Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a wy jaki co

kupiłam sos sojowy ...a nie wiem do czego go uzyc!

Polecane posty

Gość a wy jaki co

:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do sajgonek do rosolu zamiast maggi do marynat do kuraka po japonsku do sosow do salatek do kotletow mielonych 2-3 kropelki dadza miesu smak do spaghetti

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do schabu pieczonego: 1/4 szkl. sosu sojowego, 2 łyżki przegotowanej wody 2 łyzki miodu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięć smaków - z powyższych składników zrobic marynatę, zalać nią np. 1.5kg schabu, przykryć, wstawić do lodówki na całą noc, odsączyć, schab przełożyć do natłuszczonej brytfanki, piec pół godziny w 200 stopniach, podlać pozostawioną marynatą, przekręcić na druga stronę, piec jeszcze godzinę, cały czas podlewając marynatą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Używam go prawie wszystkiego jest bardzo zdrowy (mieszkam w Japonii)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sotrue
łatwy i pyszny sosik: woda + sos sojowy (do smaku) + mąka ziemniaczana (troszkę do zagęszczenia), polać tym sosem ryż z kurczakiem i warzywami. Pyyyycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladinia
używam go tak jak maggi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eryheryg
Tofu tak,tak,bardzo zdrowy,bo zawiera glutaminian sodu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eryheryg
Tofu mieszkasz w Japonii,wiec mozesz kupic taki bez chemii,ale wydaje mis ie,ze takze lupujesz ten z chemią. W Polsce ogolnie mozna dostac ten bez chemii,ale niestety jest b.drogi. Wątpię aby autorka kupiła ten szlechetny,prawdziwy sos sojowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kupuje ten bez chemi sos sojowy jest produktem japonskim u mnie jest bardzo tani I jest ich wiele rodzaji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tofu, zazdroszczę Ci że mieszkasz w Japonii Jak to się stało że tam zamieszkałaś? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rodzajów Tofu nie rodzaji
Nie ma takiego slowa rodzaji :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ddhhd
ja używam do piersi z kurczaka jako marynatę - piersi z kurczaka wkładasz do miski, zalewasz sosem aż zrobią się brązowe, wyciskać 1/2 lub 1/4 cytryny, dodajesz przyprawy i wrzucasz na patelnię. możesz to potem zrobić jak typowe schabowe albo pociąć piersi na mniejsze kawałki i usmazyć z pomidorami, pieczarkami, kukurydzą i innymi warzywami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piersi z kurczaka czy indyka pokroic w paski, ciut posolic. Zalac plynnym miodem (mozna tanim), wszystko wymieszac i na godzinke do lodowki. Potem usmazyc na rozgrzanej glebokiej patelni (na srednim ogniu, 10-15 minut), miod sie wyparuje, a miesko pozostanie miekkie. Pod koniec smazenia dodac sos sojowy i dokladnie wszystko wymieszac. Podawac z ciemnym ryzem, mozna z zielona fasolka lub mieszanka warzyw, kto jak lubi. Miodu w gotowym daniu w ogole nie czuc, w polaczeniu z sosem sojowym to jest to ! Znakomity kurczaczek wychodzi, polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze zapomnialam dodac - jezeli ktos kupi twarda wolowine, mozna uzyc sosu sojowego jako marynaty. Zalac kawalki miesa, wstawic do lodowki na cala noc, i miesko bedzie miekkie. aromatyczne i pyszne. Sprawdzone !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marynata np do schabu sos sojowy sol ziolowa majeranek pieprz kolorowy lub ziolowy szczypta czabru mieso marynowac co najmniej 12 godzin potem upiec w warzywach w naczyniu zaroodpornym ( cebula por papryka pomidor)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paschalina
ja kiedyś w ramach mieszania kultur podałam kopytka z sosem sojowym i do tego sałatkę z zielonych pomidorów. pycha ;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paschalina
a i jeszcze ze wschodnich klimatów to polecam kurczaka w marynacie teriyaki- jest na bazie sosu sojowego, do kupienia w saszetkach w większości większych sklepów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kaciaa jak zrobić
żeberka słodko pikantne i kuraka po japońsku ? Podzielisz się przepisem ? I jeszcze coś.. znasz fajny przepis na żeberka- barbecue ? :-) Jestem Twoją fanką a konkretnie fanką Twoich przepisów :D. Z góry dziękuję za odp :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kacia pieknie ziekuje za komplement :) co do zeberek barbecue kacia nie robila i nie pomoze a oto pomoc kurak po japonsku sos sojowy jedno jajko maka ziemniaczana imbir starty lub swiezy swiezy lepszy sol troszke wody-zawsze a oko wszystkie skladniki z tego robisz ciasto kurze cycki kroisz w kawalki zanurzasz w ciescie dokladnie mieszasz i wio do lodowy najlepiej na 12 h ale jak nie mozesz nie chcesz nie masz czasu chceci ochoty i godzinka jest ok smazysz w glebokim oleju na zloty kolor podajesz gorace z ryzem na ostro ziolowo djesz sol daneie musi byc slone i kropisz delikatnie sokiem z cytryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zepis na pikantno slodkie zeberka potrzebujesz duze miesne zeberka najlepsze sa naczynie zaroodporne smarujesz tluszczem ja daje cienka warstwe smalcu na dno mnostwo cebuli pokrojobej w plasterki cienkie czerwonej i bielej zeberka marynujesz w miodzie pikantnym sosie chili ja daje vifon soli ziolowej ziolach prowansalskich i szczypie curry papryka istra i papryka slodka kladziesz na cebuli i wio do piekarnika az sie zruminia rewelacyjne do frytek czy ziemniaczkow zapiekanych a smalczyk spod zeberek pyszny na kanapke :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kaciaa jak zrobić
Kaciaa ale przez ciebie zgłodniałam :D Dziękuję Ci bardzo 🌼 Dla mnie jesteś fenomenalna !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ej spoko bo sie zarumienie w weekend zakladam bloga kulinarnego dam tu linka i zapraszam serdecznie :) mam nadzieje ze nie zawiode Twojego zaufania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kaciaa jak zrobić
Bardzo chętnie będę odwiedzała Twojego bloga :-) Jeszcze nigdy nie zawiodłaś mojego zaufania :-) a Twoje przepisy,pomysły są świetne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GośkaKowalczyk
Do sushi!Ne wyobrażam sobie sushi bez sosu sojowego!Za każdym razem jak ide do Sushi Wesoła i zamawiam futomaki to proszę o podwójną dawkę sosu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×