Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pytajnik000

Zmiana lekarza prowadzącego ciążę...

Polecane posty

Hej.. Jestem w 1 trymestrze ciąży i mam pewien kłopot. Chodzę do lekarza który przyjmuje prywatnie, bierze 120 zł za wizytę która trwa ok. 10 minut. Idąc prywatnie nastawiałam się na to, że wizyta będzie staranna i dokładna a tymczasem podczas moich dwóch wizyt nawet mnie nie zważył. Na pytania odpowiada - musi pani sobie z tym radzić (tj. sprawa dotycząca ostrej rwy kulszowej). Dziś byłam u niego i nie dość że się spóźnił, to jeszcze byłam około 4 minut, pokazałam wyniki badań, nawet na nie nie spojrzał tylko powiedział że jak się dobrze czuję to jest ok... Jestem strasznie wkurzona i mam problem moralny w zasadzie. Nie wiem czy wypada zmienić lekarza w trakcie trwania ciąży? Czy on musi o tym wiedzieć? Trochę się pogubiłam.

Gość kasia1987
Współczuję ale na twoim miejscu bez zastanowienia zmieniłabym lekarza. Ja też chodzę prywatnie ale moje wizyty trwają 30 40 minut.Powinnaś mieć na każdej wizycie mierzone ciśnienie, sprawdzanie wagi no i wyniki badań plus usg. Za 120 zl on Ci łaski nie robi. A i na twoim miejscu zadzwoniłabym do niego i poinformowała o zmianie lekarza podając powód.

Masz rację, z tym,że nie wiem czy jestem w stanie zadzwonić do niego i mu to powiedzieć. Na samą myśl jestem kłębkiem nerwów. Strasznie jest ciężko znaleźć dobrego lekarza.. To jest straszne bo albo biorą 150 złotych za wizytę i na niej zasypiają (chodziłam do takiego jednego który bez wątpienia jest świetnym specjalistą ale przyjmował do 1-2 w nocy i zasypiał np podczas robienia usg) albo na biorą tak amło że nie chce im się nic robić :/ tragedia

Gość ocet
ja tez zmieniam lekarza.moj bierze 150 za wizyte ale na kazdej badanie plus usg.i np w grudniu bylam 2 razy bo "cos tam" a moja znajoma sporo starsza ode mnie chodzi do niego na kase chorych ,robila prenatalne juz, ma kilka dolegliwosci to ten ja olewa i nie zawsze bada.po co?przeciez ona nie placi.dlatego ja zienie lekarza ktory ma lepszą opinie,a wizyta ( bez usg ) kosztuje 70 zl.,a do tego bedzie przy mnie przy porodzie. autorko!zmien lekarza .wazne zebys ufala mu.ten moj naciągacz gorzej panikowal niz ja,a ta ginekolog do ktorej teraz pojde potrafi mna "potrząsnąć" i mysli realnie,a ja takiego wlasnie lekarza potrzebuje.

Gość a taaaaaaaaa
a gdzie mieszkasz? ja mieszkam w malej miejscowosci i za wizyte place 50zl. (ordynator szpitala) ale kazda wizyta trwa ok 30min. zawsze mam mierzone cisnienie, wage no i na kazdej wizycie usg i ogolna rozmowa..

Gość ocet
aha.ja swojego lekarza nie poinformuje ze wymieniam go na kogos lepszego.

Gość pewnie ze zmien lekarza
a najlepiej na państwowego! Chodzę do państwowego i jestem zadowolona. Nie place ani grosza, wizyta trwa z 15-20 minut. Mam mierzoną wagę i ciśnienie, jestem badana, USG nie ma na każdej wizycie, ale nie szkodzi bo jak mam potrzebę i czuje że chce widzieć maluszka to robię sobie prywatnie za 80 zł. Badania mam za darmo bo dostaję na nie skierowania, lekarz omawia ze mną wyniki badań jeśli coś jest niepokojącego, jak jest dobrze to mówi, ze nie ma żadnych problemów i nie ma czym się przejmować. Wizyty mam co 3 tygodnie czyli w ciągu całej ciąży wychodzi minimum 10 wizyt. nie szkoda ci 1200 zł? za to można wyprawkę kupić, albo dołożyć trochę i kupić fajny wózek.

