Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusiaaaaaa

BECIKOWE I ZASIŁKI - PYTANIE !!! POMÓŻCIE !!!

Polecane posty

Gość Mamusiaaaaaa

Witam mam pytanie odnosnie becikowe i zasilkow Wiadomo ze becikowe dostaje kazdy a chcialam spytac czy zasilek rodzinny 68 zł (co miesiac) i dodatek do zasilku rodzinnego 1000zł (jednorazowo) bedzie mi sie nalezec jesli mam taka sytuacje : Z partnerem nie jestesmy po slubie mieszkamy z moimi rodzicami On pracuje na umowe zlecenie Do tych zasilkow wiem ze potrzebne sa dochody wiec niewiem czy dochody moje i jego czy jeszcze rodzicow Prosze o odpowiedz tych ktorzy sie orientuja

Gość Mamusiaaaaaa
??

Gość milamamila
Hej, trafiłaś na pracownicę MOPSu :) Potrzebne będą dokumenty: - dowód osobisty wnioskodawcy - potwierdzenie zameldowania małżonka (gdyby było inne, również zaświadczenie z miejscowego ośrodka o braku złożenia wniosku w tamtym ośrodku) - zaświadczenie o dochodach z US za 2009 r. Twoje i Twojego partnera - akt urodzenia dziecka

Gość milamamila
Jeśli nie przekroczycie kryterium dochodowego, zasiłek rodzinny wraz z dodatkami będzie przysługiwał. Dochody muszą być za 2009 r., ponieważ trwa okres zasiłkowy 2010/2011. Nawet, jeśli nie osiągaliście dochodów musicie mieć zaświadczenie z US. Jeśli pobierałaś stypendium lub inny dochód nieopodatkowany, trzeba będzie go ująć w oświadczeniu. To, że mieszkacie z rodzicami, nie ma nic do rzeczy. Miałoby znaczdenei wtedy, gdybyś starała się o zasiłek z pomocy społecznej (zasiłki rodzinne to inna bajka)

Gość Mamusiaaaaaa
a zasilek rodzinny to przeciez w mopsie sie sklada

potrzebne ci dochody jego + twoje i to dzielicie na 3 osoby( wiem bo skaldałam we wrzesniu bo tez nie jestem po slubie)

Gość milamamila
Zasiłek rodzinny jest w mopsie, ale reguluje go inna ustawa - ustawa o zasiłkach rodzinnych. To, że składasz w tym samym budynku nie oznacza, że to jest to samo co zasiłki z pomocy społecznej. Tutaj obowiązuje nie tylko inne kryterium dochodowe, ale również są inne warunki przyznawania pomocy.

Gość Mamusiaaaaaa
moze mi pani powiedziec dokladnie jakie zasilki mi sie naleza i o jakie mojge wnioski zlozyc procz becikowego bo to wiadomo

Gość milamamila
Przy zachowanym kryterium dochodowym przysługuje zasiłek rodzinny na dziecko + dodatek z tytułu urodzenia (tzw. "drugi tysiąc") Jeśli maluch posiada orzeczenie o niepełnosprawności, przysługuje zasiłek pielęgnacyjny + dodatek z tyt. rehabilitacji. W zasadzie to wszystko. Niestety, jest tego niewiele, ale takie mamy państwo :( Zero pomocy dla rodzin z dziećmi. Jeśli w rodzinie występuje trudna sytuacja finansowa, można starać się o uzyskanie pomocy w formie zasiłku z pomocy społecznej, kwoty są ustalane indywidualnie przez pracownika socjalnego - na podstawie realnych potrzeb rodziny oraz w miarę możliwości finansowych Ośrodka. Jednak w tym wypadku do dochodów wlicza się WSZYSTKIE przychody WSZYSTKICH członków zamieszkujących lokal (również rodziców), jak również wszystkie renty, emerytury, zasiłki rodzinne i dodatki, stypendia, dodatki mieszkaniowe itd.

