Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze bez dzieciątka

fotelik samochodowy lepszy z bazą czy nie????????

Polecane posty

Gość bezpieczna mama
Słuchaj, jak się wybiera takie Chicco np.,to nic dziwnego, że fotel się wyrywa. To nie jest model polecany w testach. Trzeba wybierać te foteliki z bazą, które są dobrze ocenione w testach ADAC.

Gość ,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,
Podobny fotelik do Cybexa produkuje jeszcze Kiddy i na ich prezentacji pokazano, ze to zabezpieczenie brzuszne ma wpływ na zapobieganie obrażeniom mózgu: http://www.youtube.com/watch?v=VmQrATz6WH4

Gość bezpieczna mama
Tak, zastanawiam się właśnie nad tym Kiddy, bo chyba nawet jest lepszy od Cybexa, ma lepszą regulację i oparcia i boków, i ma podkładkę pod tyłek fajną i wysuwany przód pod uda, a ponadto ta poducha ochronna z przodu jest trochę mniejsza i niższa niż w Cybexie, chyba wygodniejsza. Cybex ma tą poduchę tak wysoko, pionowo i to mi się nie widzi za bardzo.

Wiele modeli Chicco wcale nie wypada zle w testach, to nie jest problem marki, tylko modelu. Zbliżone modele innych firm mogą reagować podobnie w czasie zderzenia. Nie rozumiem twojego zarzutu? Co ma do tego fakt, czy to Chicco czy nie Chicco?

Gość bezpieczna mama
Wejdź w najnowsze testy ADAC z 2010 roku, czy gdzieś widzisz tam dobrze oceniony model Chicco ? Dominują inne marki fotelików. Wystarczy przejrzeć testy i od razu widać, jakie foteliki dobrze się sprawdziły w testach. Chicco w tych testach najnowszych nigdzie nie ma wśród tych dobrze ocenionych.

Testów ADAC nie sprawdza się latami (!) tylko zestawia się wyniki dla wszystkich lat, dlatego bo robione są tylko raz dla jednego modelu (!) a nie co roku! W każdym roku testom poddaje się nowe modele, które nie były jeszcze nigdy testowane. Żaden fotelik nie jest testowany kilka razy na przestrzeni kilku lat, ani tym bardziej co roku, bo niczego te testy by nie zmieniły. One są produkowane taśmowo, a nie ręcznie wg. jednakowych niezmiennych standardów, więc nic się nie zmienia w ich strukturze. Teraz rozumiesz? Testy się czyta jako całość, a nie kilka które dołączono do listy w 2010 roku.

Zresztą te 2 lata temu nawet jeszcze nie było żadnych Cybexów, więc nie było co testować, za to inne już istniały, dlatego zostały przetestowane odpowiednio wcześniej.

Gość bezpieczna mama
Ok, to przepraszam, faktycznie źle patrzę na te testy. Zaraz zajrzę, jak te etsty wyglądają na przestrzeni lat do poszczególnych marek.

Nad tą listą są opcje wyboru i zaznaczasz sobie Alle przy Testjahr, a niżej grupę której szukasz. Potem aktualizujesz wyniki w tabeli i kilkasz na Adac Urteil, żeby je uszeregować od najbezpieczniejszych po "shitowe".

Gość bezpieczna mama
Tylko że sprawdziłam teraz np. przedział wagowy 9-36 kilo, testy z lat 2007-2010 i model Chicco, który tam był przetestowany, nie wypadł zbyt dobrze. Dominują jednak od 2007 roku modele Kiddy i teraz ten Cybex od 2010.

Tak, Maxi Cosi Cabriofix z Easyfixem jest bardzo dobry! Oceniony najwyżej ex aequo z fotelikiem Römer Baby Safe Plus z Isofixem.

Bezpieczna, w tej grupie wiekowej prawie nic nie wypada dobrze... większość dostateczna, albo niedostateczna. Jak mowie - kwestia modelu. Jak prawie każda inna marka, mają bardziej lub mniej udane produkty dla każdej grupy wiekowej.

Gość jeszcze bez dzieciątka
dziękuje bardzo, jestem spokojniejsza w takim razie, cieszę się, że temat się spodobał. niech da wiedzę i opinię na tak ważną sprawę jaką są foteliki samochodowe. Pozdrawiam

Gość bezpieczna mama
A w ogóle nie warto słuchać niektórych sprzedawców w sklepach, bo np. mi polecała sprzedawczyni Britaxa 9-36 kilo, że niby dobry, polecany w testach, a weszłam teraz w testy tych fotelików z tego przedziału wagowego i kiepściuchne oceny.

Jeszcze bez dzieciątka - w tym zestawie z Allegro, który wybrałaś fotelik nie ma bazy Easyfix (ani nawet FamilyFix). Bez bazy zapinasz go w aucie pasami. Z bazą Easyfix wypada w testach bardzo dobrze, z FamilyFix dobrze, a bez pewnie też tylko dobrze, a nie bardzo dobrze, podobnie jak Römery z Isofixami są oceniane bardzo dobrze, a bez już tylko dobrze. No ale ocena dobry w ADAC świadczy o takim samym bezpieczeństwie jak bardzo dobry. Mało które produkty oceniane są na sehr gut.

