Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza2011

Kupujący nie chce zapłacić za wylicytowany przedmiot- allegro pomocy

Polecane posty

Gość iza2011

Witam Serdecznie! Mam do państwa takie pytanie dotyczące moich aukcji na allegro: Otóż wczoraj na aukcji został wylicytowany mój zestaw na allegro. Proszę link: MEGA ZESTAW KOSMETYKÓW AVON ORIFLAME 65SZTUK! 8KG (1395342881) - Aukcje internetowe Allegro Po jakiś 10-15 minutach po zakończeniu aukcji, kobieta która wygrała zestaw pisze do mnie "Witam. Wylicytowałam zestaw kosmetyków,lecz niestety nie mogę zrealizować tej transakcji. Nie można sprzedawać "kota w worku".Dopiero po licytacji doczytałam się, że zdjęcie przedstawia nie to co kupiłam- po co jest to zdjęcie? Sprzedaż internetowa opiera się przede wszystkim na fotografii. W takiej sytuacji nie wiem jak wyglądają chociażby opakowania- mogą być zniszczone.Nie jest to zgodne z zasadami sprzedaży, a jest to wprowadzanie w błąd kupującego." Nie rozumiem jak można wsiąść udział w licytacji nie zapoznając się z nią, nie czytając jej?? Tam wszystko pisze czarno na białym, nie chciałam nikogo wprowadzić w błąd. W regulaminie allegro pisze że opis nie może wprowadzać w błąd- mój był w 100% uczciwy, na temat zdjęć nie ma mowy w regulaminie Twierdzi że "kupiła kota w worku" a tam przecież jest produkt po produkcie wymieniony z pojemnością. Od kiedy najpierw się kupuje a później czyta? Jak dla mnie jest to osoba nieodpowiedzialna, na swoim koncie ma już kilka negatywów od ludzi którzy przestrzegają przed transakcjami z nią... Straciłam przez nią prawdziwego klienta, opłatę za wystawienie +promowanie 12.50 , i prowizje koszt ok 10zł Co mam zrobić w takiej sytuacji? Czy ona ma prawo nie zapłacić za ten przedmiot? 2 pytanie mam odnośnie zwrotu pieniędzy za wystawienie przedmiotu. Wiem że w przypadku gdy kupujący nie zapłaci mogę odzyskać prowizję, a co z opłatą za wystawienie? Czyli co z 12.50? Mam już kilka takich aukcji gdzie klienci nie płacą Czy te pieniądze mogę jakoś odzyskać? Przecież to nie wina sprzedającego że kupujący kupuje dla zabawy ;/ BARDZO PROSZĘ O POMOC Pozdrawiam Izabela

Gość iza2011
No tak rozumiem że 12zł to nie jest dużo, ale jak pisałam to nie jest pierwsza taka sytuacja więc jakieś 50zł przez takie osoby jestem stratna , które myślą że mogą sobie zakupić a później przeczytać opis i odmówić..A te osoby po prostu czuja się bezkarnie..;/ Kilka razy podarowałam ale taka zabawa mnie po prostu już przerosła.. Jeśli będę tak darować wszystkim to mi na głowę wyjdą, i zbankrutuje na rzecz Allegro

Gość Wystawic negatywa zanim ona
to zrobi "niepowazny allegrowicz, licytuje dla zabawy, nie czyta opisow

Gość rysik876
nie możesz nic zrobić, jedynie wystąpić do allegro o zwrot prowizji, z kupującym raczej sie nie dogadasz, 12,5 nikt ci nie zwróci chyba że pójdziesz do sądu(dla 12,5 nie wart się szar[pać), a na przyszłość nie promuj pzedmitu , bo to wbrew pozorom strata kasy! ewentualnie napisz do 2 licytującego czy nie chciałby kupić zestawu za tyle za ile wylicytował

Gość rysik876
no i negatyw dla kupującego(napisz go tak poważnie i z klasą żeby był wiarygodny, nie obrażaj kupującego)

