Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marzena19744

Świadomowe późne macierzyństwo

Polecane posty

Gość dolce_gabbana
hej,ja tez planuje dzidziusia dopiero za ok 2 lata a mam 36:)

Gość dolce_gabbana
ja mam 11letniego synka....chcemy jeszcze jedno dziecko,ale obecnie sie ucze i za dwa lata koncze,wtedy planujemy...:)

Gość dolce_gabbana
tez mam 37 lat wiec kolo 40 urodze,jak wszystko dobrze pojdzie:)

Córka ma 1,5 roku i za 2 miesiąca powitamy kruszynkę :) najpierw skończyłam studia, wszytskie plany, marzenia i dopiero teraz dzieci :)

Gość ołjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Nie chcę po Was "jechać" żeby nie było, ale wypowiem się z drugiej strony - jako dziecko 38 letniej matki. Po pierwsze zazdroszczę 15 lat starszej siostrze, bo dłużej miał rodziców niż ja, ponieważ już nie żyją. Ona ich miała 27 lat, a ja tylko 12. Poza tym dzieci miał młode mamuśki, ja już starszą. A w przedszkolu myśleli, że odbiera mnie babcia... Nie jest to takie super dla dziecka.

Gość dolce_gabbana
moje zycie bylo troszke skomplikowane ,a los tak zdecydowal,ze rzucil mnie do innego kraju,wiec najpierw jezyk i pozniej jeszcze szkola,bo niestety lepiej patrza na"tutejsze swiadectwa"

Gość dolce_gabbana
ja patrze na to inaczej...moj syn w tym roku bedzie mial 12 lat,jeszcze z 6 lat i pojdzie swoja droga ,wyjedzie na studia,a my z mezem zostaniemy sami .....tu gdzie mieszkam macierzynstwo po 30 jest jak najbardziej na miejscu:)

Gość ehehehehehehehheheheheheeeeeee
No wiesz po 30, 32,35 ale 38 to już prawie 40, i w momencie gdy Twoje dziecko będzie miało 18 lat to Ty już prawie 60... A to już babciny wiek :)

Gość malwian 29
Ja miałam 31 lat jak urodziłam pierwsze, teraz mam 33 i może jestem z 2 ????? :) Synek ma 2 latka więc jak nie teraz to kiedy.... macierzyństwo to cudowna sprawa!!!!!

Gość malwian 29
Ale myślę też o 3 może tak ok. 36, 37 latek :)

Teraz mając dom, odpowiednie warunki i pieniądze moge sobie pozwolić na dzieci a nie mając 20 pare lat bez odpowiednich warunków.

Gość ja też dziecko 39 leniej
mamy.... sama nigdy bym się na to nie zdecydowała! miałam nudne dzieciństwo - rodzice zrealizowani - tata dyrektor mama wysoko postawiony urzędnik.....i nic im się nie chciało... wszystko skupiał się na mnie, co było szczególnie wkurzające jak zaczęłam dorastać :O .... a później zdrowie zaczęło się rodzicom sypać....jak to po 40 często się dzieje.... więc wspominam szare szpitalne korytarze i ciagły strach o co będzie jak ich zabraknie... zamiast wakacji pod namiotem :O ....co z tego że miałam kasę, zajęcia dodatkowe, ciuchy - tego mogą zazdrościć ci co wychowali się w biedzie - rozumie, ale wy zrozumcie, że tak na prawdę pieniądze nie rozwiązują ŻADNYCH PROBLEMÓW :( Obecnie mam 30 lat, tata nie żyje, mama wymaga stałej opieki - nawet nie może się wnukami cieszyć :O zazdrości teściowej która może zrobiła mniejsza karierę, ale za to jest nadal młoda i witalna....

Gość dolce_gabbana
niektore 40stki wygladaja znacznie lepiej niz 20stki,nie ublizajac nikomu,poza tym uwazam ,ze jest to indywidualna sprawa kazdej rodziny , jasne,ze lepiej sprowadzic na swiat dziecko wtedy,kiedy mozna mu zapewnic wszystko ,co konieczne.....ja mam w nosie opinie innych,najwazniejsze jest tylko moje zdrowie i czy bede w stanie urodzic zdrowe dziecko

i niestety nie zobaczysz jak twoje dziecko wraca z dyskoteki bo będziesz ślepa ze starości a ten wstyd jak na wywiadówkę pójdziesz do szkoły koledzy będą pytać czy to babcia przyszła nigdy w życiu

Gość Mamolec
Bez przesadyzmu, nie róbcie z 35-38 latek starych babć. To młode kobiety w sile wieku. Niejedna 40-stka wygląda tak, że do starego wyglądu jej daleko.Teraz wiele kobiet późno zachodzi w ciążę. I bzdury z tym gadaniem, że rodzice są wtedy starzy. To zależy od zdrowia i kondycji, nie od wieku. Niejeden sypie się już mając 50, a inny będąc po 60-tce jeszcze jest młody i witalny.

Gość Mamolec
Ludzie, co za bzdury piszecie. Założmy 38 latka urodzi dziecko.Jak będzie mieć 55 lat, dziecko będzie w wieku, kiedy pójdzie na dyskotekę, to co 55-latka będzie ślepa ze starości ? Jejku, co za brednie. 55 latki to jeszcze kobiet w pełni sprawne, witalne.

Gość ja też dziecko 39 leniej
tylko że czas nie stoi w miejscu.... moja mam ma 70 a teściowa 50 - w ilości sił i zdrowiu KOLOSALNA RÓŻNICA.

Gość Mamolec
Chyba większość, co tu pisze, jest strasznie młoda, wręcz za młoda jak na macierzyństwo i faktycznie kobieta 40-50 letnia to dla nich stara babuleńka.

Gość Mamolec
Dla 18-sto czy 20-sto, 20-paro latki kobieta 38 letnia to stara baba, dlatego są tu takie komentarze. Ja mam 31 lat, synek ma kilka miesięcy i nie czuje się starą mamą. Fakt, urodziłam mając 30, nie w35 czy więcej, ale chcę kiedyś drugie dziecko i podejrzewam, że wtedy mogę być akurat około 33-35 lat, jak zdecyduję się na następne.Myślę że do 40-stki kobieta spokojnie może myśleć o macierzyństwie, a nawet po 40-stce może, jak jest jeszcze płodna i zaszła w ciążę.

Gość Mamma Miaa
Ja urodzilam dziecko w wieku 34 lat, synek ma teraz 1.5 roku i powiem szczerze ze gdybym miala mozliwosc wyboru to wolalabym byc mlodsza mama. Niestety tak sie zycie ulozylo.

Gość Mamolec
Z mężem zaczęliśmy myśleć o dziecku jak mieliśmy po 27-28 lat, niestety natura nie chciała dać od razu ciąży, musieliśmy czekać kilka lat ,do 30-stki aż zaciążę. Mama Mija, fakt, nie zawsze życie się tak układa, że można zostać mamą wcześniej. Nie zawsze pozna się jako 20-sto latka odpowiedniego kandydata na męża, bądź są problemy z płodnością.