Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metlik w głowie

usunąć czy urodzić??

Polecane posty

Gość Zwiozdoczka
Nikt Ci nie powie, co Ty powinnaś zrobić. Ale powiem Ci, że możesz sobie nie dać rady sama beż wsparcia partnera z chorym dzieckiem. Zastanów się, czy udźwigniesz taki ciężar. A partnera sprawdziłaś już raz i chyba na zawsze. Nie marnuj dla niego ani chwili więcej. Trzymaj się.

Gość Bardzusna
USUN BACHORA!!!

Gość przykre
ja bym usuneła

Gość twoja sprawa.....!!!
ale ja na Twoim miejscu usuneła bym to dziecko!!....znam koleżankę która była w podobnej sytuacji... najadła się tabletek aby usunąć, lecz jej się nie udało!! Ty jesteś w o tyle dobrej sytuacji i wiesz że dziecko będzie kalekie....koleżanka miała zapewnienie od ginekologa że ciąża prawidłowo się rozwija....co jej z tego przyszło?? urodziła, i teraz płacze, biega po szpitalach bo dziecko ma niedowład!! GRATULUJE POMYSŁU ABY ZAŻYWAĆ TE TABLETKI!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Porfirogenetka
Chryste, kobiety!!! Jak można tę biedną dziewczynę nękać i namawiać ją jeszcze do tego, żeby życie sobie załatwiła??? Poczytajcie o syndromie poaborcyjnym. Dziewczyno droga! Możesz sobie tłumaczyć, ze mordujesz dziecko (umiera w męczarniach) dla jego dobra. To hipokryzja. Nie jest jego winą, że może urodzić się kalekie. Będziesz skazywać takiego niewinnego Aniołka na śmierć w cierpieniach?... Żeby Tobie było wygodniej? Śmiać mi się chce, kiedy słyszę, jak mówią: usunę, bo nie mam kasy, usunę, bo będzie chore... usunę, bo facet odchodzi (nota bene znam taką kobietę, która usunęła dziecko z tego powodu, jej męczarnie duchowe minęły po wielu latach, kiedy była w stanie zdobyć się na przebaczenie sobie i zwrócenie się do Boga). Przypomina mi to barbarzyńskie zwyczaje w starożytnej Sparcie, gdy chore i słabe niemowlęta Rada Starszych wysyłała w góry i zostawiała na pewną śmierć w słonecznym upale... bo były "niepełnowartościowymi" jednostkami.... Zabijać niewinną istotę i to krew z krwi, kość z kości... Tych, co usunęły, a mogą Cię podżegać, mówiąc, ze wcale nie żałują- nie słuchaj! One mówią tak, ponieważ chcą podświadomie zagłuszyć swoje sumienie wmawiając innym, że to normalne i niejako dzieląc się swoją winą z innymi. Takim współczuję, ale nie mówię tego z ironią, tylko z całego serca... Naprawdę współczuję. Ich ból i żal są straszne, ale zagłuszanie sumienia nie prowadzi do niczego. proszę Cię, nie rób tego. Będziesz tego żałować... A dziecku życia nic nie wróci... wiem co mówię, skazujesz się na lata tłumionego w sobie bólu... Kobiety po aborcji to naprawdę biedne, zranione kobiety. Czasem nikt nie podał im ręki, nie pomógł im, nie wiedziały, co zrobić... Jeśli urodzisz to dziecko, nie obiecam, że będzie jak z bajki. Ale na Boga! czy my ludzie jesteśmy tu po to, aby tylko się bawić, cieszyć i lenić? Hedonizm nami zawładnął, a nikt nie myśli o drugim człowieku, szczególnie tym maleńkim, który nie ma mocy się bronić, nie jest w stanie nawet krzyknąć... Nie za swoim udziałem zostało poczęte.... a skąd wiesz, moja droga, czy ono nie stanie się dla Ciebie błogosławieństwem, Twoim cudem?... Teraz decydujesz, kochana. Daj swojemu Dzieciątku szansę. Kochana, masz wątpliwości, pooglądaj "Syndrom" lub "Niemy krzyk". Nie rób tego swojemu dzieciątku. Ja też miałam mieć Downa. Ale mama mnie urodziła, godząc się na moją ewentualną chorobę. Urodziłam się zdrowa... pamiętaj że cuda się zdarzają, będę się modlić za Ciebie i Twoje dziecko. :-* Jeśli chcesz, możesz do mnie napisać... porfirogenetka@wp.pl... zawsze mogę Cię wesprzeć. Pozdrawiam z całego serca!

