Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a se przywale

wsop

Polecane posty

Gość a se przywale

Mój mąż uczy się weekendowo z gościem, który jest konserwatorem tego sprzętu na nasze województwo. Dopóki aparat chodzi, jest ok, ale jak się popsuje to nieraz i 2-3 lata stoi, bo sprowadzenie części z USA dajmy na to przekracza możliwości szpitala, podczas gdy sprzęt minimalnie tylko droższy konserwuje się w Niemczech czy Czechach. Druga kwestia to finansowanie Woodstocku z kasy zebranej teraz. Argument, że to przecież impreza nagradzająca dla wolontariuszy nie przekonuje mnie nijak. Jasne, najwięcej skorzystają wszelkie dzieciaki do lat 16-stu, babcie wrzucające swój wdowi grosz ewentualnie kwestujące z ramienia kółek wolontariatu, różańcowych itp - bo sporo puszek obstawiają wspólnoty. Jak ktoś chce sobie taki festiwal organizować - nie moja broszka, jestem za czy przeciw PW nie ma znaczenia, niech sobie ktoś sponsorów szuka i wtedy imprezę organizuje. Jestem za tego typu akcjami, ale ta mnie stopniowo zniesmacza, aczkolwiek fakt faktem, że dużo daje. Ale mogłaby dawać"owocniej" ;) Pomijam inny bolący mnie fakt, że zbieramy na protezy, na sprzęt, na leki, a nasze podatki idą na budowę super wypasionych siedzib NFZ i na wypłaty dla mnóstwa nierobów tamż

Gość Rydzyk też lubi zbierać
i to niezgodnie z prawem.

Gość to se przywaliłaś tak całkiem
bez sensu, typowo po polsku, byle się do czegoś przypierdolić, nawet jeśli sprawa jest fajna 🖐️ ps To ruszaj doopala i zakładaj se własną fundację, w której będziesz kupowałą co chcesz, za ile chcesz i na ile chcesz 🖐️

Gość Rydzyk też lubi zbierać
"Dar na cele kultu religijnego" :D Konta złotówkowe - PKO BP S.A. II/O Toruń nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130 - Bank Pocztowy S.A. O/Toruń nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003 z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego"Konta walutowe EUR - PKO BP S.A. II/O Toruń ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń nr 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298 Funty GBP - PKO BP S.A. II/O Toruń ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń nr 08 1020 5011 0000 9502 0105 7306 Dolary USD - PKO BP S.A. II/O Toruń ul. Grudziądzka 4, 87-100 Toruń nr 13 1020 5011 0000 9302 0105 7314 (Ofiarodawcy spoza Polski przed numerem konta winni dopisać symbol PL, a po numerze: SWIFT - BPKOPLPW) Konto w USA RADIO MARYJA, P.O. BOX 39565 CHICAGO, IL 60639-0565 Konto w Kanadzie Polish Credit Union St.Stanislaus-St.Casimirs Parishes Credit Union Ltd. 3145 Dundas St. West # 5 Mississauga ON L5L 5V8 Konto Radia Maryja 84 920 Konto Stypendialne 93 225

Gość ja terz nie popieram
Zgadzam się z przedmówcami, TE IGRZYSKA DLA MAS przynoszą w ostatecznym rozliczeniu więcej szkody niż pożytku. Najgorsze jest właśnie to, że Państwo, którego obowiązkiem jest przeznaczenie odpowiedniej ilości pieniędzy na nasze zdrowie czuje się zwolnione z obowiązku. Wiele ludzi dało się wciągnąć w te "grę" aby uspokoić swoje sumienie, a Owsiak na tym korzysta... ale RÓBTA CO CHCETA. ... o deprawowaniu młodzieży przy okazji Woodstooku, który sponsorowany jest z zebranych pieniędzy podczas WOŚP - pominę milczeniem...

Gość nie podoba sie-nie dawaj
i stul pysk kmiocie 🖐️ ps rozumiem, że w razie ratowania życia twojego dziecka sprzętem z WOŚPu wspaniałomyślnie i lojalnie odmówisz? :classic_cool: :o 🖐️

Gość ale mają dylematy
Zanim dziennikarze zaczną się podniecać pańskim gestem Palikota, zadam nieśmiało pytanie o jego legalność. Nie jestem prawniczką, ale czy Palikot czasem nie łamie prawa oddając swoją legitymację poselską? I czy prawa nie złamie Owsiak wystawiając ją na sprzedaż? Kodeks karny nie pozostawia wątpliwości. Art. 274. Kto zbywa własny lub cudzy dokument stwierdzający tożsamość podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