Bezpieczna - święta prawda! Wiesz, to nie o ich dziecko chodzi ...tylko o zbyt i zarobek. :/ Niestety.

Za to Römery są bezpieczne i te najmniejsze modele pasują do wózków Britaxa, które w przeciwieństwie do ich fotelików, są naprawdę fajne jakościowo i solidne.

Gość bezpieczna mama
Roemery sa super oceniane, tyle że roemer nie ma chyba modelu od 9 do 36 kilo, takiego rosnącego wraz z dzieckiem.

a ja mam dylemat co do fotelika. Wybrałam Cybex Pallas 9-36k i pewien znajomy powiedział mi żebym przemyślała wybór. Czy nie lepiej bedzie rozdzielić foteliki 9-18 i potem 15-36. Jak cos jest do wszystkiego tzn ze jest do niczego. Dwa foteliki są bardziej dostosowane do ciałą dziecka niż jeden uniwersalny. Co o tym myślicie?

Gość bezpieczna mama
Matrioszko, ja właśnie też wybrałam Pallasa.I też się waham.Ale jednak 2 foteliki, to koszt, jeśli chcemy wybrać 2 dobrej jakości foteliki. Dobry fotelik potrafi kosztować 800-1000 zł.I teraz ten do 18 kilo jak załóżmy dziecko szybko z niego wyrośnie, to 8 stów pójdzie wiadomo gdzie i trzeba już szykować następne 8 na większy fotelik.

Gość synek ma 19 mies kupiłam
Romera 9-18 jest na pasy, ale ma taki system napinania pasa przy montażu, że na prawdę stabilnie siedzi w aucie! Później - jak dziecko wyrośnie, zamierzam używać takiej podkładki pod pupę - starszy syn nie chciał siedzieć w klasycznym foteliku w tym wieku ( powyżej 5 lat), podejrzewam że z młodszym może być tak samo. Co do wypadków - uważam, że z dziećmi trzeba po prostu ostrożnie jeździć! bo 100% zabezpieczenia nic nie daje!

moje dziecko nie przybiera dużo na wadze (taka jego uroda) a więc trochę czasu minie zanim wyrośnie z takiego fotelika 9-18. Zakładam że dziecko osiąga tą wagę ok. 4 roku.życia. Czyli taki fotelik posłuży co najniej 3 lata. A wiadomo co nowego wymyślą za ten czas. Może za te 3 lata foteliki będą dużo lepsze niż teraz skoro technika idzie do przodu.

Gość bezpieczna mama
No, i czy tak naprawdę ktoś ma ochotę jeździć 12 lat z 1 fotelikiem ?Bo niby taki Pallas jest do 12 roku życia. Przecież samo jego użytkowanie może go zniszczyć. Poza tym zwyczajnie się znudzi, pojawią się inne nowości i i tak prędzej czy później kupi się nowy.

Gość bezpieczna mama
No ja mam ten problem, że dziecko mi szybko rośnie i przybiera. I nie mam pojęcia, na ile starczy ten do 18 kilo. Z wagą i wzrostem jest dużo powyżej 50-tego centyla,powyżej 90 tego ,o ile dobrze pamiętam, a licząc 18 kilo na 4 lata to taka średnia przeciętna, rozumiem, a jeśli dziecko będzie większe niż na swój wiek, do 4 lat mu nie starczy.Nie żebym się chwaliła czy pyszniła tą wielkością dziecka, tylko martwię się o ten fotelik, żeby był dobry. A teraz mi młody jeszcze zaczął tak wcinać wszystko ostro, z takim apetytem,że chyba jeszcze szybciej urośnie.:-)

Gość kijevna
tylko bezpieczeństwa dziecka nie da się policzyć:( troche dziwne, że w tych crash testach nie ma przednich foteli - one chyba też mają wpyw na bezpieczeństwo? przynajmniej w przypadku fotelików 0-9?

Gość VVVVVVWERTYU
czy ktoś jeszcze się wypowie? jestem zainteresowana tematem.

Gość fotelik z bazą
U nas w aucie dalo się zamocować baze isofiksu i sie zdecydowałam na taką z recaro http://www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-553-Baza-Isofix-Recaro.html cena prawie 400 zł, ale jezelic pomyslec o skutkach wypadku, to naprawde nie ma sie nad czym zastanawiac. Zdecydowanie baza jezeli jest mozliwosc montazu powinna byc obowiazkowa. Jakos to jest tak wymyslone ze w zasadzie ta baza to do stelazu auta jest przymocowana (nie wiem jak sie to fachowo nazywa ;-) wiec raczej nie ma prawa sie przemiescic. Do tego mamy fotelik tez z recaro http://www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-549-Recaro-Young-Profi-Plus-Shadow-Blue.html i przynajmniej jak wsiadam z dzieckiem do samochodu to nie umieram ze strachu. Jezeli jeszcze raz mialabym kupowac to zdecydowanie tez fotelik z baza!!!

Gość alebabka
ja także zastanwiam się nad fotelikiem z bazą, tylko że myślałam o exo jane, bo jak czytalam o nim to dobrze wypadał właśnie w testach, dodatkowo ma systemy pochłaniania uderzeń i niwelacji wstrząsów, który wg opini fajnie działa na chorobę lokomocyjną, dlatego właśnie nad nim myślałam...