Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarnulka198512

umowa 3/4 i ciążą

Polecane posty

Gość czarnulka198512

witam dostałam sie do pracy(Biedronka)umowe dostałam na 3/4 etatu do 30.09.2011r,chciałam sie dowiedziec czy jak zajde w ciąży to czy cos mi sie nalezy,cz moge isc na macieżynski,czy firma bedzie mi cos płacic do konca umowy?To jest moja pierwsza praca,z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość no nie prosze...
pierwsza praca, umowa na czas 9 miesiecy i ty juz o ciazy myslisz? no prosze! jesli zajdziesz w ciaze to twoja umowa sie przedluzy do dnia porodu, potem nie musi z toba pracodawca nic podpisywac, a w takim wypadku maciezynski zaplaci ci zus.

Po pierwsze macierzyński, a nie macieżyński. I jeżeli chodzi o środki, to rzeczywiście zawsze pochodza one z ZUS, ale jak jestyeś pracownikiem, to nalicza i przelewa Ci środki na konto pracodawca. Potem pracodawca odejmuje te pieniądze od składki, którą płąci do ZUS (jest na to specjalne miejsce w deklaracji ZUS skłądanej przez pracodawcę). Ty tego nie widzisz i nie czujesz. A jeżeli masz umowe przedłużoną do dnia porodu, to z chwilą urodzenia dziecka tracisz status pracownika, były juz pracodawc aprzekazuje Twoją dokumentacje do ZUS i ZUS sobie sam wylicza ile ma Ci zapłacić i dostajesz przelew z ZUS, bądź przynosi Ci listonosz pieniądze do domu.

1. Żeby przedłożono ci umowę w chwili jej wygaśnięcia musisz byc co najmniej w 12 tygodniu ciąży( przy założeniu że masz umowę o pracę) 2. Umowa jest (po spełnieniu pkt1) OBOWIĄZKOWO przedłużana do dnia porodu 3. Po porodzie należy ci sie zasiłek macierzyński na warunkach urlopu macierzyńskiego, w praktyce wygląda to tak że bezpośrednio zus ci płaci zasiłek( wyliczony na podstawie twoich dotychczasowych dochodów) zy firma bedzie mi cos płacic do konca umowy? tego nie rozumiem, czyżbyś zakładała że pójdziesz od razu na zwolnienie Jeżeli będziesz na zwolnieniu to zakładam Ze Biedronka zatrudnia ponad 20 pracowników i będziesz otrzymywała od firmy zasiłek chorobowy( teoretycznie w wysokości100% podstawy wymiaru). Pracodawca nie może cie zwolnic, ot tak sobie( tylko z twojej winy, redukcji etatów lub upadłości) Jeżeli zarabiasz mniej niz minimalną krajową, to nie dostaniesz, jeżeli będziesz miała zamiar po macierzyńskim sie zarejestrować, zasiłku dla bezrobotnych.