Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mamuśka Miłoszka

Jak nauczyć niemowlę przeżuwania pokarmu

Polecane posty

Mój maluszek skończył 7 miesięcy i nie potrafi przeżuwać pokarmu. Podobno w jego wieku powinien robić to instynktownie, a on poprostu jak się do czegoś dorwie to gryzie wielkie kęsy i odrazu chce je łykać czego efektem jest krztuszenie się. Próbowałam już ciasteczek dla niemowląt, chrupaczków, miękkich ugotowanych warzyw, ale nic nie działa. Za każdym razem efekt jest ten sam :( Może któraś z Was ma jakąś dobrą metodę na takiego małego "pazerniaka" ;)

Wiem, że są takie smoczki z siatką, do której wkładasz miękki pokarm i dziecko sobie przeżuwa, ale nie wiem czy się sprawdzają? Mój mały w wieku 7 miesięcy też nie potrafił przeżuwać. Jak coś ugryzł, zaraz połykał i się krztusił. Jak miał 9 miesięcy zaczął przeżuwać, a teraz ma 13 i czasami też napcha buzię i połyka i o pogryzieniu zapomina:(

Gość jesli dziecko siedzi prosto
to sie nie zakrztusi. Podaw kawalki dziecku , powoli sie nauczy

No właśnie siedzi, ale takie kawały odgryza, że poprostu stają mu w gardle. Czasami ma odruch wymiotny i sam wypluwa, ale często muszę interweniować, bo aż mu oczka na wierch wychodzą.

Gość kanapka z ogorkiem
Moj syn ma teraz 14 miesiecy i dopiero od jakiegos miesiaca nie ma problemow z przezuwaniem. Jak mial 7 i probowalam mu cos dac to sie krztusil. Tylko chrupki kukurydziane mogl jesc bez problemu :o Dlugo polykal zamiast przezuwac wiec nawet ryz byl problematyczny. A ostatnio jakos samo tak wyszlo ze gryzie wszystko co mu dam, nawet nie wiem kiedy to sie stalo. Moze Twoj syn nie jest jeszcze gotowy??

No właśnie ugotowałam mu dzisiaj zupkę z ryżem, ale niestety skończyło się wymiotami. W rezultacie na obiad miał znowu papkę ze słoiczka, bo tylko takie toleruje.

Gość To mu krój
na kawałki a nie dajesz w całości

Gość misia1111111111111111111111
MOJA MA 11M I DO TEJ PORY wszystko połyka ale nie krztusi się.

Gość jak dziekco siedzi prosto
podawaj mu stpniowa niesbyt rozdrowbione zupki. Moze po porstu on musi sie nauczyc zuc progresywnie. podaj mu mazsz chleba, miekkie na w pol rozgniecione owoce. BIszkopty, chrupki, kotre latwo rozplywaja sie w ustach. rozgotowany makaron. Jak karmisz to podaj jedna lyzeczke, poczekja az dobrze pociamka i polknie. Dopiero wtedy podaj nastepna lyzeczke. Powoli i sie nauczy. NIe boj sie, ze ma odruch wymioptny, to nic strasznego?. U niemowlat to normalne, wlasnie odruch wymiotny pozwala im sie bronic przed zakrztuszeniem. powodzenia

Dzięki, będziemy próbować. Najdziwniejsze jest to, że mały aż się "pali" do jedzenia, zwłaszcza naszego, ale robi to tak łapczywie, że odrazu się krztusi. Jak dawałam mu np. ciasteczka dla niemowląt to odrazu gryzł i próbował łykać, tak, że nie miały nawet czasu chociaż troszkę się rozmoczyć. Próbowałam mu podawać miąższ bułki w bardzo maleńkich kawałeczkach, ale przyklejał mu się do podniebienia i zaraz go wypluwał

Gość kultura musi być.
Ale jak dziecko ma przeżuwać i gryźć jak w wieku 7 miesięcy może jeszcze nie mieć zębów tam z tyłu? :o Gdy ma kilka przednich zębów np jedynki i dwójki to jak ma sobie pomóc?

Gość jak dziekco siedzi prosto
dziekma przeuzwac dziaslami, ktore miazdza pokarm. Moja corka w tym wieku , mimo ze miala tylko 4 zabki radzila sobie z chlebem i rozgotowanymi warzywami. Ciamkala dotas az polknela. Tylo ze ona nigdy nie lubila papek. Teraz ma 16 miesiecy i ladnie je wszytko w kawalkach. Sloiczki i przeciery praktycznie odstawila.

Muszę się pochwalić, że dzięki waszym radom mój maluszek powoli zaczyna opanowywać sztukę przeżuwania pokarmu bez krztuszenia się. Zmieniliśmy taktykę i zaczęliśmy od chrupek kukurydzianych i o dziwo poszło rewelacyjnie. Mały zajada się nimi samodzielnie już trzeci dzień (bez krztuszenia). Nareszcie zaczaił, że można też "ciamkać", a nie odrazu łykać ;) A wczoraj spróbował troszkę rosołku z domowym makaronem, który dodatkowo pogniotłam widelcem. Zajadał się aż miło było patrzeć :) Nawet głośno protestował jak mu nie chciałam więcej dać. I pomyśleć, że jeszcze kilka dni temu było tyle problemu nawet z rozgotowanym ryżem...