Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość unialeszno22unia

RMUA I PORÓD . !! POMÓŻ.

Polecane posty

Gość unialeszno22unia

hi, jestem w 40 tygodniu ciąży i mam RMUA z pazdziernika bo mój pracodawca ociaga sie z wystawieniem Rmua za Grudzien . Czy szpital nie bedzie miec bóli oto ze nie jest z miesiaca ost. . Troche sie martwie. Prosze...

Gość unialeszno22unia
Nikt nic niewie !!!

Gość mama prawie 15miesięczniaków
Kobiety w ciąży i dzieci są leczone bezpłatnie, nie potrzebujesz dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie.

mam ta sama obawe... ten druk jest wazny tylko 30 dni... mam nadzieje, ze wrazie co w szpitalu pozwola doniesc nowy... u mnie drugi ida z drugiego konca polski (bo tam sa kadry firmy) i zwykle dochodza tydzien po wyplacie, kiedy stary druk juz nie jest wazny...

a nie jest tak, ze jak nie poracujesz to musisz miec zaswiadczenie z urzedu pracy, ze jestes zarejestrowany jako bezrobotny i jednoczesnie ubezpieczony ?? przeciez szpital musi miec jakies potwierdzenie, ze jestesmy ubezpieczone i ktos zaplaci za pobyt w szpitalu...

JA nie miałam nic-później dowiozłam. Rodziłam w czerwcu w a RMue miałam z lutego,dla szpitala to nie ma znaczenia,tzn wolą jak rodząca jest ubezpieczona

tez mi sie wydaje, ze nie powinni robic problemu z dowiezieniem... w koncu mozesz zaczac rodzic na ulicy i jak zabierze Cie karetka nie miec wszystkich dokumentow przy sobie...

Gość unialeszno22unia
Znalazłam informacje w internecie ,ze druk można donies 7 dni od daty przyjecia na porodówke. Moja koleżanka miała problemy w szpitalu bo zapomniała legitymacji i straszyli ją ze jej duzy rachunek przyślą za poród.

Nie, nie jest to konieczne. Leczenie dzieci, opieka nad kobietami w ciąży, działania ratujące życie, w tym leczenie nowotworów są bezpłatne i refunduje je NFZ. Nie musicie mieć dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie.

Gość do 7 dni można donieść
od przyjęcia do szpitala

Żadnego rachunku za poród nie mogą wystawić, każdą muszą przyjąć to tylko Twoja dobra wola czy przedstawisz dokumenty

u mnie na liscie rzeczy potrzebnych do porodu (wzieta ze szpitala) jest legitymacja ubezpieczeniowa lub dokument potwierdzajacy ubezpieczenie

Dokładnie, to tylko dobra wola rodzącej, czy przedstawi RMUA. Kobieta w ciąży MUSI BYĆ leczona BEZPŁATNIE i to reguluje ustawa.

Gość unialeszno22unia
Dziękuję bardzo za informacje. Mam nadzieję że wszystko sie ułoży i nie bedzie żadnych problemów. :) Pozdrawiam Jeśli macie jakies nowe info piszcie. :) Pozdrawiam

vi szpital prawdopodobnie ma stare druki i rozdaje kserowki, rozporządzenie weszło w życie w 2008 r. tutaj masz linka http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/30062,kobiety_w_ciazy_maja_prawo_do_bezplatnego_leczenia.html W ciąży leżałam w 4 szpitalach i w żadnym nie chcieli druku, ja sama pytałam, czy mam donieść i wtedy mówili, że jak chcę to proszę bardzo. Jeżdżę z dziećmi po różnych poradniach, Gdańsk, Warszawa, Poznań, Bydgoszcz, nie mówiąc o stołecznych przychodniach i w żadnej nie chcieli ode mnie potwierdzenia ubezpieczenia.

Gość unialeszno22unia
To co napisałaś jest troche dziwne ale moze rzeczywiscie tak jest. :)

Dlaczego dziwne? Niestety moja ciąża nie była książkowa i co się należałam, to moje ;) Już nie wspominając o kontrolach wczesniaczych... no ale nie o tym temat. Nie stresuj się, możesz być spokojna, że przyjmą Cię do szpitala bez rmua i na pewno nie wystawią rachunku za usługę :)

Gość unialeszno22unia
Dziwne bo znalazłam w internecie różne zmianki na temat ubezpieczeń rodzących i osób wypowiadających się jak ich szpoital potraktował.

Gość unialeszno22unia
Dzięki wilekie teraz bede spokojniejsza i zaczekam na moje malestwo które troszeczke sie ociaga.

W necie piszą różne rzeczy, grunt to znać swoje prawa, prawa pacjenta. Gdyby spotkała Cię taka historia, czego Ci nie życzę, złożysz odwołanie i sprawę masz wygraną. Ale to jest ekstremalna sytuacja, także spoko :) Życzę spokojnego, pomyślnego no i szybkiego rozwiązania :)