokow chyba ze bankrutuja

Gość sandra25
Spółdzielnia na pewno nie bankrutuje. Jest duża. Słyszałam,że aby powstała wspólnota to wszystkie mieszkania muszą miec własnośc odrębną. A u nas tak nie jest. A mimo wszystko Ci ludzie co chcą wspólnote to coś załatwiają.

Gość jezeli wszyscy
podkreslam WSZYSCY mieszkancy danego bloku maja wykupione mieszkania na wlasnosc i chca wspolnoty...to moga sie odlaczyc od spoldzielni mieszkaniowej

Gość jezeli wszyscy
a czemu nei chcesz wspolnoty? przeciez to o wiele lepsze niz mieszkanie pod spoldzielnia i placenie panu prezesowi spoldzielni za grzanie dupy na stolku

Gość kisior
wydaje mi sie ze to nie jest takie proste bo wykupujac takie mieszkanie masz w pis w aktach wlasnosc spoldzielcze wlasnosciowe i tu na pewno ma tez do powiedzenia spoldzielnia bo chyba nie lezy w interesach spoldzielni wyzbywac sie swoich blokow a co za tym idzie zrodla zarobku

Gość jezeli wszyscy
moga sie odlaczyc, a spoldzielnia nie ma juz nic wtedy do powiedzenia...

Gość sandra25
Nie chce wspólnoty bo u nas ludzie nie są zgodni i wiem co to będzie jeden wielki młyn. Poza tym nie znam wszystkich bo krótko tu mieszkam. A tak w ogóle to jakbyśmy chcieli się odłaczyc to trzeba by było spłacic spóldzielnie bo mamy zadłużenie nie wiadomo skąd.

Gość a może sąsiedzi znalezli
jakas luke w prawie :D :D

Gość sandra25
No sama już nie wiem. Spółdzielnia powiedziała że wszyscy muszą miec własnośc odrębną żeby powstała wspólnota,ale mimo wszystko oni cos załatwiają za naszymi plecami.

Gość jezeli wszyscy
kwestia wyznaczenia jednej kompetentnej soby, która bedzie potrafila zapanowac na caloscia i bedzie dobrze zorganizowana... ja sobie bardzo chwale wspolnote, a mam porownanie bo sami odlaczylismy sie od spoldzielni... w koncu placimy o polowe mniej i widze na co ida te pieniadze...a tak, np moi rodzice... od 20 lat w tym samym bloku, od 20 lat co miesiac placa 300 zł na fundusz remontowy...od 20 lat nikt nic nie zrobil w tym bloku, wiec gdzie sa te pieniadze?

Gość sandra25
No tylko że u nas jest jeszcze problem z wodą. Dopłacamy za każdym razem jakąs kwotę tak jakby za kogoś,bo spółdzielnia twierdzi że ludzie w naszym bloku kradną wodę i dlatego tak jest a znowu mieszkańcy co chcą wspólnotę mówią,że spółdzielnia kłamie. I gdzie tu jest prawda?

Gość kisior
ja tez mieszkam w wspolnocie i powiem ze czasem zarzad przgina a naiwnosc ludzi nie zna granic problemem jest tez to ze ludzie sa zamknieci w sobie i wola sie nie odzywac ale lepsza wspolnota niz spoldzielnia oby tylko ktos prawy zarzadzal tym blokiem bo moze byc katastrofa

Gość jezeli wszyscy
nie ma mozliwosci zeby sasiad z boku kradl sobie wode, fizycznie nie mozliwe bo w zaden sposob sie nie podepnie do rur...spoldzielnia widocznie robi was w bambuko i placicie za nic

Gość sandra25
Liczniki wody podajemy sami i nikt tego nie sprawdza ile podajesz więc może tak byc że ludzie kradną w ten sposób. A ile może byc taniej na wspólnocie? o ile zł?

Gość jezeli wszyscy
to zalezy jak duze masz mieszkanie...ale mi miesiecznie taniej wychodzi o ok. 230 zł

Gość jezeli wszyscy
a co do licznikow, to co jakiś czas spoldzielnia na pewno sprawdza sama stan licznika...i wtedy wychodzi kto jaki ma pobór wody, wiec to wyjdzie za jakis czas...i osoba ktora rzekomo kradnie, zaplaci za wode nie 150 zł, tylko 500...

Gość sandra25
Mam małe mieszkanie. Płacę za dwie osoby 400zl czynszu. Nie ma w tym tylko światła i gazu. Więc chyba nie wiadomo jak taniej nie będe miała.

Gość jezeli wszyscy
niby 200 zł to ni duzo...ale my co miesiac ta kase ktora i tak bysmy zaplacili spoldzielni odkladamy na konto z regularnym oszczedzaniem...no i juz nam sie pojawila spora suma wiec mysle ze akurat w twoim bloku ludzie ktorza chca wspolnoty wiedza co robia...bo spoldzielnia to chyba najgorsze z mozliwych rozwiazan

Gość jezeli wszyscy
na samym czynszu, pojdzie ci w dol o ok. 200 zł

Gość sandra25
A wracając do mojego pytania,to zrobią tą wspólnotę bez zgody wszystkich mieszkańców???

Gość z ta woda to jest tak
z ta woda to jest tak, że spoldzielnia odczytuje licznik główny blokowy, stad macie dopłaty ze ludzie nie podaja stanu faktycznego swoich liczników i wychodzi ta różnica za która płacą również uczciwi lokatorzy. problemu by nie było gdyby osoba ze spoldzielni czy zarzadu odczytywala liczniki.