Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktosiek.

chemicy ! pomocy !

Polecane posty

Gość ktosiek.

nie wiem jak tworzyć wzory kwasów. ;/ nie ma tego objaśnionego w książce, a było to już na początku roku i jakoś nie mogę sobie przypomnieć. ;/ kojarzy mi się coś z tzw regułą krzyżową, ale kiedy ją zastosuje to wychodzi mi jakoś inaczej niż w książce ;/ wytłumaczcie mi np na przykładzie kwasu fosforowego (V). ogólny wzór : H3PO4. z góry dzięki. ;*

Gość lae-czego-nie-
rozumiesz? naucz-się-ich-na-pamieć-i-po-kłopocie

Gość bezradna19
P4O10 + H2O tlenek fosforu + woda

Gość zła wiadomośćniestety
wzorów kwasów nie nauczysz się TWORZYĆ, trzeba tych wzorów nauczyć się na pamięć :). Możesz nauczyć się tworzyć wzory tlenków, wodorotlenków i soli

dokładnie jak pisze lae-czego-nie-, żadnych regułek, wykuj na pamięć. I zapamiętaj co jest w nich resztą kwasową i ile atomów wodoru ma cząsteczka danego kwasu, przyda się jak będziecie mieli sole (łomatko kiedy to było, lata temu :D) ;) Powodzenia.

Gość ktosiek.
ha ! nauczyć się to nie problem . poza tym juz je umiem. tylko boje się ,że mnie zapyta jak one powstały i wtedy pozostaje mi tylko rozłożyć ręce ;/

Aha, chodzi o coś takiego? SO2+H2O-> H2SO3 ? No fakt, tego się też trzeba nauczyć, ale co w tym trudnego?:P Tlenek kwasowy+woda, cała filozofia. A regułą krzyżową sobie nie zaprzątaj głowy, ona nie dość że nie jest stosowana to jeszcze bywa błędna, po cholerę was tego uczą :o. Kończę technikum chemiczne i jeszcze nigdy żadna reguła krzyżowa w kwasach nieorganicznych nie była mi potrzebna,.

Gość bezradna19
nie sluchaj tych matołów tu nie trzeba sie niczego uczyc wartosciowości masz w tablicy okresowej mendelejewa i tylko sprawdzasz tlen zawsze 2 wartościowy siarka 2 , 4 lub 6 zalezy jaki masz kwas na podstawie oceniasz wartościwosc i tworzysz wzór tlenku a potem tylko uzgadniasz współczynniki ;) pozdr ;)

Gość zła wiadomośćniestety
wzory nie powstają :), może paść pytanie, jak powstają kwasy-chodzi o sposób otrzymywania kwasów a nie wzorów kwasów :)

@zławiadomość, to taki skrót myślowy :D błędny, ale wiadomo o co chodzi.

Gość ktosiek.
dzięki. ; ) przynajmniej wiem na czym stoje. ; D