Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrup chrup chipsa chrup

Jakie chipsy / chrupki najbardziej lubicie?

Polecane posty

No i o jakim smaku, oczywiscie?

Gość sahbfs
solone z TESCO :)

Gość nie jem śmieci
a tym bardziej chipsów :O

Gość śmieciowe od czasu do czasu
też może być

I chwała Ci za to, aczkolwiek temat jest dla osob ktore je jedza :P

Gość ;)))))))))))))))))
STRONGi i apetiX leysiki moje cudowne

Gość robione na odpadach olejowych
w chipsach jest dużo akrylamidu, który jest rakotwórczy. Na podstawie tych danych naukowcy szwedzcy szacują, że przeciętna dawka akryloamidu przyjmowana w Szwecji wraz z pożywieniem wynosi 35-40 mg na dobę, co skłania do przypuszczeń, że "znaczna liczba zachorowań na raka w tym kraju mogła być spowodowana przez obecność w pożywieniu akryloami du". Nie proponują jednak wycofywania skażonych akryloamidem artykułów spo żywczych z rynku, zalecając jedynie, aby "unikać ich długotrwałego smażenia w wysokiej temperaturze". Odkrycie naukowców szwedzkich wywołało duże poruszenie po obu stronach Atlantyku zarówno wśród czynników rządowych jak i zainteresowanych firm. Amerykańska Food and Drug Admini stration (FDA) oraz Komisja Europejska podjęły natychmiast własne badania w tej dziedzinie, a WHO zapowiedziała zwołanie w najbliższym czasie specjalnej kon ferencji na ten temat. Jednocześnie głów ni producenci niektórych artykułów spo żywczych o dużej zawartości akryloami du, tj. firmy McDonald, Burger King i Kellogg, zaniepokojone wynikami badań naukowców szwedzkich, przystąpiły do wzmożonej kontroli produkowa nych przez siebie wyrobów.

Gość srtrtery
Ostatnio odkryłam takie nowe z lidla, jakieś deluxe, thai sweet chili i są zajebiste :classic_cool:

Gość robione na odpadach olejowych
Analizując stężenie akrylamidu u osób, które przez 4 tygodnie spożywały paczkę chipsów ziemniaczanych dziennie, naukowcy stwierdzili, że poziom tej substancji w ich krwi się zwiększył. I to niezależnie od tego, czy badano osoby palące papierosy, u których stężenie akrylamidu jest z założenia większe, czy też osoby niepalące. Akrylamid jest trucizną, a jej dawka jest przeliczana na kilogram masy ciała. Zatem, po spożyciu paczki chipsów dzieci będą mieć więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż na przykład dorosły mężczyzna ważący 80-90 kg - wyjaśnia prof. Naruszewicz.

Gość k,uykluylplp9u
crunchips chakalaka

Gość ketchupowe i serowe
pyszotaaa

ja lubie laysy paprykowe i kurczaka. a te z tesco albo biedronki - fuj. nie jadam takich smieci :o

Gość Ciacho kokosoweeeeeeee
Może to nie chipsy ale ja wole chrupac popcorn z biedrony. Jest meeeeeeeeeeeega :)

Gość takaaajednateznieidealna
ja lubie senza papryka ostra (nie wiem czy sa takie w polsce?chyba widzialam, ale nie jestem pewna) uwielbialam kiedys chio chips paprykowe (jak byłam dzieckiem,to kiedys obok mojego bloku był sklep spozywczy i pewnego dnia jakis dostawca dał mi ni stąd ni z owąd całe pudło małych paczek chio chips paprykowych:D chyba wtedy się w nich zakochałam) poza tym lubie solone z tesco bardzo lays strong takie słodko ostre też są dobre hmm lubie wszystkie poza koperkowymi itd tymi dziwnymi az chyba otworze paczke i zjem ale staram sie nie jesc za duzo, paczka wystarcza mi na tydzien-dwa jak ograniczylam chipsy to mi sie cera poprawila bardzo kiedys jadlam paczke dziennie:D

aaa i kocham crunchips cebulowo serowe mmmm az mam smaka :D

Gość A tak w ogóle
A ja lubię lays strong, te z biedronki też pycha :D

Sesese a nie masz w domu? ja tak sobie teraz myślę i kiedys zjadalam minimum paczke dziennie a teraz jak otworze paczke taka 100g to tydzien pozniej jak przychodze z zakupow (robie co sobote takie wieksze) to wyrzucam okolo polowe albo 1/3 bo nowa paczke juz mam a takich otwartych tydzien to juz sie nie da jesc hmm kiedys lubilam bardziej

Gość kasiaaaaaaaaaaa1990rrrr
ja mam duza pake ser cebula 220 g :p a wiecie ze 20 g to az 120 kcal :( juz wiecej tego nie kupuje bo chce utrzymac moje 56kg/173 ale w sumie jutro ide na disco to wytancze :P

Gość defdreswfsef
Czakalaka smak afryki :D, TOP cebulowe z biedronki i zielone Pringelsy :)