Gość jestem z niesmaczona
Dla mnie ta cała WOŚP to tylko pozór czynienia dobra. Ta olkiestra gra przede wszystkim na ludzkich emocjach. No bo jakże trzeba byc bezdusznym człowiekiem, żeby nie wspierać tak dobrego celu, jakmim jest ratowanie życia dzieci??? Sory, ale do mnie to nie przemawia, bo mam świadomość, że to tylko przykrywka dla zdobycia pieniedzy, które nie koniecznie posłużą szczytnym celom... Zresztą jestem zniesmaczona tym całym widowiskiem medialnym, które towarzyszy całej akcji zbierania pieniędzy. Wczoraj tylko przez chwilę oglądałam finał w tv. I naszła mnie taka refleksja- czy ktoś wie ile np kasy wydano na sztuczne ognie i fajerwerki? Ile za te pieniądze można by uratować dzieci? Dla ilu można kupić jedzenie czy podręczniki szkolne? Ile dzieci wysłać na kolonie??? Ale lepiej puścić kasę z dymem...Bo efekt medialny się liczy... To tylko taka moja mała dygresja... Pomijam już nawet PW, stosunek Owsiaka do aborcji, KK czy jego słynne hasło "Róbta, co chceta" Poprostu ta cała akcja zwyczajnie mnie nie przekonuje. I tyle...

Zbroimy się zamiast karmić głodne dzieci. Hipermarkety wyrzucają setki ton przeterminownej żywności. W polskich gospodarstwach domowych marnuje się ok. 1/4 żywności. 🖐️

Gość zdzirsone orencz
I naszła mnie taka refleksja- czy ktoś wie ile np kasy wydano na sztuczne ognie i fajerwerki? Ile za te pieniądze można by uratować dzieci? Dla ilu można kupić jedzenie czy podręczniki szkolne? Ile dzieci wysłać na kolonie??? No to kurva przeczysz teraz sama sobie, robią fundację i oddają masakrycznie gigantyczną kasę dzieciakom - źle; puszczą fajerwerki aby uczcić tę kwestę - też niedobrze :D Rusz więc dupę i załóż własną fundację, która będzie robiła dla innych to, co tylko sobie wymarzysz. Jak nie dajesz grosza na WOŚP to co ten żal tak ci tę dupę ściska, co? :o Tak jak ktoś napisał wyżej - jak przyjdzie do używania sprzętu wośpu na Twoim dziecku rozumiem, że odmówisz, bo przecież nie oddasz swojego dziecka pośrednio pod skrzydła kogoś, kto żeruje na ludzkich emocjach? :D Narson 🖐️

Gość ja terz nie dfaje
Dla mnie sprawa jasna - jeżeli Owsiak zamiast dawać 2,5 mln zł na pijackie bieganie po błocie w rytm deathmetalowej napieprzanki z głośników, dałby je na uratowanie np. jakiegoś oddziału neonatologicznego albo na oddłużenie upadającego szpitala, to bym kasę dawał. Owsiak woli "dziękować" anarchistom, punkom, gówniarzom kilkoma dniami durnej muzyki, to niech dziękuje. Szkoda, że ci anarchiści, gówniarze i punki gdzieś mają jego sprzęt i jego styczniowe akcje.

