Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziecidzieci

do ilu lat Wasze dzieci piły z butelki?

Polecane posty

rebel yell - moja córka zasypiała przy piersi, teraz ma 16 mc i karmię nadal i myslę ze jeszcze 2 mc i koniec, ale.... skończyła rok i zaczęlam powoli odstawiać od piersi, stopniowo. Potem zaczęłam uczyć usypiania bez piersi w dzień i nocy, zamiast piersi która dawała poczucie bezpieczeństwa zaczęłam tulić itp. teraz kładzie się na łóżko, ja obok, opowiadam bajkę, rozmawiam z córką i w ciągu 15 min córcia zasypia;] Pierś dawała poczucie bezpieczeństwa ale można to zastąpić w odpowiednim czasie:) Ja Cię nie krytykuje, Twoje dziecko i rób jak uważasz za słuszne, wg mnie to jest zły nawyk i tyle.:)

Gość dziecidzieci
fajna babka z forum..... Nie jestem "leniwą ani głupią matką" wręcz przeciwnie :P Przeczytaj cały temat , a pózniej się wypowiadaj, moja córka FUNKCJONUJE NORMALNIE :P umie jeść sztućcami, pić z kubka, siusiu robi na ubikację, rączki umyje nawet sama mydełko wyciśnie :P:P jak wyżej pisałam alfabet powie, liczy, itp. Po prostu pije sobie z butelki mleko , a nie którzy robią z niej "sierotkę maryśkę" Och książkowe mamusie zgubią Was kiedys te lektury idealnych dzieci :)

Nie napisałam że TY jesteś głupia , pisałam ogólnie ze takie nawyki u dzieci to głupota i lenistwo matek bo takie jest moje zdanie. Dobrze ze się prawidłowo rozwija i tp ale wg mnie picie z butli 3.5 latka jest ZŁYM Nawykiem! Tyle:)

fajna babka z forum - a powiedz, Ty nie masz czegos co bardzo lubisz a co nie bardzo "klei sie" z Twoim wiekiem :P ...? Ulubionego misia pluszowego, albo poduszke z ktora zawsze spisz... a moze ukochany breloczek ktory sciskasz zawsze w dloni kiedy sie denerwujesz ...? A moze masz jakies codzienne "rytualy" .... na sniadanie pijesz szklanke soku pomaranczowego zawsze wybierajac "swoja" szklanke albo kawe pijesz zawsze ze swojej ulubionej wyszczerbionej filizanki ... ? Nie ?? No to jestes wyjatkiem :P

Gość do tej fajnej co glupoty gada
ale ty jestes ograniczona,ja pierdziele

i zeby nie bylo .... jest rzecza oczywista ze nalezy dziecko uczyc dobrych nawykow ale NIC NA SILE. Jesli dziecko po odstawieniu butelki placze, nie chce pic swojego mleka z niczego innego to dlaczego mu to zabierac, w imie czego ?!? Przyjdzie taki moment ze samo butelke rzuci i mozna go do tego oczywiscie zachecac... ale nic poza tym :)

Gość dziecidzieci
jeju, ale się temat rozkręcił, a to tylko butelka mleka :)) Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi no i wsparcie Zmykam spać bo do pracy trzeba rano wstać Zajrze jutro Pozdrawiam !

