Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ola2

Aparat ortodontyczny

Polecane posty

Mój syn będzie miał załozone dwa aparaty stałe jeden na dolne zęby juz w te soboet a na górne w lutym, proszę mi powiedzieć jakie pokarmy będziemusiał jadać, czy go noszenie nie będzie bolało. Ma 12 lat, czy miał ktoś podobnie. Pozdrawiam

na początku bedzie odczuwał ból , mogą mu się nawet robić afty w buzi , a co bedzie jadł na początku papki mozesz mu podac ziksowany obiad serio ziksowac schabowy i resztę obiadu , nie powinien jesc słodyczy orzechów i bardzo twardych pokarmów , i ogólnie mega dbać o higienę a jakie zamki będzie miał?

nie wiem jakie zamki, a jakie są? pewnie masz większe doświadczenie w tym względzie to powiedz mi proszę jakie znaczenie mają te zamki

są zamki zwykłe i samoligaturujące . samoligaturujące czyli Nie wymagają stosowania klasycznych ligatur (gumowych lub metalowych). Ligatury (szczególnie gumowe) utrudniają utrzymanie dobrej higieny. Zamiast tego zamki posiadają wbudowane klapki, które utrzymują łuk w zamkach. Dzięki temu wytwarza się dużo mniejsze tarcie pomiędzy zamkiem a łukiem. Leczenie trwa krócej, a wizyty są rzadsze. Do przesuwania zębów wystarczają delikatne siły, gdyż nie trzeba dodatkowo pokonywać za dużego tarcia. podsumowując samoligaturujące są lepsze . powiedz ile płacisz za łuk to ci powie jakie zakladają twojemu synowi? a czy miał robione badanie ortodontyczne i wyciski przed tym?

Wyciski miał robione i płacę po 1500 za sztukę

to są chyba jedne z tańszych aparatów, ale dla mnie to i tak duzo pieniędzy, ale jak trzeba to co się dla dziecka nie zrobi

jednym słowem czeka nas, przynajmniej na początku, męczarnia

nie no są gorsze rzeczy . ale do spa to nie nalezy , spokojnie tylko poczatki są ciężkie potem będzie lepiej .oby tylko ortodonta był dobry w tym co robi bo różne są przypadki.

ortodonta jest chwalony na naszych terenach:) i chyba wie co robi, małomówny ale jako fachowiec ponoć bardzo dobry

Olu2,jestem pewna,że zarówno Twój synek jak i Ty dacie radę znieść te niedogodności na drodze do celu pt.piękne zęby.U dzieci leczenie przebiega zazwyczaj szybciej a za jakiś czas nie będzie już pamiętał tego dyskomfortu.Zresztą to indywidualna sprawa,jak kto przeżywa.Ból zębów,a raczej ich tkliwość(nie da się nagryzać) to chyba norma przez 2-3 doby.No i obcieranie przez zamki wewn.strony policzków.Na to też jest antidotum-wosk,którym okleja się te zamki.Dają go za darmo na życzenie u ortodonty.Za kilka lat Twoje słoneczko podziękuje Ci za ten gest,choć okupiony tym dyskomfortem.Ja musiałam zadbać o uśmiech sama i udało mi się to dopiero w 36roku życia.Rok temu założyłam i jeszcze rok przede mną,ale wiem,że warto.POWODZENIA!!

Gość patarka66
O FUJ ZMIKSOWANE JEDZENIE XD bez przesady ja od samego poczatku jadłam normlane jedzenie tylko przez pierwsze 1,5 tyg bardziej miekkie takie jak kluski,jogury,zupy ale nie zmiksowanego schabowego......;/