Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna pytajaca

darowizna

Polecane posty

Gość taka jedna pytajaca

ktos moze wie, jak to jest, kiedy ktos daje ci ziemie, dajmy na to podworko, a na nim stoja budynki gospodarcze plus dom to ta darowizna moze dotyczyc tylko tego kawalka ziemi czy wchodza w to od razu wszystkie te budynki??? czy to sie zalatwia jakos osobno, znaczy ziemia osobno a budynki osobno?? ktos w ogole sie zna na tych sprawach? bo ja jestem zielona a brat stwierdzil ze musze sama sie dowiedziec

Gość taka jedna pytajaca
nikt nic nie wie czy macie ciekawsze tematy?

Gość może zacznij od wynajęcia
nie można darować siemi BEZ BUDYNKÓW jeśli na niej stoją..

Gość taka jedna pytajaca
aha, wlasnie miedzy innymi o to mi chodzilo wole wiedziec, co mi ewentualnie chca "darowac"... a jak to jest z budynkami? poza jakims ubezpieczeniem ponosi sie jeszcze jakies oplaty np roczne?? moze glupie moga sie wydawac te moje pytania ale nigdy w zyciu niczego takiego znaczy ziemi itp nie mialam na wlasnosc i nigdy mnie to nie interesowalo

Gość jak ktos daruje ci ziemie
a w akcie darowizny nie ma mowy o budynkach to twoja jest tylko ziemia , budynki mozna darowac innej osobie.

Gość taka jedna pytajaca
hmmmm czyli jak jest tak naprawde?

Gość taka jedna pytajaca
moze ktos jeszcze orientuje sie w temacie i cos potwierdzi lub zaprzeczy?

Gość maturks4
A te budynki fruwać mają? Bez ziemi?

Gość taka jedna pytajaca
o rany ludzie, darujcie sobie te ironiczne uwagi... prosze o normalne odpowiedzi osob ktore cos na ten temat wiedza konkretnego

opłaty to przede wszystkim podatki: podatek od nieruchomości i ewentualnie opłata za dzierżawę wieczystą jeśli ziemia jest w dzierżawie a nie własność. Nie wiem czy musisz cokolwiek ubezpieczać, chyba nie ma takiego obowiązku...

no i oczywiście podatek od darowizny, jesli cie obejmie - musisz zapytać w urzedzie skarbowym

Gość taka jedna pytajaca
dzieki za odpowiedzi ale poki co to i tak widze ze wiem o wiele za malo...

przejdź się do notariusza i zapytaj, powinien wiedzieć :)

Gość jak ktos daruje ci ziemie
W pewnych wypadkach określonych w przepisach, niektóre trwale z gruntem związane budynki lub ich części stanowią lub mogą stanowić odrębny od gruntu przedmiot własności. Takie budynki i ich części są także nieruchomościami, które w odróżnieniu od nieruchomości gruntowych określa się jako nieruchomości budynkowe. Nieruchomości budynkowe są to budynki trwale z gruntem związane, które na podstawie przepisów nie stanowią części składowych nieruchomości gruntowej, lecz są odrębnymi od gruntu przedmiotami własności, Przepisy szczególne określają przy tym relacje tego prawa do nieruchomości, na której budynek został wzniesiony. W aktualnym stanie prawnym ze względu na treść art. 235 1 Kodeksu cywilnego odrębną własność mogą stanowić budynki wzniesione na gruncie Skarbu Państwa lub gminy przez wieczystego użytkownika. W takim przypadku w myśl art. 50 Kodeksu cywilnego w związku z art. 235 2 Kodeksu cywilnego przysługująca wieczystemu użytkownikowi własność budynku jest jako prawo związane z użytkowaniem wieczystym częścią składową tego prawa. http://www.eporady24.pl/drukuj_uchwaly-287.html moze ta strona pomoze ci jezeli sytuacja jest chc troche podobna do twojej ale takich porad to raczej szukaj u prawnika a nie na forum bo tu sami "fachowcy" siedzą wiec niczego sie nie dowiesz

Gość taka jedna pytajaca
looo matko... taki prawniczy belkot to juz w ogole do mnie nie trafia, ale dzieki za rady

jak się wczytasz w ten bełkot prawniczy to zobaczysz, że MOŻE BYĆ 2 WŁASCICIELI BUDYNKU I ZIEMI TYLKO WÓWCZAS JESLI JWŁASCICIELEM ZIEMI JEST SKARB PANSTWA LUB GMiNA która ci tę ziemie dzierżawi... tak więc osoba o nicku "jak ktos daruje ci ziemie" sama nie rozumie co czyta radząc 22:06 [zgłoś do usunięcia] jak ktos daruje ci ziemie a w akcie darowizny nie ma mowy o budynkach to twoja jest tylko ziemia , budynki mozna darowac innej osobie. :P