Gość xxxxxxyyy
Mnie jak widze takie duze dzieci pijace z butelki przez smoczek dziwi po prostu jak im moze byc wygodnie pic w ten sposob - smoczki nie sa dostosowane do takich duzych buziakow i wygada to jak dosc skomplikowana i groteskowa gimastyka. U moich dzieci butelka poszla w naturalny sposob w odstawke - starsi chlopcy pili z butelki do jakis 18 miesiecy a potem jak zauwazylam, ze zanika im odruch ssania - dzieci jedzace przez caly dzien lyzeczka, pojace ze zwyklych kubkow w naturalny sposob zatracaja tez odruch i zaczynaja coraz bardziej posapywac przy butelce , trzymac ja w dziwny sposob to bez wiekszch dyskusji i ceregieli przestalam szykowac ta nieszczesna butelke i tyle . A mala nigdy nie lubila pic z butelki - i jak miala 6 miesiecy i jadla ladnie lyzeczka i pila z kubeczka z dziubkiem (bez zaworu - tylko 3 dziurki ze swobodnym przeplywem) to tak plakala na widok butelki, ze po prostu przestalam ja podawac, bo bez sensu bylo zmuszac dziecko do picia z butli. Teraz ma 21 miesiecy i najbardziej lubi pic z normalnych ceramicznych kubkow - i bynajmniej nie uwazam, ze odbieram jej przez o dziecinstwo. Ja po prostu nie widze powodu by zatrzymywac dziecko w rozwoju i trwac przy czyms co jest juz mu niepotrzebne na pewnym etapie rozwoju. rebel yell - podejrzewam, ze mieszkasz w UK i owszem tu nikt nie krytykuje otwarcie rodzicow podajacych dziecku butelke w wieku 5 lat lub trzymajacych je w pieluchach do oporu - ale nie bez kozery dzieci po ukonczeniu 6 miesiaca zycia otrzymuja kubeczki z ustnikiem w prezencie w przychodni, sa tez organizowane pogadanki dla mam o rozszerzaniu diety dziecka oraz zachecaniu go do gryzienia, samodzielnego jedzenia itp. - to ze ci nikt w oczy nie mowi, ze robisz zle, nie znaczy ze dobrze robisz.

Gość dziecidzieci
a miałam iśc spać :) xxxxxyyy "tak plakala na widok butelki, ze po prostu przestalam ja podawac, bo bez sensu bylo zmuszac dziecko do picia z butli. Teraz ma 21 miesiecy i najbardziej lubi pic z normalnych ceramicznych kubkow " a moja córka płacze jak zabieram jej butelkę-bez sensu zmuszać dziecko i zabierać jej to co lubi - w moim przypadku butelkę xxxxyyyy pije "z normalnych ceramicznych kubków" uważaj takie kubki zawiera wysoki poziom metali cięzkich, szkodliwych dla zdrowia :P to gorsze od picia mleka z butelki

xxxxxxyyy- akurat nie w UK ;) ... ale to nie ma zadnego znaczenia :). Piszesz "... U moich dzieci butelka poszla w naturalny sposob w odstawke - starsi chlopcy pili z butelki do jakis 18 miesiecy a potem jak zauwazylam, ze zanika im odruch ssania - dzieci jedzace przez caly dzien lyzeczka, pojace ze zwyklych kubkow w naturalny sposob zatracaja tez odruch i zaczynaja coraz bardziej posapywac przy butelce , trzymac ja w dziwny sposob to bez wiekszch dyskusji i ceregieli przestalam szykowac ta nieszczesna butelke i tyle ..." i kluczowe slowa to "W NATURALNY SPOSOB" :) Jednym dzieciom przychodzi to latwiej, innym trudniej, jeden wyrzyci butle wczesniej a drugi pozniej.... i wlasnie chodzi o to zeby nic nie robic na sile i nie trzymac sie sztywno schematow typu "w wieku 18 miesiecy koniec z butelka" albo do dwoch lat koniecznie na nocnik (bo jak nie to znaczy ze matka ma dziecko w .... ;) ) .... Jak byscie sie poczuly gdyby Wam ktos powiedzial ktoregos dnia : "Koniec !!! Od dzisiaj nie pijesz porannej kawy z Twojej wyszczerbionej filizanki !! I nawet gdyby Wam w zamian dal piekny porcelanowy serwis to i tak bylybyscie smutne, prawda ;) ... ? Tez spac uciekam....