Gość Ty jesteś jakaś porąbana!!
DO Porfirogenetka !! ....KOBIETO!!! słyszysz się co Ty mówisz??? ...powiedz jak autorka ma żyć?? przypuśćmy że urodzi to dziecko, jest napisane że będzie miało niedowład, że to przez nią tak mogło się stać bo brała jakieś gówno aby poronić!!.....jak ma potem żyć i patrzeć na to dziecko ?? jak ma żyć z tą myślą że to ona mu to zrobiła!! .....ja bez zastanowienia bym usuneła!!

Gość rokoka
Kochana! Nie jestem w stanie sobie wyobrazic twojej sytuacji, nigdy nie bylam zmuszona do podjecia takiej decyzji, zreszta ja bym kombinowala troche inaczej (nie pytalabym usunac czy urodzic ale urodzic i co dalej). Ale z mojej calkowicie odmiennej pozycji moge ci powiedziec, ze jesi nie podolasz, to zawsze dla dziecka jest jakas przyszlosc, np. bedziesz je mogla oddac do adopcji nie robiac nikomu krzywdy: ani jemu ani sobie. Zapewniam cie, ze znajda sie chetni. A jestem pewna, ze sie tobie i dziecku ulozy. Na faceta nie patrz wcale....

Gość metlik w głowie
nie bede w stanie raczej żyć z tą myślą że dziecko będzie kalekie :( .... ta myśl że przeze mnie bedzie na tym świecie kalekie dziecko doprowadza mnie do skraju nerwicy:( .....już raczej podjełam decyzję:(

Gość Porfirogenetka
Kochana kobietko, która uważa, że jestem porąbana :) Napisane jest że będzie miało niedowład kończyn górnych- moja koleżanka urodziła się bez ręki... przecież jej matka też mogła ją usunąć. Umysłowo dziecko może być sprawne! Kobieta nie dość, że będzie cierpiała, bo skazała dziecko na wady rozwojowe, to w dodatku jeszcze będzie cierpiała, ze je usunęła. Powtórzę Twoje zdanie, skądinąd bardzo pasujące do tego, co chcę powiedzieć, ale nieco inaczej: jak ona będzie mogła żyć z taką straszną świadomością, że odebrała swojemu dziecku życie?... Kochana, spójrz na ten świat! Zobacz, przecież jest tylu inwalidów. Czy przez to, że są chorzy, ułomni, nie mają prawa do życia?... Dziecko będzie szczęśliwe, gdy matka, chcąc odpokutować winę, obdarzy go swoją miłością i opieką. o ileż bardziej Autorka będzie cierpieć gdy odbierze sobie szansę na to? To, co Autorka zrobiła, jest jej sprawą, jej przewinieniem. Ale zawsze jest szansa! Zawsze może pojawić się cud. Wiemy, ze lekarze swoje, ale życie pokazuje co innego. Lepiej żałować że jest się winnym ewentualnych (nie przesadzonych!) wad dziecka, niż że pozwoliło się krwawiące strzępki spuścić ze szpitalnymi odpadkami do kanalizacji. Pozdrawiam!

Gość Porfirogenetka
Mętliku, nie będziesz mogła żyć ze sobą W OGÓLE, jeśli je usuniesz... Naprawdę, nie skazuj się na to. Bo teraz chcesz, żeby Tobie było wygodnie- żebyś nie musiała żałować, co zrobiłaś. Ale nie myśl tylko o sobie, kochana, pomyśl o dziecku, to jest już chłopiec, albo dziewczynką, blondynek lub mała brunetka, ma niebieskie/zielone/brązowe oczka, kochana! Jesli odebrałaś mu zdrowie, to choć nie odbieraj mu życia!

