Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcos Vii

Dziwny problem z zebami - spilowane? Zdjecie included ;)

Polecane posty

Gość Marcos Vii

Witam, co to moze byc? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b29ae8966ed701d.html Te "plamy" na tych dwoch zebach to najzwyklejsze w swiecie zaglebienia, dziury. Tak jakby ktos mi spilowal dwa zeby ;) Odzywiam sie bardzo dobrze, zuje gume od godz. 7 do 15 non stop, ale to pewnie nie ma na to wplywu ... ktos mial z takim czyms do czynienia?

Gość aliclaala
Ubytki przyszyjkowe: http://czas.stomat.net/upload/articles/7/646.pdf A gumę należy żuć przez kilkanaście minut po posiłku, a nie godzinami: "Czy są jakieś niebezpieczeństwa związane z żuciem gumy? Przede wszystkim nie wolno żuć gumy zbyt długo. Wystarczający czas to 10 do 20 minut. Zbyt długie żucie gumy może spowodować wytworzenie nawyku, którego negatywnymi konsekwencjami są nadmierne obciążenie stawów skroniowo-żuchwowych i przerost mięśni żwaczy. U osób, które żują gumę tylko jedną stroną, patologie te występują asymetrycznie, co stanowi dodatkową komplikację. Nie należy również przesadzać z ilością gum, dlatego że wspomniane substancje, sorbitol i ksylitol, w większych ilościach powodują zaburzenia przewodu pokarmowego, o czym zresztą lojalnie uprzedza producent na opakowaniu. Gumy powinno się również żuć bezpośrednio po posiłku. Akt żucia uruchamia pracę żołądka, który spodziewa się pokarmu. Jeśli żujemy gumę na czczo, żołądek wydziela soki, które mogą uszkodzić błonę śluzową i w dłuższej perspektywie doprowadzić na przykład do wrzodu trawiennego." http://www.anident.pl/guma-do-zucia.html

Gość stały bywalec u stomatologa
Nie masz aby lekkiej wady zgryzu? ;) Zamknij szczękę, nakładając naturalnie zęby na siebie i delikatnie potrzyj... nie odczuwasz dyskomfortu i tarcia ze strony zębów 1-4, 1-5 (tych górnych)? Pozdrawiam

Gość Marcos Vii
@ aliclaala - dzieki za link, jutro przeczytam ;) Gume zuje glownie z 1 powodu - jak nie zuje, to non stop ziewam :( No, ale ziewam glownie z powodu niewyspania. Wcinam sporo kalorii - moje pierwsze sniadanie o 6 to 1100kcal, kolejne o 10 to 800kcal, nastepnie o 13 - 800kcal, zatem mysle, ze soki maja co robic ;) Zaczalem znowu jesc mineraly Schindeles - mam nadzieje, ze sie wzmocnie: http://naturadlazdrowia.pl/p229,mineraly-schindeles-1000g.html @ stały bywalec u stomatologa - cos musi byc z tymi moimi zebami, bo dwoch ostatnich stomatologow powiedzialo mi, ze mam "ciekawe zeby" :D Ze zgryzem - mozliwe, bo jak zamkne szczeke i chce nalozyc zeby na siebie, to gorne ... wychodza z 0,5cm przed tylne. Nie mam pojecia, czy to wada ... czy tak byc musi ... Wy mi powiedzcie ;)

To Ci powie Twój stomatolog ;) (i radzę wybrać jednego na stałe, a nie zmieniać). Co do ubytków i odsłoniętych szyjek... raz - przykra dla Ciebie wiadomość - ograniczasz żucie gumy do minimum; dwa - stosuj właściwą technikę mycia zębów i odpowiednią szczoteczkę... przy myciu wykonujesz ruchy koliste, a nie poziome (prawo-lewo) - ograniczasz w ten sposób nacisk szczoteczki na zęby. Szczoteczka musi być odpowiednio dobrana, jeżeli chodzi o twardość włosia (możesz spróbować zmienić na miękką, jeżeli używasz manualnej), a lepszym rozwiązaniem jest szczoteczka elektryczna. Pewnie jeszcze nie masz problemu z nadwrażliwością, ale może się pojawić (wtedy odpowiednia pasta). I oczywiście likwidacja tych ubytków. Pozdrawiam

Gość Marcos Vii
dodam jeszcze, że strasznie wali mi z pyska. ostatnio laska mi powiedziała, że chyba puściłem bąka z gęby :O

życie gumy jest dobre,ale na 15 minut po posiłku kiedy nie masz jak umyć zębów bo np;jesteś na mieście ja kiedyś też żułam często i cały dzień,ale teraz nie ortodonta nie pozwala :D:D:D a co do twoich zębów dziwne to jest może to jakaś chorobo zębów musisz to skonsultować z dentystą

Gość Marcos Vii
wady zgryzu chyba nie mam. jak dotąd żaden pan nie żalił się na laskę w moim wykonaniu i żadnego nie ugryzłem, ani nie skaleczyłem

Metoda Bassa i Stilmanna polecana jest przy recesji dziąseł - a nie ubytków przyszyjkowych. Tu byłaby najgorszym z możliwych rozwiązań i w bardzo krótkim czasie prowadziła do powstania nadwrażliwości Pozdrawiam

Gość nieeeeeeeeeeenie!!!!!
Nie, to metoda okrężna jest tutaj najmniej wskazana (zresztą, oprócz szczególnych przypadków w ogóle nie jest wskazana u dorosłych): "Okrężna/Fonesa/ ustawia się szczoteczkę pod kątem 90*,wywierana siła jest duża i nie w pełni kontrolowana,zalecana dla dzieci (czasami dla dorosłych ze zdrowym przyzębiem w połączeniu z metodą wymiatającą /roll/)".

Metoda "roll" jak najbardziej... chodzi o delikatne ruchy i możliwie jak najmniejszą ingerencję w części przydziąsłowe. Obie zaproponowane przez Ciebie metody tego nie gwarantują. Mogą spowodować większe uszkodzenia i głębokie odsłonięcie - szczególnie wtedy, kiedy delikwent nie kontroluje siły nacisku. Oczywiście jest i minus... kieszonki nie będą odpowiednio doczyszczone - zgoda. Ale mówimy tu o czasie do naprawy i likwidacji tych ubytków (mam nadzieję, w miarę szybkim). Pozdrawiam

Te rowki to są ubytki przyszyjkowe. Wygoogluj to sobie - jest wiele przyczyn ich powstawania. Mnie się zrobiły, kiedy miałam bardziej nerwowy okres w życiu, jadłam marnie, piłam dużo coca coli, za mocno szorowałam zęby (na dodatek nie tak, jak się powinno). Dentystka kazała mi zmienić szczotkę na średnią (miałam twardą), zęby myć tak, jak się powinno, a nie szorować na chama od przodu do tyłu i z powrotem i wywalić z diety colę i pomogło. Już się nie robią. A były mało przyjemne, bo jak się powiększają, to żeby stają się nadwrażliwe na dotyk (np. włókien szczotki) i zmiany temperatury. btw - leczy się to jak zwykłe dziury - wstawia się malutką plombę

Gość robin chooj
ja miałam takie od żelaza. nie pijesz żelaza czasami????