Rozumiem i wiem coś na temat "potrząsania" :) też nie znoszę panikarzy... Wiecie na czym jeszcze polega problem? Załatwił mi ten lekarz badania prenatalne na kase chorych (w 11 i 20 tyg.ciąży) dlatego też mi tak ciężko ot tak sobie od niego pójść.. No ale gdyby był normalny to chyba jakoś bardziej by się starał. Poczekam na męża, zobaczę co on powie, ale w głębi duszy czuję,że zmiana wyjdzie mi na lepsze

a z jakiego miasta jestes? bo ja w Krakowie chodziłam całą ciąże prywatnie za 90 zł (plus 3 razy USG dodatkowo płatne, a kilka razy mi za uSG nie policzył), był przy cc i ogólnie byłam strasznie zadowolona :) a wizyta trwała minimum pół godziny

Gość jahiera a do kogo chodzilaś?
do jakiego lekarza?

Jestem z Katowic. I na prawdę sporo się naszukałam tu lekarzy, u dużej ilości bywałam przed ciążą - zarówno na nfz jak i prywatnie.. Jedyny lekarz któremu ufałam powiedzmy byl ten co brał 150 z

Gość a taaaaaaaaa
ja z okolic Opola wiec niestety nie doradze:(

Gość kasia1987
Ja płace 200 zł miesięcznie abonament w prywatnym szpitalu wszyscy specjaliści jak i badania mam bez ograniczeń. A od państwowych trzymałabym się z daleka niestety większość z nich olewa swoje pacjentki i traktują jak drugą kategorie.

Myślę, że tu u mnie w okolicach ciężko będzie. Może tam gdzieś w Dąbrowie czy Sosnowcu, Tychach ale to wszędzie za daleko. Pomyśle, poczytam i zdecyduję na najlepszą dla mnie możliwość. Szkoda że nie można przed wybraniem lekarza go poznać,ocenić, porozmawiać

autorko, na pewno są tu dziewczyny z Katowic, które mogą polecić dobrego lekarza, albo poszukaj w rankingach ginekologów z Katowic. i z tymi cenami to trochę przegięcie, w Krakowie ordynator z Ujastka bierze 120 zł za wizytę...

kiedyś zakładałam temat w związku z lekarzami w Katowcach. Na prawdę ciężko tu o jakieś konkurencyjne ceny a w szczególności żeby lekarz był idealny. Może to ja trochę przesadzam, może mam zbyt wygórowane kryteria i może to we mnie jest problem. Nie wiem, muszę poważnie nad tym wszystkim pomyśleć - nad sobą nad lekarzami. Co do rankingów to już je oglądałam. Tak trafiłam na lekarza do którego obecnie chodzę..

Gość jjjjjjj jjjjjjjjjjj
jezeli masz niedaleko do sosnowca to z calego serca polecam dr Jędrzejko

to może jednak warto zastanowić się nad lekarzem z Sosnowca, Dąbrowy czy Chorzowa? Na dobrą sprawę to wcale nie jest daleko. Mieszkałam kiedyś w Bytomiu, do szkoły dojeżdżałam do Chorzowa, na zajęcia fakultatywne do Katowic i na imprezy do Tarnowskich Gór - to sa takie odległości, jakie teraz w Krakowie mam miedzy dzielnicami :)

Gość do pytajnik000
witaj ja moge polecić mojego lekarza, jest z Katowic pracuje w katowickim szpitalu. Ja chodziłam do niego na wizyty w Rudzie śląskiej ale w Katowicach chyba tez przyjmuje. Wizyta 80 zł razem z usg. Lekarz wspaniały, bardzo dobry fachowiec a przede wszystkim bardzo miły, jak byłam w ciąży to wizyta trwała czasem 30 minut. jak jesteś zainteresowana to podam Ci namiary.

Gość jjjjjjj jjjjjjjjjjj
bierze w granicach 100 zl, wszystko chyba zalezy ile ma pacjentek i jakie badania wykonuje- czasem bral 80, czasem 150. Nie wiem jak jest teraz:) Bada baaardzo dokladnie- nawet nie-ciezarne spedzaja u niego min 30-40 min, jest bardzo dokladny i bardzo dba o pacjentki, zwlaszcza ciezarne. Nie chce niczego przeoczyc i chce by wizyta byla warta ceny :) Jedynym minusem jest to, ze czasem sa drobne poslizgi w godzinach, jednak ciezarne maja piorytet i glownie 'zwykle' pacjentki musza wtedy czekac, jednak zadna nie narzeka bo lekarz z niego bardzo dobry. Wiem, bo gdy zaszlam w ciaze chodzilam do wieelu lekarzy,zeby ich 'przetestowac'. Jednak zdecydowalam sie na prowadzacego z NFZ (nie mialam absolutnie zadnych problemow w ciazy czy cos) i do dr Jedrzejko chodzilam jakby na takie 'dodatkowe' wizyty kiedy balam sie ze cos mogloby nie byc ok (wiadomo, chocby ze wzgledu na wyposazenie gabinetu- bez porownania z nfz;p) Obecnie chodze do Zawiercia bo utaj sie przeprowadzilam i trafilam na GENIALNEGO doktora, jednak to dla Ciebie zbyt daleko:(