Gość Porfirogenetka
Wspólczuję też partnera... mężczyźni są równie winni jak my!!!A później biedna kobieta musi sama drżeć o przyszłość!!

Gość rokoka
Sluchaj, nie znam cie, mozesz jedynie wziac pod uwage to, co pisze. Mysle, ze wynik twoich rozmyslan jest podyktowany w duzej mierze tym, co zasial ci w umysle dzisiejszy swiat, w ktorym kalectwo znaczy wyobcowanie. Wydawac by sie moglo, e nie ma w nim miejsca dla "niepelnowartosciowych". Tymczasem na swiecie jest wiele roznych "rzeczywistosci". I na pewno w ktorejs z nich znajdzie sie miejsce dla twojego dziecka a pozniej doroslej osoby. Moglabym ci przytoczyc przyklady z mojego zycia, osob ktore dobrze znam, ktore, owszem, cierpia, ale wiesz, czasem mam wrazenie patrzac na nie, ze to one zyja, a my sie tylko slizgamy po powierzchni tego swiata. Inna sprawa jest, ze jestem bardzo wyczulona na ten temat, poniewaz sama nie bede mogla miec dzieci i uwazam twoja negatywna decyzje za strate prawie osobista. Naprawde szkoda!

Gość Porfirogenetka
Rokoka, oby było więcej takich kobiet jak Ty!... Więcej takich mądrych słów. Znam ból kobiet po aborcji i tych, co dzieci mieć nie mogą, więc tym bardziej się dziwię, że można je usuwać... :( Pozdrawiam ciepło

Gość ktośka333
Witam, jeśli je urodzisz będzie miał Cię kto kochać!

Gość gywytw
Usuń

Gość ktośka333
gywytw sama se usuń!!! zwoje mozgowe!!!!

Gość misia a misia b
do Porfirogenetka ... nie wiem kim jesteś,czym się zajmujesz:/....ale większych bzdur nikt chyba nie napisał na tym poście niż Ty! czyli Twoim zdaniem autorka powinna urodzić to dziecko pomimo tego że wie że bedzie kalekie?? nie dałabym rady tak zrobić!! nie urodziła bym takiego dziecka!! ....a na dodatek wiadomo że na tym tylko niedowładzie rąk może się nie skończyć!! jest dość dużo opisane na internecie że mogą być o wiele większe, groźniejsze konsekwencje zażywania tych tabletek!! .... ciekawi mnie jak podejdziesz do sytuacji gdyby okazało się że dziecko po porodzie ma zniekształconą główkę, niedorozwinięcie mózgowe, nie będzie mogło mówić lub chodzić??? ...... gdyby mi takie coś się przytrafiło (będąc na miejscu tego płodu) to chciałabym, aby moja matka mnie usuneła!! nie chciałabym żyć w takim stanie!!

Gość ktośka333
misia a misia b kim Ty jestes zeby decydowac czy takie czy inne dziecko ma życ? uwazasz, że Ty zawsze będziesz , zdrowa, mądra itd? to powiem Ci, że bardzo bardzo się myslisz. I ciekawe czy wtedy będziesz chciałą zeby Ci ktoś wyrzucił na "śmietnik"??? A [zgłoś do usunięcia] Porfirogenetka napisała najmądrzejszy post w tym temacie!!!

Gość ljkhgkjhygf
ktośka333 ,Porfirogenetka ....czy Wy jesteście wiernymi słuchaczkami ks. RYDZYKA ??? :D