Gość iza2011
Naprawdę nie patrze na tą śmieszną cenę ale o sam fakt , że po prostu sobie "jaja robi" i myśli że ujdzie jej to na sucho. I wszyscy mi piszą że nie warto. Ale w życiu trzeba walczyć oo swoje :P Mi wystarczy tylko zwrot wystawienia :) Czytałam gdzieś na forach ze jeśli ktoś zakupi przedmiot za min 300zł to można go zmusić do zapłaty. Mój poszedł za 323zł

Gość jdjsllojnbhhh
a mnie też wkurza jak zdjęcie nie jest adekwatne do aukcji tzn rozumiem, że ktoś sprzedając ubrania wstawia zdjęcie modelki albo butów i widać, że jest to ozdoba ale jeśli ktoś przedstawia np zestaw kosmetków i daje zdjęcie innego zestawu to jest trochę nie fair i może wprowadzić w błąd kupującego

Gość jdjsllojnbhhh
ale chciałam zaznaczyć, że jeśli ja muszę zrezygnowac z aukcji z jakiegoś powodu to zawsze proponuje ze swojej strony zwrot kosztów wystawienia aukcji to wydaje mi się uczciwe

Gość do autorki....
Niestety kupujący ma rację, że kupuje kota w worku! Sprzedaż na allegro z przyczyn oczywistych odbywa sie głównie na podstawie wiarygodnego zdjęcia przedmiotu. Jak można kupować towar nie widząc go na oczy. To jest wina sprzedającego, że tego nie dopilnował. Ja postapiłabym tak samo, jak kupujący to zrobił. Czytanie owszem ale wizualnie przedstawiony przedmiot i to ten, który podlega sprzedaży, a nie żaden (!) inny daje nam wiarę o jego autentyczności!! To nie rosyjska ruletka tylko handel, a więc coś za coś, a nie coś za bubla!!

Gość iza2011
Do jdjsllojnbhhh Rozumiem że może kogoś denerwować takie zdjęcie, ale nic nie taje w opisie jest wszystko czarno na białym i na tym zdjęciu znajdują się wszystkie te wymienione produkty. Proszę sobie wyobrazić robić prawie codziennie nowe zdjęcia, bo praktycznie co 2-3 dni wystawiam aukcje ja nie mam za bardzo na to czasu.. A chyba to jest oczywiste że klient musi NAJPIERW ZAPOZNAĆ SIĘ Z OPISEM ZANIM ZALICYTUJE

Gość iza2011
DO "do autorki" Jaki kot w worku?? Czy Pani przejrzała w ogóle moją aukcje?? WSZYSTKIE PRODUKTY SA WYMIENIONE PUNKT PO PUNKCIE Przecież na zdjęciu są te produkty, tylko jest ich więcej. WIĘC JAK ICH NIE WIDZIAŁA NA OCZY??? Jeśli kupujący ma jakieś pytania to powinien zadać pytanie sprzedającemu, poprosić o dodatkowe zdjęcia przed zakończeniem aukcji! SKORO WZIĘŁA UDZIAŁ W LICYTACJI to zapoznała się i zaakceptowała moja aukcje A CO DO BUBLÓW JEŚLI KTOŚ CHCE TO ZROBI ZDJĘCIE ORYGINALNEGO PRODUKTU A WYŚLE BUBEL więc takie tłumaczenie jest śmieszne, od przedmiotu nie zgadzającego się z opisem jest KOMENTARZ

Gość do autorki....
Z tego wynika, że klienci kupują w ciemno, dobrze wiedzieć!

Gość iza2011
No tak kupują w ciemno a później od tak rezygnują - bo im się opisu nie chciało czytać.. A później sprzedawca traci a allegro zarabia ;/

Gość jdjsllojnbhhh
autorko a sa to nowe kosmetyki czy używane?

