Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tessssssaaaaa

Niedługo rodzę i mam kilka pytań do oświadczonych mam

Polecane posty

Gość kijevna
wiesz cokolwiek o tłuszczu, mięśniach i kośccu i jak to się zmienia w czasie ciązy? rzekomy tłuszcz to jest akurat najmniejszy problem - jeśli jest:) babcie i prababcie miały też swoje "poradniki" - to były rady przekazywane przez starsze kobiety - i one i my musimy tylko przesiać to co warte od tego co nie warte...

spirytus odkarza i wysusza:) nie wiem jak terz, ale jak ja urodziłam, to przyszła do mnie położna środowiskowa, która właśnie jest od tego aby odpowiedzieć na wszelkie wątpliwości i podzielić sie dobrymi radami co i jak:) trzeba tylko zapytać:) wiec nie ma co sie martwić za wczasu - ale to moje osobiste zdanie:P

Gość mamaMAKSYMILIANKA
Witajcie .mój mały od początku nie chciał spać na plecach.cały czas na boku albo jednym albo drugim.teraz ma 7mies i nadal lubi spać na boku.jak przekręci sie na plecy to tak śpi ale krótko bo zaraz sie przewraca na boki. Pępka nie przemywałam niczym i ładnie sie zagoił no i mały spał na płaskiej poduszce. Może któraś mama chciałaby odkupić wózek Baby Merc ze spacerowką plus wyposażenie(torba,nosidło,siatka przeciw owadom,folia przeciwdeszczowa). zielony w czarno białe kwiaty.lekki,alufelgi pompowane koła. Stan idealny. Warto bo za nowy daliśmy 1200.możliwy odbiór osobisty. Zainteresowane mamusie prosze o kontakt. zdj wyśle e-mailem.700zł cena do uzg. 726 850 406 może być sms. Mam też ciuszki dla noworodka mogą być dla chłopca bo kolorowe ale wydaje mi sie że bardziej dla dziewczynki (bo to z chrześnicy mojej).po około 3zł za sztuke.rozmiar 56 0-3mc.w db stanie. 3pajacyki,3body z długim,jedno z krótkim,kaftanik,3bluzeczki,rampers,3pary spodni od półśpioszków. Może ktoś by chciał.726 850 406.

Gość a gdzie można
Moja córka od urodzenia spała na poduszce-naleśniku, ale jak tylko zaczęła się przewracać to wogóle nie miała poduszki. W tej chwili ma 1,5 roku i ma normalną poduchę i zanim zaśnie to wyrzuca ją z łóżeczka po czym zasypia jakby "na czworakach". A w nocy nawet jak włożę poduszkę do łóżeczka to i tak zaraz mała się poprzewraca i zazwyczaj na poduszce leżą nogi :D Nigdy nie spała na boku ze względu na szerokie pieluszkowanie przez ponad 3 miesiące - pewnie jej było niewygodnie, a potem się przyzwyczaiła do spania na plecach(miała delikatnie uniesiony materacyk). Dopiero jak sama zaczęła się przewracać to zaczęła spać na brzuchu. Co do przemywania pępka - nie zwracałam uwagi czy go moczę w wodzie czy nie, ale zamiast używać nasączonych gazików to wkraplałam spirytus kroplomierzem dookoła pępka.

Gość gogaaaaaaaaaa
1.Ze wzgledu na ryzyko smierci lozeczkowej nie zaleca sie poduszek i powinno klasc sie dziecko na plecach do 6go mca-ja sie do tego stosowalam.Potem sam przekrecal sie na brzuch i teraz spi najczesciej "na muzulmanina" 2.Polozna nie zalecala spirytusu, wiec nie uzywalam i wszystko ladnie sie zagoilo 3.W kapieli staralam sie nie moczyc pepka,ale w szpitalu jak malego kapali to powiedzieli,ze to nie ma wiekszego znaczenia 4.Lepiej zeby spal w lozeczku to sie przyzwyczai,ale duzo moich znajomych mialo gondole/Mojses basket przez pierwsze 3 mce.Moj chcial spac tylko w duzym lozku z nami :)A teraz spi w swoim junior bed-lozeczko bylo praktycznie nie uzywane-ma 13 mcy

Gość kocham moją kruszynkę
1. Moja spała na poduszce od urodzenia. Ale ma taką płaściutką poduszkę, nie zapadającą się, więc byłam spokojna ( co innego jak niemowlak śpi na takiej poduszce jak dorosły). Po drugie na płasko nie chciała mi spać. Są zwolennicy poduszek jak i przeciwnicy. Wybór należy do ciebie. 2. Dziecko spało w łóżeczku tylko przez dzień a w nocy ze mną. Karmiłam piersią więc było mi tak wygodniej. A po drugie byłam spokojniejsza jak ją miałam przy sobie. Odkąd trzyma sama główkę śpi w łóżeczku i nie było z tym problemu (niektórzy twierdzą że dziecko nie powinno spać z mamą bo się przyzwyczai i nie będzie później chciało samo spać-u mnie się ta teoria nie sprawdziła) 3. Nieraz zdarzyło mi się zamoczyć pępek i nic się nie stało. Ale trzeba uważać żeby do takich sytuacji nie dochodziło 4. Ja smarowałam pępek spirytusem nierozcieńczonym. Zamaczałam patyczek higieniczny i przemywałam nawet kilka razy dziennie. 5. Po jedzeniu zawsze dawałam na bok, dlatego że może się mleko ulać. A spała różnie raz na plecach, raz na boku. Jeżeli dziecko śpi na boku to ważne jest żeby mu w nocy jak się obudzi do jedzenia zmienić bok, aby nie spało całą noc na jednym. Samo się nie potrafi przewrócić, a jak mi by ktoś kazał spać w jednej pozycji przez całą noc to bym chyba oszalała. Ja też panikowałam, ale jak się moja kruszynka urodziła to automatycznie w większości sprawach sama wiedziałam co jest dla niej najlepsze:) Powodzenia:D

Gość ;ll;
goga czyzbys mieszkala w UK? u nas to samo pepka niczym nie smarowalam, ani go nie przemywalam, odpadl po 5 dniach i bardzo ladnie wszystko wyglada,

Gość gogaaaaaaaaaa
do ;ill; Owszem,mieszkam w uk. Z jednej strony niby sluzba zdrowia Cie olewa,ale z drugiej nie panikuja jak w Polsce...

Gość mamuńka
mój synek miał polewany pępek spirytusem, kikut odpadł po 6 dniach od narodzenia, nigdy się nie paprał, nie krwawił itp. zachlapałam go raz czy dwa wodą przez nieuwagę ale dziecko ŻYJE! do spania używaliśmy poduszki płaskiej jak nalesnik, ale tylko na pleckach, na boczku lub brzuszku bez poduszki mój chętnie spał na boczku przez jakiś pierwszy miesiąc, potem zdecydowanie wolał na plecach

jestescie okropne co niektore moze dziewczyna jest młoda i nie wie o tym?pomyslałyscie zreszta na forum mozna o wszystko pytac lepiej pytac niz niewiedziec kochana nie kladz dziecka nigdy na plecach bo sie zaksztusi podusze mozesz dac od 4 miesiaca pepek mozesz przemywac spyrolem ale mało mojego dzidzi odpadł po tyg pozdrawiam i gratuluje :)