Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość the_glow

ROZWÓD BEZ ORZEKANIA O WINIE

Polecane posty

Gość the_glow

Witam, chciałabym otrzymać poradę od osób, które przechodziły przez rozwód bądź też osób które znają się na sprawach rozwodowych. Otóż moja sytuacja wygląda następująco: Początkiem 2009 roku wzięłam ślub cywilny, głownie z tego powodu iż byłam w ciąży. Razem z mężem wynajęliśmy mieszkanie. W połowie 2009 roku urodził się nasz syn. Od tej pory to ja zajmowałam się dzieckiem i domem a mąż pracował na utrzymanie rodziny. Jednak od dłuższego czasu nasze małżeństwo nie układa się pomyślnie, dlatego też obydwoje myślimy nad rozwodem. Chcemy wziąć rozwód bez orzekania o winie głównie dlatego, że nie chcemy wywlekać naszych prywatnych spraw ale także dlatego, że zależy nam na w miarę szybkim i sprawnym przeprowadzeniu rozwodu. Ja zamierzam przeprowadzić się wraz z dzieckiem do rodziców. Obydwoje z mężem ustaliliśmy, że dziecko zostanie ze mną, ale obydwoje zachowamy prawa rodzicielskie, a mąż będzie miał prawo do nieograniczonych kontaktów z dzieckiem. Ustaliliśmy również między sobą, że mąż będzie płacił alimenty na dziecko w wysokości 500zł miesięcznie. W związku z zaistniałą sytuacją mam kilka pytań: - czy sąd weźmie pod uwagę nasze ustalenia? - jakie pytania może zadawać sędzia podczas przesłuchania stron? - czy konieczna będzie wizyta kuratora sądowego w miejscu, w którym będę mieszkała wraz z dzieckiem? - czy to, że jestem osobą bezrobotną może negatywnie wpłynąć na przebieg sprawy, tzn. czy sąd może nie wyrazić zgody na to aby dziecko zostało przy mnie? - czy można umieścić w pozwie np. taki zapis: „ wnoszę o powierzenie wykonywania władzy rodzicielskiej nad małoletnim . matce . przy zastrzeżeniu dla nieograniczonych kontaktów z małoletnim dzieckiem, oraz możliwości zabierania go na weekend raz w miesiącu ? - Czy sąd może zwolnić mnie od zapłaty kosztów sądowych jeżeli jestem osobą bezrobotną? Jeżeli ktoś może mi pomóc i napisać jak wygląda mniej więcej taka rozprawa to z góry dziękuje :)

Gość pierdolenie kotka
Odp. tam, gdzie coś wiem ;) - czy sąd weźmie pod uwagę nasze ustalenia? Tak. - jakie pytania może zadawać sędzia podczas przesłuchania stron ? Zmierzające do ustalenia, czy istnieje podstawa do orzeczenia rozwodu, tzn. czy pożycie uległo calkowitemu i nieodwracalnemu rozkładowi, czyli czy zostały zerwane więzi uczuciowe i "gospodarcze". - czy to, że jestem osobą bezrobotną może negatywnie wpłynąć na przebieg sprawy, tzn. czy sąd może nie wyrazić zgody na to aby dziecko zostało przy mnie? Nie sądzę. W Polsce, żeby matka nie dostała opieki nad dzieckiem, to chyba musiałaby być chorą psychicznie narkomanką-morderczynią... - Czy sąd może zwolnić mnie od zapłaty kosztów sądowych jeżeli jestem osobą bezrobotną? Może, ale nie musi.