Gość xxxxxxyyy
dziecidzieci - cale zycie pije z takich kubkow , jak chyba wiekszosc ludzi w Europie i ogolnie na swiecie i pierwszy raz slysze o tych metalach ciezkich . W ogole nie rozumiem w jaki sposob probujesz mi tu dogryzc tym stwierdzeniem, bo i ile sie nie myle to twoja corka tez ze zwyklych kubkow pije - no chyba, ze tylko plastik jest u was dozwolony - ale tu uwage, pod wplywem ciepla uwalniaja sie z niego substancje rakotworcze z butelek zreszta tez :P. I gdzie ja pisalam, ze picie z butelki jest szkodliwe dla zdrowie - dla mnie jest ono w przypadku dwulatkow szkodliwe estetycznie. rebel yell - nie pisze by odbierac na sile, ale po prostu widze - mam w rodzinie 3 latka pijacego z butelki , jak takie duze dzieci w sumie sie mecza przy butelce - nie jest to juz dla nich naturalny sposob picia tylko dziwny utrwalony nawyk - i piszac, ze w SPOSOB NATURALNY zrezygnowalismy z butelek - nie mam na mysli tego, ze dzieci same z nich zrezygnowaly , ale to, ze w momencie, gdy zobaczylam, ze zaczja dziwnie ukladac jezyk, nadmiernie sapac przy piciu i ogolnie zatracac niemowlecy sposob przelykania to bez konsultowania sie z nimi po prostu przestalam im podawac butelke . I kazde dziecko, ktore w ciagu dnia normalnie je , zuje , pije z kubkow zatraca w NATURALNY sposob ten odruch i podawanie mu butelki jest zbedne a argument o przyzwyczajniu i psychice mnie nie przekonuje - pewnie szkody moze tym sie nie wyrzadzi, ale po co stwarzac sobie sztuczny problem - gdybscie przestaly podawac butelke w odpowiednim wieku to teraz wasze 3 latki by nie byly do niej przywiazane i teraz bedziecie musialy szykowac te butelki przez niewiadomo ile jeszcze lat czekajac az dziecko dorosnie .

Gość nie nie moge normalnie
''szkodliwe estetycznie'' buahahahahahahahahahahaha to ja wole zeby moje dziecko robilo cos co wygląda nieestetycznie ale sprawia mu przyjemnosc :)

Gość ooooowwwww
moj mial 5 lat jak sam poszedl i wyrzucil ją do kosza. a teraz ma 7 i jeszcze czasem podbierze swojej 2 letniej siostrze :) zeby sobie tylko possac :)

Gość nata83
Mój syn ma 4.5 roku i dopiero tydzień temu przestał pić herbatę wieczorem w łóżku z butelki, ale tylko dlatego, że w nocy ukradły mu ją elfy... to był jedyny sposób;)

Gość marimer, często kładź na
synek ma 3 lata i 8 miesięcy, rano i wieczorem pije mleko z butli niestety, inaczej - w kubku - nie wypije wcale, nie chcial pić z niekapka (próbowałam róznych firm), przez słomke, Jemu po prostu wygodniej jakoś z butki i nie daje się przekonać, dodam, że w ciągu dnia od bardzo dawna pije z kubka

dziecidzieci ty dalej nie rozumiesz,niech je widelcem,lyzka,tu chodzi o sam fakt dawania butelki a nie o to ze inaczej jesc nie umie,sama przeczytaj caly temat

fajna babka z forum ma racje! my zasypiania z butelka oduczylismy jak maly mial 12 miesiecy a i tak wg mnie to pozno,ale jakos poszlo :D

odpowiadając na pytanie z tematu, nie wdając się w dyskusję czy to dobrze czy źle że pije tak długo mój syn najpierw w wieku 11 miesięcy sam zrezygnował z piersi, po 3 miesiącach nagle przestał pić mleko z butelki. niestety wraz z rezygnacją z butli przyszła rezygnacja z mleka. obecnie mleka wcale nie pije, ani z kubka niekapka, ani z bidonu ani ze zwykłego kubka, ani modyfikowanego ani krowiego. chyba ma to po mamie :P z tym że ja odrzuciłam mleko jak miałam 3 miesiące :P jedyne czego sama go oduczałam to ssanie smoczka, ale i to poszło szybko i sprawnie. poczekałam na dobry moment i po 3 dniach smoczek nie był potrzebny :)

Gość gość
mój synek skończył 7marca 3lata i nadal pije mleko a jak mu nie dam to przynosi mi garnuszek w którym gotuje mleko z kartonu

Gość Szczęśliwa Mężatka :)
Moja córka ma 2,5 roku i przed spanie mm pije z butli. Nie wypije mleka z kubka.W mojej rodzinie dzieci bardzo długooo pija mleko z butelki i nikt nie robi z tego problemu.