Gość Mamusiaaaaaa
nasze dochody to jedynie dochody mojego pracuje na umowe zlecenie zalezy od godzin ale ma 1200 mniej wiecej ja pracuje jako opiekunka ale wiadomo na czarno wiec to sie nei wlicza

Gość Mamusiaaaaaa
czy moge prosic do pani jakis kontakt email czy cos wrazie jeszcze jakis pytan

Gość Mamusiaaaaaa
czyli o becikowe i zasilek rodzinny 68 zl i dodatek do zasilku rodzinnego 1000 zl mam zlozyc w mopsie tak ? tam wliczaja sie dochody moje i mojego partnera tak ?

Gość zła kobietaaaaaaa
tak, do rodzinnego i tego "drugiego tysiąca" wliczają się tylko dochody Pani i partnera

Gość zła kobietaaaaaaa
odnośnie innych zasiłków może Pani składać o zasiłek okresowy i celowy, ja składałam jak nie miałam pracy, ale to jakieś 2 lata temu było i nie pamiętam dokładnie jakie dokumenty, ale wówczas wlicza się właśnie wszystkich domowników, czyli rodziców też

Gość Mamusiaaaaaa
no wtedy bym chyba juz przekraczala a ten okresowy i celowy to pewnie wlasnie juz w pomocy spolecznej

Gość milamamila
Maila mam tylko imiennego, z imieniem i nazwiskiem, niestety nie podam go na kafe ;) Ale możesz pytać o co chcesz tutaj, postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć.

Gość miniaa
mila a wiesz coś na temat zasiłków rodzinnych ? kiedy podniosą próg czyli to 504 na osobę , mam czwórkę dzieci i nie należy mi się rodzinne bo pare groszy przekracza, załamać się można :(

Gość milamamila
Mieli podnieść kryterium dochodowe w 2009 r., niestety "kryzys" zrobił swoje. Ja też się nie łapię na rodzinne :( (pomimo 2 dzieci)

Gość Mamusiaaaaaa
mila a gg albo cos cokolwiek

Gość pracownica gops
pyt do milamamila mam pytanko napisałs ze masz 2 dzieci- chciałam sie spytac odnosnie okresu ciązy i url. macierzynskiego jak to wygladało u ciebie czy w tym czasie dostałas kogos na zastepstwo ? czy nie było trudnosci po powrocie z urlopu? ja jestem z GOPS warm-mazur jestem w ciazy do dopiero 1 m-c , ale obawiam sie jak to ejst w tych panstwówkach czy są problemy typu zwolenienia po urlop macierzynskim? mam umowe na czas nieokreslony

Gość milamamila
pracownica, witaj. Będąc jeszcze w ciąży (początki), poszukałam samodzielnie dziewczyny na moje stanowisko, wdrożyłam ją w pracę i poszłam na L4, tzn. leżeć w szpitalu do końca ciąży. Po macierzyńskim wykorzystałam urlop zaległy i tegoroczny, opiekę, w tej chwili jestem na wychowawczym i pracuję na zlecenie. Koleżanka jest w ciąży, właśnie odeszła na L4, niedługo rodzi. W tej chwili dali kumpeli stażystkę, dopóki nie wrócę do pracy, planuję wrócić dopiero w lipcu. Teraz sama wiesz, martwy okres, więc sobie poradzą. Nie ma problemu z powrotem, czekają na mnie. Na szczęście :) Też mam umowę na czas nieokreślony.

Gość pracownica gops
no ja mysle ze raczej nie powinnam miec problemów. ale martwie sie najgorzej tym iz rodze w sierpniu a wiadomo, od wrzesniaskładnia wniosków decyzji itp... kurcze nie wiem czy ktos da rade to dobrze poprowadzic , martwie sie ze narobi błedów itp a ja uwielbiam porzadek w papierach. no i zastanawiam sie kogo kierownictwo wsadzi na to miejsce