Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna.1983

od 19.10 2010 przebywam w anglii

Polecane posty

Gość justyna.1983

Witam wszystkie forumowiczki! MoZe zacznę od początku:jestem mamą 3 szkrabów ,najmłodsza córka ma wodogłowie i rozszczep kręgosłupa ma 2 lata ,mąż pracuje ma nr insurance,czeka na home office,ja niestety nie moge iść do pracy ze względu na Natalie.Czy muczę miec insurance gdy mąż pracuje i posiada ten nr,czy mogę się starac o zasiłki dla dziecka niepełnosprawnego?Jestem zielona,nie wiem od czego zacząć załatwianie,proszę pokierujcie mnie bo nie mam nawet takiej osoby wśród ludzi których tu znam by mogła mi cokolwiek podpowiedzieć.Dodam że córka psychicznie rozwija się jak zdrowe dziecko,czy są jakieś przedszkola dla takich dzieci?

Gość no wlacha wlacha
idz do citizen Advice burreau

Gość kajtarba
Abys otrzymala zasilki na siebie (na swoje imie i nazwisko) musisz miec NIN. Albo maz moze wystapic o zasilki. Ale benefity na dziecko niepelnosprawne przysluguja dopiero po udokumentowanym (!!) 26 tygodniowym pobycie dziecka na terenie UK.

Gość ojejku, jakie okropne...
oczywiście, że możesz się starać o zasiłki. jesteś może z okolic manchester- liverpool?

Gość justyna.1983
mieszkamy w Leeds,mój angielski pozostaia wiele do życzenia i oję się że nie dam rady niczego załatwić,starsze dzieci odprowadzam do szkoły i całe dnie siedzę sama,nawet nie mam z kim podszkolić angielskiego,czuje się beznadziejnie z tego powodu,a chciałabym jak najlepiej dla moich pociech:)

Gość mama LIVKI
witaj moja siostra mieszka w wekefield na zakupy jezdza do leeds pracuje w children centre wiec moze dowiem sie wieczorem co i jak i ci napisze jezeli bedzie wiedziec

Gość bulibaaaa
justyna, wszystko można załatwić przez internet, wystarczy jak trochę poczytasz i złożysz odpowiednie formularze do odpowiednich władz

Gość justyna.1983
teraz zapisuje córke do lekarza czy też muszę czekac na 26 tydz pobytu tutaj,jakie papiery są potrzebne do orzeczenia o niepełnosprawności,mam papiery z Polski ale nie przetłumaczone

Gość justyna.1983
dzięki wielkie jak tylko coś będziesz wiedziała daj znać koło mnie

Gość justyna.1983
children centre

Gość justyna.1983
a może o jakims przedszkolu dla takich dzieci słyszałyście,jestem taka zadowolona że mi dałyście tyle informacji dużo zdrówka dla was i pociech. Napewno zajrzę na te stronki,lektura pewnie obszerna i nie raz jeszcze będę wam głowę suszyć ,ale najważniejsze że pomogłyście:)

Gość skoro jestes w uk
to powinnas miec NIN, zadzwon po prostu do job center i umow sie na spotkanie jesli maz bedzie bral jakies zasilki to ty tez musisz miec NIN, wystarczy zadzwonic a bedziesz miala to z glowy na zawsze

Gość justyna.1983
słyszałam że trzeba pracować żeby mieć NIN,czy to prawda?

Gość jak zwykle.........
Przyjezdzacie tu, pojecia nie macie o systemie brytyjskim i w sumie nic was nie obchodzi tylko...benefity!!!! :O Szlag by to. Nie, nie musisz pracowac aby dostac NIN - to jest numer ubezpieczenia i nie ma nic wspolnego z podjeciem pracy. Zadzwon do Jobcentre i umow sie na wizyte w sprawie otrzymania tego numeru. Maz moze wystapic o tax credit (jak ma niskie zarobki) i o Child benefit (od pol roku w gore czekania). Zasilki na dziecko niepelnosprawne - czyli DLA (dla dziecka) i CA (dla ciebie, jezeli nie pracujesz i sprawujesz opieke nad dzieckiem) sa mozliwe do uzyskania, kiedy juz posiadasz NIN a dziecko przebywa minimum 26 tygodni na terenie UK (moga zadac potwierdzenia tego). Polskie orzeczenie o niepelnosprawnosci nie jest honorowane w UK. Musisz uzyskac takie potwierdzenie od lekarza brytyjskiego.

Pol roku czekania na child benefit? Ja dostalam po 4 tygodniach. Justyno, jezeli masz kogos, kto dobrze zna angielski to radze wejsc na www.direct.gov . To oficjalna strona rzadowa i jest naprawde pomocna w wielu zagadnieniach, nie tylko benefitow.

Gość jak zwykle.........
To na dzien dzisiejszy jestes wyjatkiem :-) W tej chwili czeka sie bardzo dlugo.

Gość justyna.1983
przyjechaliśmy tu pracowac na chwilą obecną mąż tylko pracuje a ja wychowuje dzieci,nie miałam pojęcia o benefitach gdyby nie internet,nie przyjechałam tu po jałmużne ale po lepsze życie dla dzieci,terazjest nam ciężko więc dlaczego (pisze to do JAK ZWYKLE)by nie spróbować o child benefit,gdybym pracowała nie chodziłabym nigdzie i się nie prosiła o nic wkurzają mnie opinie że interesuja mnie tylko benefity,mam dziecko niepełnosprawne więc jak się należy wszystkim dzieciom dlaczego nie miałoby mieć takiej możliwości moje dziecko,pewnie są rodziny które żyją tylko z benefitów ale są też dzieci chore którym tu pomagają bardziej niż w naszym chorym kraju-Polsce.Nie chce benefitów na siebie tylko na moją kruszynkę,której pomoc jest potrzebna bo w Polsce oprócz zasiłku pielęgnacyjnego i rodzinnego nie mogła na nic liczyć.

Gość jak zwykle.........
Nie irytuj sie bo tym sobie na pewno nie pomozesz. Napisalam ci o jakie benefity mozecie wystapic w tej chwili a o jakie po 26 tygodniach przebywania dziecka w UK. Zacznij od wyrobienia sobie NIN bo bedzie ci potrzebny. Zalatw angielskie orzeczenie o niepelnosprawnosci dziecka z polskim i tak nic nie zdzialasz. Na razie niech maz wystapi o tax credit i child benefit, chociaz jak ty nie pracujesz to najlepeij by bylo, abys jak najszybciej NIN wyrobila i starala sie o child benefit na siebie (ewentualnie jak na meza teraz bedzie to potem zmien na siebie - od tego jest naliczana najnizsza, co prawda stawka emerytalna). Zalatw orzeczenie dziecka o niepelnosprawnosci i po 26 tygodniach bedziesz mogla wystapic o DLA dla dziecka a jak to zostanie przyznane o CA dla siebie. I ucz sie jezyka ;-)

Gość justyna.1983
masz racje mój angielski jest kiepski chciałabym go podszkolić ale pewnie takie kursy są drogie,nie irytuje się,dzięki za wszelkie informacje:)

Gość zasada jest taka
justyno - kursy angielskiego dla obcokrajowcow sa bezplatne, zapytaj w swoim lokalnym college'u albo bibliotece o kursy ESOL :)

Gość justyna.1983
dziękuje bardzo za odpowiedź,jutro się rozejrzę po swojej okolicy i jak tylko mi się uda coś załatwić dam znać:)pozdrawiam was kochani:)jesteście super:)