Gość gość
o zgrozo dzieciak ponad 3 lata pije mleko z butli.a jak kobieta karmi takie dziecko to ludzie się gorsza!widac tu głupotę niektórych matek.piers to piers a butla?

Moja córka ma 3.5 roku i tez pije na noc mleko z butli. I sie tego nie wstydze. Ona jest potwornym niejadkiem i w ciagu dnia musze bardzo przekonywac ja zeby cokolwiek zjadla. Ma tez delikatna psychike i bardzo sie wszystkim przejmuje, jest wrazliwa i podatna (niestety) na ataki placzu z blahego powodu. Ta wieczorna butla to jedyny pelny posilek po calym dniu i ukojenie które powoduje ze lepiej i spokojniej spi. Ona wie ze niedlugo musimy sie pozbyc butelki, rozmawiamy o tym z córka i na pweno w przeciagu kilku miesiecy to zrobimy. Ale nic na sile. Na wszystko przychodzi czas. A kazde dziecko jest inne i ma inne potrzeby. XXX A co do zgryzu to moja córka ma zly zgryz -tzw, otwarty... ale nie od butelki a dziedziczny po tatusiu. I dentystka powiedziala ze bedzie potrzebna korekta na stalych zebach. Bo predyspozycje do zlego zgryzu sa przede wszytkim dziedziczne. A jedna butelka mleka naprawde nie robi jakiejs ogromnej róznicy. XXX A w ogóle to teraz mamy sa smieszne. Wczoraj widzialam temat o spaniu... w podobnym tonie. Moje dziecko nie spi w dzien odkad ma 18 miesiecy!!! Moej je kanapki od 8 miesiaca zycia!!! Moje sika na nocnik odkad skonczylo 9 miesiecy i samo chodzi odkad skonczylo 6!!! I tak dalej i tak dalej. To jest naprawde smieszne i troche zalosne... Kazde dziecko rozwija sie inaczej, ma inne potrzeby, inna psychike i innych rodziców. To ze robi cos pózniej lub dluzej nie musi wynikac z lenistwa rodziców ale np z ich obaw, strachu, psychiki dziecka czy innych przekonan. Kazdy sam wychowuje dzieci - najlepiej jak potrafi.

Gość gość
mój mleko odrzucił jak miał 6 miesięcy...a za chiny nie mogę oduczyć picia wieczorem z butelki wody....w dzień pije normalnie ze szklanki..a wieczór przychodzi i masakra jest smoka odrzucil jak miał 4 miesiace są jakieś rady?

Gość gość
miało być 16 miesięcy

Gość matka wielokrotna
mój syn ma 35 lat i dalej pije z butelki. Tłumaczę mu, że to nieeleganckie - sa szklanki, sa kieliszki - a on mówi, że z butelki lepiej smakuje.

Gość matka wielokrotna
Przepraszam, wprowadziłam was w błąd - syn ma 424 miesiące. Jakieś rady?

Gość gość
Moje ma ponad 3 lata i tez pije mleko z butli przed spaniem .Jak chce to niech sobie pije .Ja tez bardzo długo piłam kasze z butli bo tak smakowała najlepiej:)

Gość gość
pierwsze rok a drugie wcale ale zmierzam karmić piersią do ok. 2 lat

Gość gość
pierwsze rok a drugie wcale ale zmierzam karmić piersią do ok. 2 lat

Gość gość
Ja zamierzam karmic piersią moje gdzieś tak do 5 roku. Wtedy zacznę je odstawiac, żeby mogło do szkoły już chodzic samo.