Gość Porfirogenetka
Misiu, nie wygaduj takich rzeczy. Podaj jakiś sensowny argument- jedyny, na jaki się powołujesz to okropne, straszne życie dziecka, jeśli się urodzi. Nie podpieraj swoich wypowiedzi argumentami: "gdybym była tym dzieckiem, to bym nie chciała się urodzić". Jasne, namawiajmy tę kobietę do usunięcia i uczyńmy jej życie szczęśliwym; ona i tak zapomni o aborcji, zapomni o wszystkim... I tak będzie czuć winę i tak. Która gorsza? Wystarczy zajrzeć do kodeksu karnego, art. 157a par.3 w zw. z art. 157a par.1 "Kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój zdrowia zagrażający jego życiu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." i par. 3: "Nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w 1." A gorszy jest art. 152. Dla tych, co namawiają, mam art. 152 par.2 : "Tej samej karze podlega (3 lata), kto udziela kobiecie ciężarnej pomocy w przerwaniu ciąży z naruszeniem przepisów ustawy lub ją do tego nakłania". Nie zapominajmy o najprostszym, przykazaniu 5 (Nie zabijaj) lub art. 148: "Kto zabija". Ja bym dodała tutaj art.148 par.2 a "ze szczególnym okrucieństwem". Autorko, masz jeszcze wyjście, nie daj się swoim nerwom, strachowi, bądź silna! Znajdź dla tej istoty miejsce w swoim życiu!

Gość Porfirogenetka
--> ljkhgkjhygf A czy Ty jesteś Sherlockiem Holmesem?...

Gość Porfirogenetka
-->Ktośka Bardzo dziękuję, ale piszę tak, ponieważ bardzo mnie boli, ze kolejne życie może zostać zniszczone, bo na świecie panuje kult zdrowia i siły... Pozdrawiam ciepło! poza tym masz rację, zdrowie nie jest nam dane na wieczność; ciekawe czy gdybyśmy się stali inwalidami to byśmy chcieli być zabici... dodam że w straszny sposób (rozrywani na kawałki albo żżerani kwasem)

Gość ktośka333
ljkhgkjhygf czy Ty umeiesz słychać racjonalnych argumentów? Myślisz że tylko słuchacze RM są obrońcami życia? Ten kto zabija innych po prostu jest mordercą i żadne słowa typu: aborcja, usunięcie, spedzenie płodu tego nie zmienią.

Gość metlik w głowie
wiem już co zrobię:(......podjełam decyzję:( dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Temat można uznać za zamknięty.

Gość normalna kobieta
Nie rozumiem dziewczyn które dołują dziewczynę pisząc,że dziecko może być jeszcze bardziej chore.Jak można kogoś tak straszyć?:( To tak jakbyście jej życzyły żeby tak się stało:/ Popełniła duży błąd i widać,że tego żałuje.Przez Wasze głupie komentarze może popełnić drugą raz złą decyzję :/ Ta dziewczyna liczy na Waszą pomoc,wsparcie.Pisząc tutaj pewnie miała nadzieję,że ktoś jej pomoże.Widać,że tak naprawdę w głębi serca chce tego dziecka.Nie dziwi mnie również to,że napisała w ostatnim poście, że chyba już podjęła decyzję.Czytając takie opinie pewnie nie jedna by się nimi kierowała.Na koniec coś dla dziewczyny która nie wie co zrobić:( Naprawdę mi przykro z tego powodu ale pamiętaj,że to jest Twoje życie i dzieciątko.To Ty będziesz z tym żyć jakąkolwiek podejmiesz decyzję nikt z tego forum później Ci nie pomoże.W opiece nad dzieckiem czy własnym sumieniem a zapewne je masz skoro żałujesz tego co zrobiłaś.Proszę przemyśl wszystkie za i przeciw.To Ty tak naprawdę wiesz co jest dla Ciebie najlepsze.Posłuchaj swojego serca. Życzę Tobie żebyś podjęła taką decyzję której nie będziesz żałować.Żeby znalazł się ktoś kto Ci pomoże.Po narodzinach lub jeśli podejmiesz inną decyzję żeby Cię wspierał a jeśli będzie to konieczne udał się z Tobą to psychologa.Trzymaj się Kochana :*

Gość Porfirogenetka
Mętliku, posłuchaj głosu swego serca, jak mówi Normalna Kobieta!... Dzieciątko może urodzić się zdrowe!

Gość Jasiaaa
Powiem Ci tak.jesli to uczynisz,już do końca życia nie pozbierasz się po tym.To jest morderstwo ! Lepiej oddaj to dziecko i niech znajdzie rodziców,które je pokochają takie jakie jest,niż popełniaj kolejną zbrodnię ! brak mi słów...