Gość Na czym polega oszustwo Owsiak
Wiele już razy pisałem (m.in. tutaj), dlaczego nie podoba mi się przedsięwzięcie Jerzego Owsiaka. Część z tych powodów oględnie przedstawił dzisiaj na swoim blogu Krzysiek Leski. Ja tak oględny nie jestem i sądzę, że należy przypominać, jakiej manipulacji dokonał w ciągu wielu już lat funkcjonowania WOŚP Owsiak oraz środowisko, które najbardziej go wspiera. W przypadku Owsiaka mamy do czynienia z często stosowaną metodą tworzenia iluzji pozapolityczności osoby i przedsięwzięcia, które pozapolityczne wcale nie są. Owsiak nie jest osobą „pozaideologiczną, stojącą w jakiś sposób poza sporem politycznym. Przeciwnie jest osobą o bardzo wyrazistych poglądach, które uzewnętrzniają się od czasu do czasu w postaci zapowiedzi „dawania z baśki tym, którzy ośmielają się badać życiorys Wałęsy, w wypowiedziach na temat Radia Maryja albo w usuwaniu sprzed wejścia na Przystanek Woodstock (podkreślam: z terenu publicznego) wystawy antyaborcyjnej. Jednak dla środowiska, mówiąc ogólnie, „Gazety Wyborczej jest Owsiak authority of last resort kimś, po kogo się sięga w nadzwyczajnych sytuacjach. Owsiak jest niezwykle wygodny, ponieważ jego charytatywna działalność pozwala tworzyć wrażenie, iż jest osobą niezaangażowaną politycznie, a więc to, co mówi, mówi niejako z pozycji „pozapolitycznych. (O stosowaniu tej metody w pierwszym dziesięcioleciu III RP bardzo ciekawie pisał Zdzisław Krasnodębski w eseju „Filozofia III RP, czyli od antypolityki do postpolityczności w zbiorze „Rzeczpospolita 1989-2009, wydanym przez krakowski Ośrodek Myśli Politycznej.) Słuchacze odbierają poglądy Owsiaka nie jako poglądy uczestnika politycznej wojny, ale kogoś spoza nielubianego środowiska polityków, a tym samym nadają im większą wagę. Na tym polega wielkie oszustwo Owsiaka, którego on sam, jak sądzę w pełni świadomie, nie chce wyjaśnić, np. poprzez oficjalne poparcie konkretnej partii politycznej. Wziąwszy to pod uwagę, absolutnie zasadne było umieszczenie w noworocznej szopce przez Marcina Wolskiego m.in. Owsiaka właśnie w loży celebrytów, przyklaskujących oczywiście opcji jedynie słusznej. WOŚP jest instrumentem utwierdzania tej iluzji. Przy czym trzeba zauważyć, że nastąpiła tu całkowita personalizacja idei: WOŚP to Owsiak, Owsiak to WOŚP. Są i inne organizacje, które posługują się popularnym wizerunkiem swoich twórców (Fundacja Anny Dymnej czy Akogo Ewy Błaszczyk), ale żadna z nich nie jest tak medialnie rozdmuchana, tak kontrowersyjna i żadna nie zmieniła się w sprawnie działający koncern. Tym samym każdy wyskok Owsiaka i każde jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast może być zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci. Czy na pewno? Owsiak zrobił przez te wszystkie lata z WOŚP istny cyrk, którego koszty stają się absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (tym razem w eskorcie F-16), tysiące ludzi do obsługi koncertów, którzy przecież nie pracują darmo, sprzęt itd. Jaki jest sens ciągnąć imprezę, gdzie co roku trzeba wymyślać nowe fajerwerki, coraz absurdalniejsze i coraz kosztowniejsze, byle zachęcić ludzi do jednorazowego zrywu? Porównanie kosztów i zysków to zwykłe wyliczenie efektywności. Nikt tego dotąd nie zrobił, a w takim wyliczeniu wspominany przez Leskiego Caritas wypadłby pewnie o kilkaset procent lepiej niż WOŚP. Dlaczego nikt tego nie zrobił? O tym też już swego czasu pisałem: w sprawie WOŚP działa moralny szantaż. Kto krytykuje Owsiakową imprezę, ten widocznie musi nienawidzić małych dzieci, którym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywiście absurdalny, oparty na naciąganym sylogizmie i założeniu, że cel uświęca środki, a przy okazji dowodzący niezdrowego utożsamienia idei z osobą. W licytacjach WOŚP biorą udział wszystkie liczące się firmy, wydając w ten sposób pieniądze swoich klientów bez pytania ich o pozwolenie, ewentualnie pieniądze państwowe. Nie ma wysokiego urzędnika, który mógłby się wyłamać z obowiązkowego entuzjazmu w tym cyrku biorą udział i prezydent, i premier. Szantaż moralny odnosi skutek. Kto w entuzjazmie nie bierze udziału, zostaje napiętnowany. Po raz kolejny warto postawić pytania, które już zadawałem: z jakich to powodów akurat jedna charytatywna impreza, firmowana przez osobę mocno kontrowersyjną, cieszy się bezprecedensowym wsparciem mediów, publicznych i prywatnych? Dlaczego akurat w tym przypadku istnieje niepisany obowiązek entuzjazmowania się i wspierania tej imprezy? Dlaczego F-16, które, jak rozumiem, i tak muszą latać, latają akurat, eskortując Owsiaka, a nie Annę Dymną albo wolontariuszy Caritasu, którzy co roku przed świętami po cichu sprzedają swoje świece? Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WOŚP, dawno już przekroczył granice absurdu i przyzwoitości. Owczy pęd wyłącza myślenie większości ludzi, którzy „dają na Owsiaka, bo „przecież wszyscy dają. Wraz z każdą edycją WOŚP uzupełniany jest wizerunkowy kapitał człowieka, który pod pozorami ograniczenia wyłącznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste poglądy społeczne i polityczne. Ja tego kapitału podwyższał mu nie będę.

Gość spiooch
Gdyby Owsik dochód z jednej edycji WOŚP poświęcił na walkę z aborcją ... too wtedy zmienię o nim zdanie.

Gość maaciekk
Proszę bardzo, niech WOŚP zbuduje własne szpitale i w pełni je wyposaży. Wtedy będziemy wiedzieli, ile to jest naprawdę warte. Bo póki co zapewniają wisienki na torcie. Ich zakupy są wszędzie rozreklamowane, ale nikt nie powiedział, że są niezbędne. Nikt nie powiedział też, że gdyby WOŚP nie było, to szpitale by były gorzej wyposażone.

Gość alkohochlik
ja daję, bo w ostatecznym rozrachunku ileś dzieci się uratuje sprzętem od wośp. ale osoby owsiaka nie znosze i to nie bezpodstawnie. fajerwerki? owsiak zdobyl juz renome swojej orkiestry, moglby sobie dac spokoj z tym calym kosztownym cyrkiem

Gość alkohochlik
prosze sie nie podszywac pod alkohochlika!!!!!!!!!@##

mnie nawet ten łudstok nie boli, brudasy też mają prawo się bawić 🖐️