Gość lamijka
zaden jędrzejko, znam goscia i nie jest zadnym wielkim specjalistą, jestem z Sosnowca i ciaze prowadzil mi doktor migacz,przyjmuje na zelaznej:) facet jest dyrektorem medycznym szpitala na raciborskiej, tam tez rodzilam :) polecam:)

Ech no nic. Dzięki za pomoc. Biorę się za szukanie informacji. Mąż wkurzony na maxa szkoda gadać. Na pewno nie będę chodzić do tamtego lekarza

Gość tak, kupowalam
Pytajnik - ja moge polecic Dr. Wieczorek-Karasinska, ale niestety z Krakowa. Za wizyte bierze 70 zl i jest swietna, bardzo uspokaja i nie ma pospiechu, wlasciwie to czeka sie czasami po kilka godzin tyle jest kobiet :) Ja bym zmienila lekarza, to Twoje pieniadze i szkoda nerwow

Gość malwinka j
Zmieniałam lekarza w 4 miesiącu. Dlaczego? Przede wszystkim nic mu nie pasowało. Miałam wrażenie, że nawet jeśli zacznę pić alkohol to problemu nie będzie. Nie miałam w nim oparcia. Nie mogłam skonsultować swoich obaw. Zmiana była świetnym pomysłem - kolejny lekarz już naprawdę mnie wspierał.

Gość mruskaz
Ja również mojego lekarza pytałam o wszystko, a później... straciłam dziecko. On twierdził, że wszystko można o ile nie ćpam i nie piję wódki. Pytałam choćby o zmianę pasty - nie, nie, po co. Itd. Teraz jestem ponownie w ciąży, inny lekarz i sama podejmuję decyzje. Zmieniam wszystko na te 9 miesięcy, co mogłoby mieć negatywny wpływ na moje zdrowie i dziecka.

Gość jajcarafajansiara
Zmiane pasty? do zebow?

Gość objawy ciąży na tym
co ty ta paste połykasz ?? oczywiście - ciąża to stan wyjatkowy - i należy być ostrożnym, ale nie przesadzaj. Jeśli ciąże straciłas to nie wina lekarza, czy twoja - o ile w miare uważałaś na siebie, najczęściej zarodek był za słaby. Fakt, ze lekarz powinien być oparciem, i rozwiewać wszystkie wątpliwosci - ja tez pierwsza ciążę prowadziłam u super specjalisty, który potrafił zrobić tylko USG, olewał każde moje pytanie i wizyta trwala 10 min- ale wcale nie twierdze, ze to przez niego ciążę straciłam mimo, że ta ciążę nie prowadze u niego, tylko u kobiety która nie ma USG w gabinecie mimo że przyjmuje prywatnie, ale zawsze mnie zbada, rozwieje moje watpliwosci i co sie zdziwilam - zbadala mi piersi czy są ' ciążowe'. PASTA DO ZEBÓW NIE MA WPŁYWU. Nie swiruj !!!!!!!!!

Gość Ciekawa po stokroć
dziewczyny ale co Wy robicie i o czym mówicie przez 40 minut wizyty kontrolnej w ciąży??? Przecież to prawie godzina!!! Rozumiem raz na czas takie badanie długie, gdy jest robione dokładniejsze USG, lub rzeczywiście jest jakiś problem...ale standardowe wizyty? U mnie to wygląda tak - krótki wywiad - czy coś mnie niepokoi, jak się mam ogólnie - jest czas na pierwsze pytania jeśli mam jakieś, z reguły jednak nic... analiza wyników badań jeśli takie robiłam. Potem badanie na fotelu, potem leżanka i usg. Jak jest fajnie dzieciak ułożony to więcej można zobaczyć, jak dupką to mniej i trwa krócej :) Pobranie wymiarów, sprawdzenie serca czy innych organów (w zależności od tygodnia) próba 3D...i już zrobione. Na do widzenia lekarz mówi ewentualnie czy trzeba zrobić kolejne badania standardowe..a jeśli ostatnie wyniki były nie halo to przepisuje lekarstwa (odpukać tak było do tej pory tylo 2 razy na początku ciąży)....cała wizyta 10-15 minut i jestem spokojna bo wszystko było zrobione, nie mam wrażenie że mnie odwalił, jeśli miałam jakieś pytania to zadałam i wychodzę spokojna. Wizyta kosztuje zawsze 100 zł i zawsze wygląda mniej więcej tak samo, tyle że USG obejmuje rózne rzeczy....oprócz standardowej wizji :)