Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slavoja

Wyprawka

Polecane posty

Gość slavoja

Jestem w 34 tygodniu ciaży, jak na razie kupiliśmy wózek, fotelik samochodowy, mamy skombinowane łóżko i to by było na tyle. Nie wiem, jakos mi sie totalnie nie chce kupowac tych wszystkich szmat, kosmetyków, nie mam pojęcia, co trzeba, co nie trzeba, ile trzeba, niby to wszystko w internecie jest napisane, ale jakos strasznie tego dużo Wy tak faktycznie macie pokompletowane wszytko na tym etapie?

Gość slavoja
Eh nie wiem, mam strasznego lenia. Chyba sie w tym tygodniu zmuszę, pójdę do sklepu i kupię wszystko hurtem. I bedzie swiety spokój. Jakos mi sie wydaje, ze połowa rzeczy na tych internetowych listach sie w ogóle nie przydaje.

Gość slavoja
W ogóle to sorry, pomylilam działy, mialo byc na ciażowym :classic_cool:

Masz racje ,w necie podane są listy co jest potrzebne. Ja oczywiście kupiłam wszystko co wyczytałam i co kazał lekarz prowadzący ,i oczywiście połowa z tych rzeczy się nie przydała... No ale cóż ,to była moja 1-wsza ciąża,nie wiedziałam co i jak...

Gość slavoja
Od znajomych to własnie to łóżko bedzie. Sami zaproponowali, to przyjęliśmy. Ale nie będę chodzic i wypytywać, czy ktos ma, czy ktos da, jakby chciał, to sam by zaproponował, ja sie nie chcę dopraszać

Slavoja ja Ci z doświadczenia powiem, że wszystko co jest na ogólnych listach to się w praktyce nie sprawdza. Ja już jestem mamą 6 latka i teraz czekam na drugie i doradzę Ci, że np z ubranek to warto tak na początek mieć naszykowane na 5-7 zmian, bo czasem dzidzię 3 razy przebierasz w ciągu dnia i do tego coś cieplejszego na wyjście-zależnie od pory roku. Z kosmetyków dla mnie było od zawsze przydatne mydło, szampon, oliwka i krem do pupy. Do tego pieluchy i chusteczki nawilżane, dwie butelki, smoczek, pieluchy tertowe, które stosuje się do szerokiego pieluszkowania i jako śliniaczki, ręcznik kąpielowy, wanienka, łóżeczko z pościelą, kocyk, wózek i fotelik samochodowy. Ja pierwszym razem nakupowałam jak głupia ubranek, a już po tygodniu jak wyszłam ze szpitala i się zaczęły odwiedziny to się tych ubranek zrobiło 3x tyle i bywało, że niektórych ani razu dziecko na sobie nie miało, więc tym razem już rozważniej do tego podejdę :)

masz racje:) prosic nie ma co. na początek proponuje dużo ciuszków nie kupować. Bo i tak będziesz miała kilka ulubionych, w które będziesz malca stroić:) i najlepiej pajacyki - najwygodniejsze do założenia nie wiem ile możesz finansów przeznaczyć, ale rzeczy dziecinne są hollendarnie drogie:(( czasem można fajne ciuszki znależc w sklepach z używaną odzieżą, bo malec szybko wyrasta, wiec rzeczy nie zniszczone, ale z śmieszne pieniądze

z kosmetyków proponuje w aptece oilan płyn i nic wiecej nie potrzeba, aha i koniecznie FRIDE -świetny wynalazek:), do tego sól fizjologiczna i...wszystko:P

dopiero jak już sie "zapoznasz" z dzidzią wyjdzie co ci będzie naprawdę potrzebne. wiec na początek nie ma co przesadzac:) a skąd jesteś? bo mi np dużo rzeczy pozostawało po dziecku:)

Gość slavvoja
Dzięki :) Fajnie, ze tak piszecie konkretnie, też własnie tak mi sie wydaje, ze ten cały arsenał to troche za duzo. Ja , stara baba, nie ma tylu kosmetyków, co niby takie dziecko miałoby mieć na podstawie tych list. I te wszystkie ubrania - gdzie bym to miała magazynowac w ogóle? Jakos sie wyczuwa taki przymus, ze ma byc naszykowane, wyprasowane, ale w zasadzie nie mieszkam w dżungli, jak czegos bedzie trzeba, to się jedzie do sklepu i jest kupione. Co do funduszy - będzie wystarczająco, nie kupowalismy rzeczy, ale kaskę odłozylismy. Dzięki za propozycję, ale ja w Niemczech mieszkam, tak ze raczej odpada :)

to tym bardziej poszukaj jakichś wyprzedaży:) będzie dobrze, zobaczysz a te nagonki na wyprawki, to bardziej przez młode mamy, których dzieci chodzą tylko w "firmówkach" nie dajmy sie zwariować. Jak będziesz zamiast 7 miala 4 komplety ubranek dla dziecka, to tylko częstsze pranie cie czeka:P poza tym dziecko szybko rośnie. co do kaftaników, koszulek, bluzeczek - ja tego nie lubiłam dla niemowlaków, bo wolałam pajacyka, żeby miało równo pod pleckami. aha i do prania proponuje proszek ten, którego teraz używasz, tylko wiecej płukań i bez zmiękczaczy na po9czątek. Wtedy pierzesz razem ciuszki i kombinujesz kiedy wreszcie nazbieram całą pralkę:P

Gość slavvoja
Przygotowania wygladają tak, ze wybieram sie na weekendowy kurs szkoły rodzenia za 2 tygodnie niecałe, a porodu sie jakos specjalnie nie boję, bo i tak nic mądrego na ten temat nie wymyśle. Nie wiem, jak to boli, nie wiem, czy pójdzie gładko, czy będą jakies cesarki, znieczulenia itd., wyjdzie w praniu, więc sie nie nakręcam. A jakos mi to całkiem dobrze wychodzi w tej całej ciaży - pozostawanie spokojną. Żadnych humorków, żadnego wyzywania sie na kimkolwiek, mam wyjątkowo pogodny nastrój, a na ogół jestem raczej porywczą osobą i łatwo mnie trafia szlag.Sama sie nie poznaję. Pewnie jeszcze mi sie do porodu trochę odmieni, bo chyba nie ma siły - trochę niepokoju i strachu chyba musi byc - ale nie martwię sie na zapas, co bedzie to bedzie. Muszęspadac, ale dzieki za rady i nara