Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moniaa666

niedoczynnosc tarczycy czy Pcos?

Polecane posty

Czy ktos z was ma porblemy ztarczyca lub Pcos. ?Witam duzo czytalam w internecie na temat swoich objawow. OD jakiegos czasu jestem sennsa ,nic mi sie nie chce . Mam przerzedzone wlosy wypadaly mi sporo. Wiem ze moze byc to niedoczynnosc tarczycy. Ale boje sie ze moglo mnie tez dopasc PCos , jestem szczupla ale mam dosyc duzy brzuch juz od jakiego czasu mam tez krosty tzn wągry na plecach i twarzy mam czeste bole plecow a czytalam ze mogą byc to objawy Pcos. Jakie badania powinnam zrobic zeby potwierdzic te choryby lub wykluczyc? Poradzcie cos

Gość Popros o skierowanie
Masz regularna miesiaczke? Nadmierne owlosienie? Jesli tak popros ginekologa o skierowanie do ginekologa endokrynologa, on zleci odpowiednie badania. Badania w kierunku tarczycy zleci lekarz pierwszego kontaktu. Tarczyca-badania krwi(m.in.TSH). PCOS-badanie krwi(hormony) + ginekologiczne USG.

Gość dlaczego nie pojedziesz
z tym do lekarza??? na forum chcesz sie leczyc? jesli chodzi o tarczyce, to trzeba zrobic badanie krwi - poziom TSH, tyle wiem. ale nie rozumiem dlaczego odwlekasz wizyte u lekarza.

Jeśli masz nieregularną miesiączkę i nadmierne owłosienie ;) wtedy po skierowanie do gina.

Po prostu pytam byc moze ktos ma pojecie na te tamty. Mam regularne okresy i raczej nie mam nadmiernego owlosienia ,chociaz slyszalam ze kobiety maja Pcos majac regularne miesiaczki. juz sama nie wiem.

Oczywiście, że bywają takie, które mają. Głównym badaniam potwierdzającym lub wykluczającym PCOS jest ginekologiczne USG.

Ja się dziś dowiedziałm podczas usg że mam pco. U każdej kobiety objawy są inne. Ja jestem szczupła, brak nadmiernego owłosienia itd. Moje objawy to nieregularne cykle i niepłodność. I również mam niedoczynność tarczycy ale tsh mam w normie bo biorę leki. Radzę zacząć od badań hormonalnych takich jak Androstendion, testosteron i DHEA-S -ich wyniki wskazują na pco