Gość iza2011
Wszystkie kosmetyki są NOWE z 3 letnim terminem ważności wszystko jest napisane dużą czcionka i jeszcze kolor czerwony :P Żeby każdy klient mógł zauważyć ;)

Gość jdjsllojnbhhh
nie no jak kosmetyki są nowe jest ich pełna lista to ja kupującej nie rozumiem wystaw negatywa i już:)

Gość iza2011
No a ja tym bardziej jej nie rozumiem :P I już nawet myślę że ktoś mi to robi specjalnie sprzedałam już chyb a 30 takich zestawów a ostatnie 2 są taką pomyłką ;/ Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) Trochę się uspokoiłam i myślę że sprawa rozwiąże się po mojej myśli :P

Gość jdjsllojnbhhh
nie przejmuj się ja ostatnio kupiłam używane rzeczy z podpisem stan bardzo dobry i okazało się, ze mają plamy i dziury;/ no i niby było zdjęcie ale akurat po tej stronie plam i dziur nie było

Gość jdjsllojnbhhh
a sprzedająca napisała mi w odpowiedzi, że przecież nie napisała, że stan idealny i czego można się spodziewać do używkach

Gość może zacznij
wstawiać real photo to przestaniesz mieć takie sytuacje

Gość poli27-prawie 28
napisz babie ze skoro nie była pewna to mogła poprosic o dodatkowe fotki...skoro nie poprosiła to widocznie jej pasowało...napisz ze jesli w ciagu 7 dni nie wpłaci pieniędzy zglaszaz sprawe na allegro....zrob zdjęcie tych produktów i jej wyslij pokazując ze produkty sa nowe i nie zniszczone

Gość iza2011
Wystawianie na allegro nie jest moim jednym zajęciem i jak pisałam taki zestaw wystawiam co 2 dni a to nie jest tak hop siup trzasnąć fotkę i wystawić.. Wnioskowałam ze każdy jest na tyle mądry że najpierw coś czyta a później kupuje...

Gość może zacznij
ja też zawsze patrzę na foto, to może zmylić kupującego. Jak Ci się nie chce to jak ktoś tak klika jak ty wstawiasz to co się dziwić

Gość iza2011
A jak na zdjęciu masz sukienkę, buty i torebkę a sprzedaję tylko sukienkę reszta jest jako dekoracja o czym pisze jasno w opisie to uważasz że po zakupie wszystko jest Twoje BO NA ZDJĘCIU BYŁO A jak na zdjęciu masz śliczna bluzkę klikasz kup a w opisie "posiada dziurę" Tylko Ty o niczym nie wiesz bo nie czytasz opisów Każdy powinien płacić za swoje czyny skoro jej się nie chciało przeczytać co kupuje a nie czarujmy się 350zł to nie mała kasa Licytując musisz się zapoznać z aukcja w innym wypadku łamiesz regulamin

Gość to jak jesteś taka pewna
swego to po co pytasz? ludzie ci odpisują co myślą i tyle.

Gość iza2011
Wiem że to była by dobra rada wystawić real foto i dziękuje za dobre rady. Co do pewności to nie byłam pewna przy tworzeniu wątku czy ja również nie zrobiłam źle wrzucając takie foto.. Pytałam również co mogę w takiej sytuacji zrobić, czy ona ma prawo tak po prostu nie zapłacić? I czy mogę ją jakoś do tego zmusić?

Gość iza2011
I właśnie dzięki życzliwym osobom na tego typu forach :) wiem że to jej wina a ja nie muszę się obawiać..

Gość Jeszcze nigdy nie przezylam
iza, nie denerwuj sie jesli na zdjeciu masz modelke w koszulce nie musisz musisz pisac, ze modelka i jej kolczyki nie sa na sprzedaz jesli to aukcja koszulki jestem jednak pewna ze babka wystawi neg., wiec ja bym ja ubiegla

Gość iza2011
Oj teraz to ja jestem spokojna ;) Całą noc nie przespałam bo się tak wszystkim przejmowałam ;/ No a jak ona zrobi to pierwsza to jest jakaś różnica?? Np. kto decyduje nad usunięciem komentarzy? Ale mi nie chodziło o to że na modelce tylko np. na podłodze położyć tą dekoracje koło tej sukienki :D